CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La PAH convoca protestes a les seus del PP per rebutjar les esmenes a la ILP pel dret a l’habitatge

Divendres, 5 abril, 2013

La decisió del PP d’aigualir la iniciativa legislativa popular (ILP) pel dret a a l’habitatge promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres organitzacions amb la presentació d’esmenes i la unificació amb el projecte de llei que ja s’estava tramitant provocarà una nova onada de protestes que, de moment, es portaran a terme el proper dimarts a seus de la formació conservadora d’arreu de l’Estat. Així ho ha anunciat la PAH a través de la seva pàgina de Facebook, en què denuncia que han esgotat “totes les vies per canviar una llei injusta que condemna milers de persones i que beneficia una banca criminal rescatada amb milers de milions de diner públic”.

La ILP sempre s’ha presentat com una “proposta de mínims” per part de la PAH, que exigia la dació en pagament amb caràcter retroactiu, una moratòria per a tots els desnonaments d’habitatge habitual i la creació d’un parc de lloguer social amb els pisos buits en mans de la banca. El PP, però, no ha acceptat mai la dació en pagament i després d’acceptar tramitar la ILP al Congrés per la gran pressió social, ara utilitzarà la seva majoria absoluta a la cambra per diluir totalment la iniciativa. Lluny de debatre el text de la ILP, es presentarà en un únic text el projecte de llei que tramitava el Congrés a instàncies del Govern –que ignorava les demandes de la PAH-, la ILP i les esmenes dels grups parlamentaris. Les del PP es limiten a maquillar la llei hipotecària actual proposant una rebaixa del 35% del deute si l’afectat el liquida en 5 anys i del 20% si ho fa en un termini de 20 anys, però sense acceptar la condonació del deute si s’entrega el pis.

La PAH subratlla que el PP ha intentat criminalitzar la campanya d’escrache –pressió ciutadana als diputats de la formació perquè donessin suport a la ILP- per “desviar l’atenció”, atés que les demandes de la iniciativa tenen un suport majoritari entre la població i el Tribunal de Justícia de la UE ha sentenciat que la normativa espanyola de desnonaments és “abusiva”. L’entitat considera que “vivim en una democràcia segrestada pels interessos dels lobbies financers”, de manera que la resposta a la pressió que aquests exerceixen fa “més necessària que mai la pressió social”.

La setmana passada, la portaveu de la plataforma, Ada Colau, ja va afirmar que el PP havia “cedit a l’assetjament de les entitats financeres”. Segons l’opinió de Colau, les esmenes del PP “desvirtuen totalment” la ILP, “perquè no parlen de moratòries de desnonaments, no accepten la dació en pagament ni la retroactivitat i condemnen les persones afectades, les sacrifiquen i no els donen cap sortida”. Colau ha deixat clar que si el PP segueix sense rectificar, estarà provocant un augment de la “pressió al carrer” dels activistes. “La ILP era una oportunitat perquè l’Estat reconegués que la llei és il·legal i donés una sortida a les persones afectades”, va sentenciar la portaveu de la PAH.

Font: El Triangle

La PAH respondrà els atacs del PP amb més escarns

Les plataformes del Principat convoquen per a dimarts concentracions a totes les seus del PP perquè aprovin la ILP

Més d'un centenar de representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) del Principat ha decidit, després d'una reunió ahir dissabte 6 d'abril en un bloc de pisos ocupat a Salt (Gironès), d'intensificar les accions de protestes, malgrat la campanya de desprestigi del PP i d'alguns mitjans de comunicació afins. Van acordar concretament de fer concentracions massives davant totes les seus del PP dimarts a la tarda per demostrar l'oposició a la nova llei hipotecària.

Les plataformes, a més, han respost el conseller d'Interior català, Ramon Espadaler, que ha assegurat que en cada escarn hi haurà els mossos. 'La intenció és fer una cortina de fum per no parlar de la corrupció i els defectes del govern", va dir el portaveu de la PAH de Lleida, Eduard Baches.

Segons les diverses plataformes reunides del territori ja hi ha set edificis sencers ocupats, un d'ells a comarques gironines i els sis altres a la demarcació de Barcelona. 'Els tenim dedicats a persones desnonades perquè no és sostenible que hi hagi tants blocs buits, gairebé 100.000 pisos, i tanta gent que necessita un habitatge', ha assegurat el portaveu de la PAH de Lleida.

Des de les associacions han denunciat la nova llei de Protecció de Deutors Hipotecaris i Lloguer Social que promou el PP i que, en principi, estava inspirada en la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. No obstant això, els diversos portaveus de les plataformes han denunciat que aquesta proposta és un insult per a les persones desnonades i que no presenta cap de les idees principals de la ILP.

'No és que sigui descafeïnat sinó que descarta les nostres demandes, no té en compte ni la dació en pagament, ni l'aturada dels desnonaments ni la promoció del lloguer social', ha assenyalat la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera. La cap de l'associació gironina denuncia que es tracta d'un projecte amb molta mala fe i que el PP 'continua defensant els bans, els poders econòmics i anant en contra la ciutadania i el bé comú'.

'En una part del text es diu que una persona, després de cinc anys de perdre l'habitatge, podrà veure condonat una part del deute si pot pagar el 65% d'ell. El 99% dels afectats no poden fer-ho i una condonació parcial no serveix per a res', explica Afuera. Segons la portaveu aquesta mena de idees són una vergonya"i demostren que els polítics, els diputats i totes les institucions giren l'esquena als ciutadans'. 'Per això continuarem amb la lluita i la pressió fins que canviïn d'actitud i vegin la realitat social', afegeix.


Concentracions dimarts

De moment, de la trobada de les PAH catalanes ja n'ha sortit un primer acord. Dimarts a les set del vespre faran concentracions massives i escarns davant les seus del PP per demostrar l'oposició al projecte de llei. 'No pararem fins que ens escoltin, fins que s'adonin de què significa això per a les famílies', diu Afuera. A més, també tenen previst continuar 'alliberant i ocupant blocs de pisos de Salt' en el que ells anomenen Obra Social de la PAH. 'Hem triat aquest nom per ironitzar sobre les hipoteques que esclavitzaven a la gent. Nosaltres promourem l'alliberació de tots els edificis buits possibles'.

D'altra banda, les plataformes han criticat les paraules del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que avisa que els mossos d'esquadra vigilaran qualsevol escarn que es faci a polítics perquè no es malmeti el dret de la privacitat i la intimitat. Les diverses associacions han denunciat que la policia catalana 'hauria de dedicar-se a defensar a la ciutadania i no vigilar-la. 'El que fem son escarns informatius i si algú se sent malament és perquè amaga alguna cosa o en té motius', diu la portaveu, que no ha dubtat en assegurar que el principal i pitjor escarn que hi ha és el que pateixen les famílies desnonades.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4102609/20130407/pah-respondra-atacs-pp-escarns.html