CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“La nueva Utopía”. Un petit gran llibre de Ricardo Mella

Dissabte, 24 juliol, 2010

png_221px-FRE-AIT.svg.png

En 1889 a Barcelona es va celebrar el segon certamen socialista llibertari, en qual a petició de l’Ateneu Obrer de Terrassa un dels temes va ser l’escrit d’una “Novela filosófica o cuadro imaginativo o descriptivo de costumbres en plena anarquía o de la sociedad del porvenir“. L’obra de Ricardo Mella, de llavors 28 anys, va ser la guanyadora del concurs. Sent editada igual que l’escrit que va quedar en segon lloc, “El siglo de oro”, de firmant anònim.


I això és la “Nueva Utopía”. En analogia a "La Utopía" de Tomás Moro, en la que es descrivia una societat ideal des del punt de vista de l’humanisme renaixentista, Ricardo Mella mostra en la seva obra una població que ha aconseguit arribar a la societat anarquista, parlant-nos de la seva teòrica organització i manera de vida.

png_221px-FRE-AIT.svg.pngSi bé en alguns aspectes pot acostar-se al gènere de la ciència-ficció (Perquè per a Ricardo Mella l’anarquia porta avanços tecnològics poc comuns en la seva època), en la "Nueva Utopía" es mostren les bases de tota societat anarquista ideal, tractant-se de la mateixa manera temes com ara els principis de la pedagogia llibertària (Principis que pocs anys després posaria en pràctica Francesc Ferrer i Guàrdia), i és per tant un bon reflex del model de societat que el moviment llibertari desitja aconseguir.

Quant al seu autor, dir que Ricardo Mella (Nascut a Vigo en 1861 i mort en la seva ciutat natal en 1925) va ser un dels més notables representants de l’obrerisme i de l’anarquisme en l’Espanya de finals del XIX i principis del XX (Va formar part de la Federació de Treballadors de la Regió Espanyola , antecessora directa de la Confederació General del Treball i, posteriorment, va formar també part de la dita confederació), fundant i col·laborant en diversos periòdics de caràcter llibertari, traduint igualment obres d’altres autors com Bakunin o Malatesta i constituint-se com un dels principables impulsors de l’anarcosindical CNT durant els seus primers anys.

Podeu descarregar i llegir de forma gratuïta la "Nueva Utopía" fent clic en el següent enllaç:

www.mundolibertario.org/index.php?pag=ver_libro&cat=&id=208


http://www.mundolibertario.org/gnomolibertario/?m=20100722