CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La PAICAM reclama responsabilitats sobre les altes mèdiques injustificades a l’INSS

Dimarts, 12 abril, 2016

La plataforma PAICAM ha rebut una bona notícia recentment, l'anul·lació del judici a Naty López, membre d'aquest col·lectiu. L'ICAM i la Generalitat de Catalunya han retirat la denúncia per presumptes danys i coaccions.

El divendres 8 d'abril, es va paralitzar el tram inicial del carrer Sant Antoni Maria Claret durant unes hores mentre la Plataforma d'Afectades per l'ICAM (PAICAM) reclamava els seus drets davant la seu de l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) a Barcelona. Malgrat no haver demanat permís i la presència de quatre mossos d'esquadra uniformats, les integrants de la plataforma no es va espantar i van tirar endavant el tall del trànsit mentre cridaven consignes i llegien un manifest.

La Plataforma d'Afectades per l'ICAM segueix sumant complicitats i solidaritat amb la seva lluita per denunciar les altes mèdiques injustificades i reclamar una garantia de drets, tal com van demostrar en aquesta primera concentració davant l'INSS. Prop d'un centenar de persones es va reunir per donar suport a l'acció, que pretenia denunciar el lligam existent entre els criteris economicistes de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) a l'hora d'avaluar les persones malaltes i l'INSS, a través d'un conveni publicat al BOE 192, del 12/08/2013. Aquest acord ha establert les bases per al control de les concessions d'incapacitat temporal durant el període 2013-2016.

En concret, anuncia els objectius de racionalització de les despeses, que ha d'arribar al 40%, per garantir que els pressupostos segueixin endavant, una mesura que el Col·lectiu Ronda i la CGT, entre altres, entenen com el premi al Departament de Salut amb recompenses econòmiques si compleixen aquests criteris. L'única manera de complir-los seria a través de l'increment de les altes o la denegació d'incapacitacions, temporals o totals, tal com vam explicar a la Directa 395.

Per la connexió entre l'ICAM i l'INSS, les membres de la PAICAM van voler assenyalar aquest ens com un dels responsables de les situacions dramàtiques que pateixen les afectades pel fet de no tenir accés als seus drets laborals i sanitaris. El conveni s'haurà de renegociar aviat i la PAICAM no vol que es revalidin uns procediments que, durant els darrers anys, han fet augmentar el patiment de les pacients, que han vist denegades les seves baixes mèdiques i/o incapacitacions.

A la concentració davant l'edifici de l'administració central, la PAICAM va aconseguir fer prou soroll perquè l'actual directora provincial de l'INSS, Maite Gibert, baixés al vestíbul. Envoltada de les membres de la PAICAM, Gibert va afirmar que l'institut "no té responsabilitat directa" en les altes dictaminades a Catalunya ni en els tribunals mèdics de l'ICAM que valoren l'estat de les pacients que hi acudeixen. Gibert va destacar l'excepcionalitat del cas català, l'única comunitat autònoma espanyola que té aquesta competència cedida per l'INSS. "Nosaltres el que fem és executar els informes que ens envia l'ICAM. L'alta la dóna el metge –explicava Gibert– No podem sinó canalitzar la resolució de cara a la prestació econòmica. És l'única vinculació que tenim".

D'altra banda, Gibert va negar rotundament que la racionalització de la despesa estigués vinculada a les altes o les incapacitacions denegades. "Això està subscrit en aquest conveni que signa la Generalitat. Per tant, l'INSS no hi ha de fer res", afirmava, "no es compleixen uns objectius o no, perquè no ens vincula per res amb les persones que estem treballant aquí, que quedi molt clar. INSS, Direcció General i la Generalitat. Aquests diners no vénen per part nostra ni afecten cap dels treballadors que estem a les quatre províncies catalanes".

"Una reunió amb l'INSS? Amb l'INSS per quina raó?"

Malgrat la forta insistència de les membres de la PAICAM, Maite Gibert es va negar a organitzar una reunió amb elles. "Jo sola? Amb vostès? En principi, sincerament, això ho han de canalitzar abans amb el senyor Comín", va expressar, convidant les manifestants a no concertar reunions amb l'INSS sinó amb el Departament de Salut, l'Institut Català de la Salut (ICS), el Síndic i l'actual conseller de Salut del govern de Puigdemont. "Nosaltres mateixos, com a INSS, estem demanant una reunió amb el senyor Comín; jo ja li he fet dos escrits i no m'ha contestat", explicava la directora provincial.

Pel que fa a les acusacions sobre la prevalença del criteri economicista de les partides pressupostàries de l'ICAM, Gibert va expressar que aquesta problemàtica tan sols passava a Catalunya, ja que a la resta de comunitats autònomes de l'Estat no hi havia queixes. A més, argumentava que la percepció que el criteri econòmic passa per davant del criteri mèdic en les decisions de l'ICAM –i en l'execució de l'INSS– era una opinió que no es veia fonamentada en cap pressupost, tot i que les afectades han assenyalat que diverses treballadores de l'ICAM els han confirmat aquesta manera de fer. Després d'estar parlant amb la directora provincial durant prop de quinze minuts i d'aconseguir entregar-li el manifest, les membres de la PAICAM han abandonat la recepció de l'INSS i han tornat a fora.

Una lluita transversal que va molt més enllà de les afectades directes

Tal com han explicat mitjançant la lectura del manifest, ara mateix, la PAICAM està fent front a diversos casos que resulten molt problemàtics. Els darrers mesos, s'ha fet palesa la rellevància de l'acampada de Naty López com a punt de partida d'aquesta organització assembleària de les malaltes en lluita. Ara, hi ha hagut novetats positives en el seu cas, ja que s'ha disposat el sobreseïment del judici sobre delictes lleus que tenia pendent per la denúncia de l'ICAM –secundada per la Generalitat de Catalunya–, que l'acusava de danys a l'entrada de l'institut català i de coaccions al personal.

Contactada telefònicament, Naty López explicava: "Malgrat tot, això no és una victòria perquè l'esforç i el cost en salut, temps, benestar, angoixes i patiment m'ha passat factura. La batalla judicial contra l'ICAM perquè se'm reconegui la incapacitat segueix en peu". López també denuncia la coincidència temporal de l'anul·lació del judici amb la renovació d'aquest polèmic conveni entre els governs espanyol i català; això fa que la interpreti com un "rentat de cara" previ a la ratificació del proper conveni ICAM-INSS.

D'ençà d'aquesta acampada, molts grups i col·lectius s'han trobat per batallar conjuntament contra l'òrgan català, a més de denunciar les negligències i les mancances del sistema sanitari públic a Catalunya. La PAICAM ha estat un punt de trobada per les persones afectades per Síndromes de Sensibilitat Central, fibromiàlgia, treballadores d'empreses públiques com TMB, pensionistes... Un dels col·lectius que els va donar suport des del principi és l'Assemblea Llibertària Heura Negra de Vallcarca, que, a través del cas de Naty López, es va assabentar "de les polítiques que executa l'ICAM i del tracte inhumà que dispensa a les treballadores malaltes, a les quals aboca a la indigència quan ja no són prou productives", van explicar durant la concentració.

"Com a llibertàries, pensem que hem d'estar allà on la gent decideix organitzar-se i lluitar contra la misèria que ens imposa el sistema capitalista. Per això donem suport a la PAICAM, una plataforma autònoma i assembleària que també funciona com a xarxa de suport mutu entre les afectades i que, des dels seus inicis, té molt clar que el seu camp d'acció és als carrers i no als despatxos", van afirmar en declaracions a aquest mitjà. La presència d'aquestes vallcarquines a les concentracions i les assemblees de la PAICAM és una de les victòries de la plataforma, que ha aconseguit que la seva veu guanyi força diàriament, malgrat la invisibilització com a pacients i la vulnerabilització derivada del maltractament i la deixadesa institucionals.

* Article d'Anna Celma publicat a la Directa
https://directa.cat/actualitat/paicam-reclama-responsabilitats-sobre-altes-mediques-injustificades-linss