CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La plantilla de Mahle (Vilanova i la Geltrú) torna a la feina i s’obre un altre conflicte a Prysmian (antiga Pirelli)

Dissabte, 28 març, 2009

EL PUNT

ENTREVISTA A JUAN ANTONIO SÁNCHEZ PRESIDENT DEL COMITÈ DE MAHLE (CGT)

28/03/09 02:00 - VILANOVA I LA GELTRÚ - LAURA MARÍN


Els treballadors de la fàbrica Mahle han decidit que dilluns tornaran a la feina, i ho faran amb el suport de les 125 persones que aquesta setmana han deixat de formar part de la plantilla. Els afectats per l'ERO han demanat als seus companys que tornin a treballar per evitar més acomiadaments i finalment no ha estat necessari fer cap votació que enfrontés la plantilla. Així doncs, mentre la crisi de l'empresa Mahle es comença a donar per superada, els treballadors de Prysmian, l'antiga Pirelli, s'endinsen en un altre conflicte laboral. La direcció vol acomiadar 55 persones i la plantilla es manifestarà avui en contra d'aquesta mesura.

La plantilla de Prysmian es manifestarà avui, a les onze del matí, per mostrar a la direcció de la fàbrica la seva oposició als acomiadaments. L'antiga Pirelli ja ha presentat davant de la Inspecció de Treball un expedient de rescissió de contracte de 55 treballadors, una mesura que el comitè no vol acceptar: «No negociarem cap acomiadament», sosté el president del comitè de Prysmian, Cristòfol Fabré (CCOO), que és partidari que, si la direcció vol retallar la plantilla, plantegi prejubilacions i baixes incentivades econòmicament. Ahir es van fer assemblees per informar la plantilla de les intencions de Prysmian, que justifica l'ERO per la baixa producció, malgrat que el comitè assegura que és una situació «puntual» i que la fàbrica fa anys que té guanys. El seguiment de les assemblees ha estat històric, segons el comitè, que sosté que els treballadors estan neguitosos però molt units. El comitè començarà les negociacions amb la direcció de la planta per evitar els acomiadaments a partir de dimarts, ja que dilluns tenen un judici per un presumpte incompliment del conveni col·lectiu.

Mahle torna a la feina

La fàbrica Mahle intentarà tornar a la normalitat dilluns vinent, després de dues setmanes de vaga i amb una reducció de la plantilla de 125 persones (35 prejubilats i 90 acomiadats). Ahir al migdia, els treballadors es van reunir per enèsima vegada a les portes de la planta que la multinacional alemanya té a Vilanova i la Geltrú per decidir què fer amb la vaga indefinida. Després que la direcció pogués treure de les instal·lacions els pistons que feia quinze dies que estaven bloquejats i que la Inspecció de Treball donés la raó a la fàbrica en l'ERO, els ànims van decaure entre els treballadors. Els 90 afectats per l'ERO han rebut, aquesta setmana, les cartes d'acomiadament i han estat ells els que han provocat la fi de les mobilitzacions. Un dels treballadors acomiadats va llegir a l'inici de l'assemblea una emotiva carta d'agraïment als seus companys per les accions de pressió contra l'empresa per intentar evitar que els fessin fora, fins i tot quan es coneixia la llista d'afectats. Així, el portaveu dels acomiadats va demanar als seus companys que tornessin a la feina, perquè no volien que la direcció aprofités les mobilitzacions per acomiadar més gent o per tancar la planta, i va fer una petició al comitè: «Torneu tots a la feina dilluns, no feu votacions, i els que avui han vingut a l'assemblea només a votar, ja se'n poden tornar a casa.»

A causa d'això, el portaveu del comitè va donar per acabada l'assemblea, malgrat que els representants de CCOO i la UGT van intentar que es fessin les votacions com havien aprovat el dia anterior en les assemblees particulars de cada sindicat. I és que el desbloqueig de la fàbrica i l'esgotament propi d'una vaga indefinida van provocar la divisió del comitè; així, mentre que la CGT, sindicat majoritari, volia mantenir les mobilitzacions, CCOO i la UGT volien que es tornés a la feina. Ahir al matí, el comitè es va reunir per acordar que es faria una votació per saber l'opinió de la majoria: «Precisament per gestionar les diferents posicions, vam decidir que es farien votacions, però els mateixos acomiadats ens han demanat que no es votés, que les coses es quedessin així per evitar problemes i, com no podia ser d'una altra manera, nosaltres hem assumit la decisió, perquè ho ha volgut la majoria», afirma Juan Antonio Sánchez, president del comitè (CGT). Així doncs, dilluns tornaran a la feina, en espera que la direcció comenci a aplicar l'ERO temporal que els afectarà a tots per un màxim de 120 dies durant aquest 2009. Aquesta va ser una de les mesures que es van acordar amb l'empresa, juntament amb la prejubilació de 35 treballadors, per evitar els 250 acomiadaments inicials.