CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La PAH posa mà a l’obra: Informe amb dades inèdites d’afectades per les hipoteques i manual per a ocupar vivendes en mans d’entitats financeres

Dissabte, 13 juliol, 2013

RENE ESCORIHUELA / JESÚS RODRÍGUEZ | 09/07/2013 - Setmanari Directa

La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca ha fet un salt endavant amb la presentació de la campanya de l'Obra Social de la PAH. En un vídeo de vuit minuts repassen els 6 anys transcorreguts des de l'esclat de la bombolla immobiliària fins a l'actualitat i assenyalen l'ocupació d'immobles abandonats per la banca com una de les poques vies que els queda per fer efectiu el dret a l'habitatge. Han elaborat un manual de 25 pàgines per facilitar l'entrada a edificis i la seva recuperació per a persones i famílies en perill de quedar-se sense sostre.

Malgrat això, i en un exercici d'empoderament col·lectiu i amb la voluntat de reafirmar-se en la màxima de "Sí, es pot", des de la PAH han informat que a l'Estat espanyol ja són 160 els nuclis organitzats d'activistes que lluiten contra les execucions hipotecàries i els desnonaments. I és per això que fan una crida a tothom per apropar-s'hi i buscar solucions col·lectives, una estratègia que, segons afirmen, "ens fa més fortes davant la voracitat de la banca i la passivitat dels governs". Amb xifres sobre la taula han explicat que, des de la PAH, s'han paralitzat 725 desnonaments i s'han reallotjat 626 persones, la majoria d'elles als 13 edificis recuperats fins ara.

En el vídeo es repassa el moment de les vaques grasses, quan primer, des del govern de Zapatero, es parlava de les entitats financeres espanyoles com les més sòlides d'Europa i, després, des del govern de Rajoy s'assenyalava que la sortida de la crisi només era qüestió de voluntat política. Els fets, però, parlen per sí sols. I és gràcies al rescat amb diners públics d'entitats bancàries privades que els banquers s'han embutxacat milions d'euros, mentre la gran majoria de la població s'ha vist afectada per les execucions hipotecàries i l'estafa de les preferents. Després d'això, i malgrat la presentació d'una ILP pel dret a l'habitatge –que podria haver obert una porta d'esperança per a tothom–, el PP va votar 'No' i va criminalitzar la PAH, una entitat que compta amb el suport d'un 80% de la població segons les enquestes.

És en aquest context que aquest moviment popular per l'habitatge no es vol quedar de braços creuats, i en paraules seves, "ara és l'hora de fer efectiu el dret a l'habitatge mitjançant els milers de pisos buits propietat de la banca i el SAREB (banc dolent de titularitat estatal)". El vídeo i el manual presentats avui corren com la pòlvora per les xarxes socials i esperen que sigui un fort estímul per a la lluita d'aquest col·lectiu.

Dades inèdites sobre les afectades

El setembre sortirà a la llum el primer informe realitzat per la PAH i l'Observatori DESC. 11.651 enquestes realitzades durant dos anys dibuixaran el perfil d'afectats per la hipoteca i el comportament de les entitats bancàries. L'absència de dades és un dels majors obstacles amb què es troba la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, ja que fins ara ni l'administració ni, per descomptat, les entitats financeres han proporcionat informació sobre el drama hipotecari a l'Estat espanyol. El rigor de l'informe, amb l'anàlisi de dades de primera mà, es complementa amb un exhaustiu recull del marc jurídic del dret a l'habitatge a nivell internacional, regional, estatal i autonòmic, així com de les modificacions normatives dels últims anys en la matèria i les respostes des de les institucions i la societat civil.

La major quantitat d'enquestes pertany a Catalunya, ja que també compta amb el major nombre d'execucions hipotecàries -no és casualitat que hi nasqués la Plataforma. Les enquestes mostren que la combativitat de la PAH té situacions molt complicades al darrere. Mentre es confirma que la immensa majoria de persones que deixen de pagar la hipoteca ho fan per problemes econòmics sobrevinguts -amb l'atur com a causa principal d'impagament-, es desmunten alguns mites, com ara que les persones migrades són les més afectades -el 82% són nascudes a l'Estat espanyol- o que es tracta de persones amb escassa formació -es constata que el 83% tenen estudis secundaris o universitaris.

L'estudi mostra que les persones afectades per la hipoteca ho són pel seu habitatge habitual i únic, i que estan en una situació econòmica molt precària o d'alt risc d'exclusió social (25,7%). Respecte els bancs, es constata que BBVA i Bankia són les entitats que més execucions hipotecàries tenen en marxa, seguides del Santander i Catalunya Caixa. Mentre entitats com Bankia o Catalunya Caixa, nacionalitzades amb diners públics, continuen fent llançaments, les activistes de la PAH, amb un 77% d'afectades patint ansietat i destinant més de la meitat dels seus ingressos al pagament de la hipoteca, continuen lluitant per la defensa del dret a l'habitatge.

Les seves demandes, encapçalades per la dació en pagament (50,4%) i el lloguer social (43,9%) difícilment es veuran resoltes per les darreres mesures del govern de Rajoy. El 60,8% de les persones que han respost l'enquesta només han pagat entre un 0% i un 20% del preu de la hipoteca, amb la corresponent impossibilitat d'assumir el deute després del desnonament. Queda palesa també la inviabilitat dels refinançaments de les hipoteques, aposta del govern i les entitats bancàries, que condemnen les famílies a un deute etern.

* Article publicat al setmanari Directa

http://directa.cat/noticia/pah-es-posa-mans-lobra

Vídeo: La PAH presenta un manual per a ocupar vivendes en mans d'entidats financeres

Basat en el famós format desenvolupat per Aleix Salón a Españistán, en el vídeo "De la bombolla a l'Obra Social" la PAH fa un recorregut històric en el qual expliquen les causes de la crisi del maó, la campanya que porten a terme i com fer front als desnonaments.

http://www.youtube.com/watch?v=TkrM-zBGjBQ&feature=player_embedded

>>> Manual de l'obra social de la PAH. Manual de desobediència civil, el podeu descarregar a http://afectadosporlahipoteca.com/wp-content/uploads/2013/07/MANUAL-OBRA-SOCIAL-WEB-ALTA.pdf