CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La plantilla d’ACC Spain va finalitzar la vaga indefinida després d’un referèndum

Dimecres, 4 març, 2009

Directa Sabadell / Publicat al setmanari Directa nº 128 (25-02-09)

Tot i que la negociació per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) continuarà, el 25 d'abril, amb la mediació del Departament de Treball, el dilluns 23 de febrer els treballadors de l'antiga Unitat Hermética de Sabadell van aprovar -amb 235 vots favorables, 127 contraris i 10 en blanc- el preacord amb l'empresa en relació al nou sistema d'incentius salarials.

El text, que consta bàsicament de cinc punts, estableix que la definició d'aquest nou sistema que plantejava l'empresa serà arbitrat pel Tribunal Laboral de Catalunya. També fa referència explícita a les percepcions econòmiques variables, com la paga extra per premiar la manca d'absentisme laboral coneguda a la factoria com a "plus presència", que els negociadors de la plantilla han aconseguit mantenir en 50,68 € bruts mensuals fins el maig de 2009.

Segons l'acord, el compliment del qual serà vigilat per una comissió paritària d'empresa i treballadors, a partir del maig aquesta quantitat disminuirà sensiblement i els permisos laborals seran establerts com pertoca per llei, mitjançant l'article 37 de l'Estatut dels Treballadors.

El conflicte

Després d'una anys de retallades salarials contínues, ACC Spain -el grup inversor propietari de l'empresa Unitat Hermètica de Sabadell- va anunciar l'aplicació d'un ERO, el dia 10 de febrer, en el marc del contenciós que manté amb els treballadors de l'empresa per l'esmentat nou sistema de primes. En resposta a aquesta actuació unilateral de la Direcció, que representava una nova retallada dels salaris, la plantilla va iniciar una vaga indefinida i va concentrar-se davant l'empresa des del mateix dia de la presentació de l'expedient, amb l'objectiu d'evitar que els camions s'enduguessin el producte acabat de l'empresa.

Socialitzar la fàbrica

La tensió i la manca d'acord va portar els treballadors de l'antiga Unitat Hermètica a ocupar la BV-1414, la carretera de l'aeroport de Sabadell, el dijous 19 de febrer. El secretari del comitè d'empresa de la factoria, José Ramón Corrales, va denunciar que el dilluns l'empresa havia tancat les portes de la fàbrica per evitar la concentració de la plantilla i que aquesta pogués accedir als seus llocs de treball. Per aquest motiu va deixar sobre la taula la possibilitat de socialitzar la planta, tot i que també es van sentir veus que demanaven que fos l'Administració qui es posés al capdavant de la fàbrica.

L'endemà divendres la Direcció d'ACC Spain i els representants sindicals van ser citats per l'inspector del Departament de Treball encarregat del cas a una reunió per intentar desbloquejar la situació després del fracàs de la primera trobada, dos dies abans. La secció sabadellenca de la CGT havia criticat durament l'actitud adoptada per l'empresa després d'aquesta primera reunió, que segons el sindicat, continuava refusant les peticions dels representants dels treballadors i no aportava cap solució al conflicte laboral.

David López, delegat de la CGT al comitè d'empresa de la fàbrica, havia posat de relleu la mala gestió de la Direcció de l'empresa, que va qualificar d'incompetent i intransigent. López va confirmar que la vaga indefinida continuaria fins que no s'arribés a un acord favorable per la plantilla. Sembla que l'acord favorable ja és sobre la taula.