CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La nova reforma de les pensions dinamita els drets socials bàsics

Dijous, 4 febrer, 2010

Aquesta setmana ens hem trobat amb dos documents presentats pel govern que pretenen reformar el nostre sistema de Seguretat Social a través de les Pensions. Aquests documents són un atac en tota regla a la línia de flotació d'un sistema que reparteix equitat social i serveix de sustent a aquelles i aquells que s'han deixat el seu temps i la seva salut en un treball assalariat al llarg de tota la seva vida.


Les mesures anunciades i que volen engegar-se suposen:

1 – Rebaixes en els tipus de cotitzacions.

• S'obre la porta a la rebaixa de les cotitzacions empresarials al parlar de possibles modificacions parcials, a més d'anunciar la reducció de les mateixes a les empreses que paguin cotitzacions més elevades per les seves treballadores i treballadors.

• Per altra banda es vol rebaixar les cotitzacions de les Mútues amb l'argument de la seva eficàcia en la gestió, i per tant caldria premiar-les.

2 – Reformes en la pensions de Jubilació.

• El govern pretén allargar l'edat ordinària o legal de jubilació fins als 67 anys.

• Es vol que cotitzem almenys 17 anys per a tenir dret a la pensió mínima, en comptes dels 15 actuals.

• Així mateix es pretén fer una reformulació del càlcul de la quantia de la pensió allargant dels últims 15 als últims 25 anys aquest període de càlcul per a obtenir la quantitat a cobrar (això és realment el que pensen i així ho han escrit).

3 – Eliminació i/o disminució de les pensions d'Incapacitat, orfandat i viduïtat.

• S'anuncia la supressió del dret a la pensió d'Incapacitat absoluta Permanent, quan el beneficiari s'incorpori a qualsevol tipus de treball.

• Es proposa la creació d'una reglamentació mitjançant la qual s'estableixi que les empreses, a través dels seus serveis mèdics, defineixin les situacions de baixes i altes en situacions de malaltia comuna amb el control dels seus propis inspectors, i solament subsidiàriament, de la Seguretat Social.

• Es pretén acabar amb la pensió de viduïtat a través d'un pagament únic per a nous beneficiaris, a més de rebaixar la quantia d'aquesta pensió als beneficiaris actuals que s'incorporin a treballar.

• Quant a la pensió d'orfandat, es pretén establir una quantitat única a distribuir entre tots els beneficiaris, independentment del nombre d'aquests.

En aquests moments existeixen més de 4 milions de desocupades i desocupats oficials (podem parlar de 5 milions reals), més de 19 milions de persones cobren menys de 1.000 euros mensuals, 1,2 milions de famílies té a tots els seus membres en atur i la taxa d'atur juvenil arriba al 70%, tot això aquí, a l'estat espanyol.

Així les coses, ens trobem amb propostes que pretenen aprofundir encara més en el model que ens ha conduït a aquesta situació de crisi i que a més siguem nosaltres els que la paguem.

En els últims 10 anys s'ha reduït dràsticament les cotitzacions empresarials i des de la CGT diem que és precisament ara quan correspon augmentar aquestes cotitzacions a la Seguretat Social perquè siguin les empreses, a través dels beneficis que generem amb el nostre treball, les que paguin aquesta crisi que no hem generat nosaltres, sinó l'avarícia dels empresaris per les seves infinites ànsies de beneficis i els governs titelles que manegen.

La gestió eficaç de les Mútues, de la qual es parla en el document, es basa en la manifesta infradeclaració d'un gran nombre de malalties professionals i el seu reconeixement com malalties comunes, amb el consegüent estalvi per a les Mútues i perjudici per als treballadors afectats que no perceben les superiors prestacions que tindrien dret i per als serveis públics de salut que planten cara a despeses que no els corresponen.

En la CGT portem anys anunciant que aquesta reducció de les cotitzacions, tant les realitzades com les proposades, bé siguin empresarials com de les Mútues, dóna lloc a una important reducció dels ingressos del sistema de Seguretat Social i, posteriorment, a l'entrada en dèficit del mateix, de manera que així justifiquen una reducció de les pensions per a mantenir l'equilibri financer del sistema de Seguretat Social.

Així, ens trobem amb el següent paquet de mesures, consistent en aquesta reducció de les pensions a través de les tres vies proposades per a això. Allargament de temps de treball, augment del temps necessari per a generar la pensió i introducció de bases cotizadoras de fa 25 anys, que són molt més baixes, per al càlcul de la quantia.

Quant a la intenció d'eliminar o minvar les pensions d'orfandat, viduïtat i incapacitat permanent, sembla que la intenció és empobrir i escurçar encara més els pocs ingressos d'aquells perceptors d'aquest tipus de pensions que solen coincidir amb els estrats més baixos de la nostra societat quant a ingressos econòmics i que són absolutament depenents d'aquests.

Capitol a part mereix la pretensió que, de manera normativizada, siguin les Mútues i els serveis mèdics propis de les empreses els que autoritzin les baixes i altes metgesses per malalties comunes desviant recursos de la Seguretat Social, minvant encara més la seva capacitat, i propiciant tot tipus d'abusos per part de les empreses, que són qui les gestionarien.

En definitiva unes mesures i propostes que ens conduïxen a més atur, més pobresa i precarietat, més explotació i més misèria per a les classes treballadores que som les que sostenim el seu entramat de beneficis, paradisos fiscals, corrupció política i empresarial.

Des de la CGT impulsem, instem i exigim una mobilització social i laboral de tota la ciutadania que tombi semblants propostes i les pretensions de reformes anunciades. Som milions de persones les afectades per aquestes noves retallades socials, ja que amb aquestes mesures, sectors productius sencers, amb drets adquirits sobre prejubilacions, relleus, etc., es veuran afectats per aquestes, i altres mesures que aquesta mateixa setmana el govern proposarà, com una nova reforma laboral en la qual tornarà a atemptar contra els nostres drets (acomiadament lliure i gratuït, reducció de salaris…)

Per a la CGT, és absolutament necessària una gran mobilització social que culmini en una VAGA GENERAL que sigui capaç de donar resposta a les nostres necessitats com classe treballadora: les d'un lloc de treball i un salari digne, les d'unes pensions que ens permetin viure sense ofecs després de tota una vida de treball, les d'una protecció social per a les i els desocupats i les seves famílies, la necessitat d'un repartiment efectiu de la riquesa a través de la distribució dels beneficis empresarials en la societat, la necessitat d'un repartiment del treball, treballant menys per a treballar totes i tots i la cessió a les mans de les treballadores i treballadors de les empreses que tanquin, amb assessorament i finançament públic.

A LA VAGA GENERAL !!

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT

>>> En document adjunt la proposta de revisió del Pacte de Toledo aprovada pel consell de ministres, amb les línies recomanades per a retallar i modificar despesa de la Seguretat Social i pensions.

Attached documents