CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La PDE reactiva la lluita contra el transvasament

Dimecres, 31 agost, 2011

El moviment social reclama a l'Estat i la Generalitat que rebutgen la petició d'aigua de l'Ebre que ha fet la Diputació de Castelló.

El Suprem força una resposta del govern abans del 20-N.


30/08/11 El Punt Avui - TORTOSA - Lurdes Moreso

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) es prepara per a una tardor calenta i ja està activant la maquinària per reprendre les mobilitzacions. Aquesta ha estat la reacció del moviment social a la sentència del Tribunal Suprem que força el govern de l'Estat a pronunciar-se sobre la petició d'aigua de l'Ebre que el 2007 va fer la Diputació de Castelló i que es va denegar per silenci administratiu. La resposta de l'Estat a un possible transvasament de 90 hectòmetres cúbics anuals cap a Castelló s'hauria de donar abans de les eleccions del 20 de novembre. “Volem pensar que el govern que va derogar el transvasament no té per què aprovar aquesta petició, però de moment ningú s'ha pronunciat i si el Consell de Ministres ho aprova entrarem en una dinàmica de confrontació com l'any 2000”, va manifestar el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello. Va ser el setembre del 2000 quan el govern del PP va presentar el polèmic transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics anuals de l'Ebre. Ara, la PDE està convençuda que l'estratègia serà planificar transvasaments de menor quantitat i per separat, com el que es planteja cap a Castelló.

Demà dimecres la PDE farà una assemblea i començarà a dissenyar les accions contra un possible transvasament. “Demanem a tota la gent de la PDE que es pensava que la lluita s'havia acabat que es torne a mobilitzar”, va dir Panisello. També reclamen al govern de la Generalitat i als polítics ebrencs que siguin coherents i es manifesten clarament contra un transvasament de l'Ebre a Castelló. “Si fa falta fer rebudes a alguns polítics les tornarem a fer”, va assenyalar el també portaveu del moviment social, Manolo Tomàs.

A més, la PDE insisteix que la infraestructura per transvasar l'aigua cap a Castelló ja s'està construint: el canal Xerta-Sénia. “Tècnicament es pot utilitzar la infraestructura i el govern valencià ja està fent reserves de terreny per connectar-se a aquest canal”, va assegurar Panisello. Tant la PDE com el sindicat agrari Unió de Pagesos són crítics amb aquest canal de regadiu i sostenen que els pagesos no podran suportar el cost de la infraestructura i de l'aigua.

Mentre la Diputació de Castelló insisteix en reclamar l'aigua de l'Ebre, el govern de l'Estat encara no ha fixat el cabal ambiental del riu. Un cabal que hauria de garantir la supervivència del Delta i que ha de concretar-se en el pla hidrològic de la conca de l'Ebre. De fet, la Comissió Europea ha denunciat l'Estat al Tribunal de Luxemburg pel retard que acumula l'aprovació del pla de conca, que s'hauria d'haver aprovat el 2009.

* Notícia extreta del diari El Punt Avui

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció