CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La plantilla de Mahle de Vilanova i la Geltrú, en vaga indefinida des del dilluns 16 de març

Dimarts, 17 març, 2009

La plantilla de Mahle manté la vaga indefinida i manifesta el seu desacord amb l'acomiadament de treballadors

Vilanova i la Geltrú (ACN). Dimarts 17 de març de 2009 - Els treballadors de la planta de Mahle a Vilanova i la Geltrú, dedicada a la fabricació de pistons per a l'automoció, mantenen la vaga indefinida que van començar dilluns. Així ho ha decidit l'assemblea celebrada aquest dimarts al migdia davant de l'empresa. La plantilla també ha manifestat el seu desacord amb les condicions que la direcció imposa per l'ERO d'extinció de contractes, que preveu acomiadar 140 treballadors. Malgrat això, els treballadors estan d'acord amb les condicions que l'empresa ofereix per als prejubilats i l'ERO temporal, que preveu afectar 386 treballadors majors de 53 anys durant un màxim de 110 dies. El comitè i Inspecció de Treball es tornaran a reunir aquesta tarda.


Altres noticies publicades en premsa sobre el tema en els últims dies:

- Comença una vaga indefinida a Mahle.
Els treballadors ho van acordar en assemblea el passat dijous davant l'immobilisme de l'empresa

Vilanova Digital. 15/03/2009

Els treballadors de Mahle comencen aquest dilluns una vaga indefinida per protestar contra l'expedient de regulació que vol aplicar la direcció de la planta de Vilanova i la Geltrú. Divendres passar es va acabar el termini de negociacions entre el comitè i la direcció de la fàbrica, però no van poder arribar a un acord ja que les peticions d'ambdues parts són molt distants.

Durant la setmana passada, els treballadors de Mahle ja van començar a aturar la producció com a mesura de protesta per l'evolució de les negociacions de l'expedient de regulació. Critiquen l'immobilisme de la direcció en les negociacions que havien d'acabar amb l'acomiadament de 140 persones. I és que el comitè vol que els acomiadaments siguin voluntaris a través d'incentius econòmics i prejubilacions, però la direcció proposa unes quantitats econòmiques que ells consideren ridícules.

Així, s'ha esgotat el termini legal per a les negociacions, i les pròrrogues demanades pel comitè. Ara haurà de ser la inspecció de Treball qui emeti una resolució sobre aquest cas. Mentre, els treballadors han acordat iniciar una vaga indefinida, tot i que des de dijous la plantilla impedeix l'entrada i la sortida de camions a la planta.

- S'ESFUMA L'ACORD A MAHLE I ELS TREBALLADORS ES PREPAREN PER A LA VAGA

La plantilla ha decidit que dilluns vinent començaran una vaga indefinida com a mesura de pressió

14/03/09 - Vilanova i la Geltrú - LAURA MARÍN. El Punt.

Després d'una intensa jornada de reunions, el comitè i la direcció de Mahle han esgotat el termini de negociacions sense poder arribar a cap acord. Ahir al tancament d'aquesta edició continuaven reunits els membres del comitè amb la direcció i amb la vista posada en la vaga indefinida que es va acordar en la darrera assemblea de treballadors i que ha de començar dilluns.

Com que ha estat impossible arribar a una entesa entre les parts, serà la Inspecció de Treball qui dictaminarà si l'expedient de regulació que proposa l'empresa està justificat. Amb tot, els treballadors no volen decaure i diuen que continuaran exercint pressió.

El temps legal de consulta s'ha esgotat sense cap acord sobre la taula, així que ara és la inspectora de treball, que ha actuat de mediadora en les darreres reunions, la que haurà d'emetre un dictamen a partir de l'informe de l'empresa que justifica l'acomiadament de 140 persones i l'expedient de regulació temporal per a la resta de la plantilla i el contrainforme que ha entregat el comitè i que assegura que l'empresa és viable i que si s'apliquen les retallades que vol la direcció, el futur de Mahle a Vilanova quedaria en perill. Les posicions han estat molt allunyades en la recta final de la negociació, tot i que l'empresa va presentar un segon expedient de regulació per acomiadar 140 treballadors, en substitució de la proposta inicial, que preveia la reducció de la plantilla a la meitat, a partir de la marxa de 250 persones. Amb el segon expedient, la direcció de Mahle a Vilanova proposava un ERO temporal que afectaria la resta de la plantilla si així ho dictamina Treball, que els enviaria a casa uns 115 dies durant aquest any. El problema és que des del principi el comitè ha apostat perquè els acomiadaments, els 140, es cobrissin amb voluntaris, pel que l'empresa havia d'incentivar econòmicament les baixes voluntàries i les prejubilacions. En aquest punt és on no ha estat possible l'acord, perquè el comitè demanava que es paguessin 55 dies per any treballat i l'empresa no ha volgut pujar dels 33 dies. A més, segons el comitè, l'empresa no volia que marxessin els treballadors amb més antiguitat, pel que les indemnitzacions per a aquells que optessin per marxar eren d'uns 12.000 euros, una xifra que els treballadors consideren una falta de respecte cap a la plantilla.

Les negociacions s'han trencat, perquè legalment ja no hi ha més temps de consulta, i mentre la Inspecció de Treball no es pronuncia, els treballadors han decidit iniciar una vaga indefinida que començarà dilluns vinent. Amb tot, des de dijous han decidit pressionar la direcció de la fàbrica impedint el pas als camions per evitar que surtin els pistons fets i que entri nou material. El personal continua acudint al seu lloc de treball en el torn que li correspon, però la resta del dia fa torns a les portes. A partir de dilluns, els torns es convertiran en una vaga indefinida.

I és que els treballadors de Malhe estan indignats: «No entenem com és que hem passat de ser la millor fàbrica del grup a tot Europa i de finançar les accions de compra de la firma a tot l'Estat a ser ara una fàbrica inviable econòmicament que s'ha de desfer de la meitat de la plantilla», explica un dels treballadors de la multinacional alemanya a la porta de l'empresa.

Els ànims estan caldejats a la fàbrica i són molts els que asseguren que durant aquesta setmana alguns caps han estant pressionant els treballadors perquè no rebaixin la seva producció: «Si fins i tot ens ensenyen les llistes que estan fent amb els noms dels primers que sortiran de la fàbrica quan es faci l'ERO», denuncien els treballadors, que donen noms dels encarregats que «amenacen» els empleats amb els acomiadaments.

- ELS TREBALLADORS DE MAHLE INICIEN DILLUNS UNA VAGA INDEFINIDA PER «L'IMMOBILISME DE L'EMPRESA»

Avui acabaran les negociacions i les parts continuen lluny d'arribar a cap acord

13/03/09 - Vilanova i la Geltrú - LAURA MARÍN. El Punt.

El conflicte laboral de Mahle portarà els seus treballadors a iniciar dilluns una vaga indefinida per «l'immobilisme de l'empresa». El termini de les negociacions acaba avui, i les posicions del comitè i l'empresa continuen allunyades, concretament per les indemnitzacions econòmiques per als treballadors que marxin. L'empresa ja ha anunciat que si no s'accepta la proposta que hi ha sobre la taula, tirarà endavant l'expedient de regulació inicial, que afecta 250 persones.

Després de mes i mig de negociacions, la plantilla de Mahle està al límit de la seva paciència, perquè s'ha esgotat el temps legal de consulta i no hi ha perspectives que la direcció i el comitè arribin a cap acord per sortir de l'expedient de regulació amb les millors condicions. El comitè vol que les baixes (les 140 del segon ERO) siguin voluntàries, pel que reclama a l'empresa incentius econòmics, però Mahle no ofereix més de 33 dies per any treballat, tenint en compte que vol que marxin els que tinguin menys antiguitat. Per això els representants dels treballadors demanen que les indemnitzacions parteixin dels 55 dies per any treballat i garantint que els que s'acullin a les baixes puguin rebre un mínim de 30.000 euros: «Amb els càlculs de l'empresa, s'ofereix uns 12.000 euros per marxar, i amb aquesta xifra no es cobriran les baixes amb voluntaris», assegura Juan Antonio Sánchez, president del comitè.

Sánchez qualifica la proposta de la direcció de Mahle de «ridícula» i «una falta de respecte per a tots els treballadors». De fet, en els darrers dies, el comitè ha estat a punt de trencar les negociacions, però reconeixen que la mediació de la inspectora de Treball ha permès mantenir les reunions: «Avui tenim l'última oportunitat d'arribar a un acord; si no és així, es trencaran les negociacions i la inspectora haurà de dictaminar amb l'informe de l'empresa, el contrainforme que entregarem nosaltres i amb la valoració d'ella, que ha actuat com a mediadora.» Així, dilluns vinent començarà una vaga indefinida, però ahir ja es van iniciar les mobilitzacions: els treballadors van tallar el pas als camions per evitar que surtin els pistons de la fàbrica i que entri nou material, i aquesta acció es repetirà avui i el cap de setmana.

Per la seva part, la direcció de Mahle va informar ahir, a través de la seva agència de comunicació, que si els treballadors no s'avenen a la seva proposta, tornarà a plantejar el primer ERO per acomiadar la meitat de la plantilla, unes 250 persones. Segons fonts de l'empresa, Mahle va acceptar la proposta del comitè de rebaixar els acomiadaments a 140 i incorporar un ERO temporal per a la resta de la plantilla amb la intenció de col·laborar amb el comitè, però si els treballadors no accepten les condicions que hi ha sobre la taula, faran marxa enrere i es quedaran amb l'expedient de regulació inicial, el dels 250 acomiadaments.

Precisament, la consellera de Treball, Mar Serna, va mostrar ahir el seu desig que l'empresa i els treballadors arribin avui a un acord perquè «és la millora forma de solucionar els problemes». Serna assegura que coneix «molt bé» el cas pels contactes que ha mantingut amb la diputada del PSC Mila Arcarons, i ha avançat que en els propers dies té previst reunir-se amb el comitè.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció