CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La plantilla de Panrico a Santa Perpètua de la Mogoda compleix dos mesos en vaga indefinida

Dissabte, 14 desembre, 2013

MARIA ORTUÑO / @LA_DIRECTA | 13/12/2013

El cafè amb llet sí...però el dònut, haurà d'esperar. Almenys mentre la plantilla de Panrico-Santa Perpètua continuï amb la vaga indefinida que va iniciar fa dos mesos. Són més de 300 treballadores -la totalitat de la planta de producció– les que es mantenen en vaga, tot i que el 26 de novembre es va signar a Madrid l'acord sobre el pla de viabilitat de l'empresa.

Han passat dos mesos però les vaguistes tenen clar que mantindran la unitat i no reprendran la producció fins que no s'arribi a un pacte que garanteixi la continuïtat de totes les persones contractades. Ara, els objectius principals són exercir pressió perquè es reiniciïn les negociacions i recaptar suport econòmic per poder ajudar a les famílies que no arriben a final de mes.

Bloqueig de la distribució

Un dels fronts de lluita que mantenen les treballadores en vaga és tractar d'impedir que es porti a terme la distribució de dònuts i bollycaos que es porten a Catalunya des d'altres centres de producció de l'Estat. Per això, i des de la setmana passada, s'han estat bloquejant els accessos de camions a diversos punts de distribució, principalment a Barcelona i Cornellà. Encara que la tònica d'aquests bloquejos ha estat pacífica, el 10 de desembre va haver-hi enfrontaments i una càrrega dels mossos d'esquadra que es va saldar amb tres ferits. Manuel, del comitè de vaga, és conscient que la situació de les treballadores que s'encarreguen de la distribució no és fàcil. El pla de viabilitat suposa una rebaixa salarial del 15% i l'acomiadament de 300 repartidores -d'un total de 1.800, totes elles autònomes-. Encara que aquest sector de l'empresa va mantenir una vaga temporal, el 27 de novembre va reprendre el repartiment després d'acceptar l'acord amb un 40% de les afectades en contra.

A d’altres localitats catalanes com Manresa, Terrassa i Girona també s'ha tractat d'impedir que arribin els productes d’altres fàbriques com a mesura de pressió. Però segons ens comenta un altre treballador, els hi està sent difícil, doncs l'empresa ha llogat altres locals per a la distribució i no hi ha manera de saber on es realitza el repartiment.

La via judicial i l'esperança de negociacions

L'acord pactat a la taula de negociació fa dues setmanes no va respectar el que s'havia decidit a les assemblees, i és per això que una de les esperances que les coses canviïn de rumb a favor dels vaguistes és que s'invalidi aquest acord. Tant CGT com CCOO estan treballant per emprendre processos judicials que portin a la seva impugnació. En paral·lel, s'està tractant de reobrir la taula de negociacions, per això algunes membres del comitè d'empresa s'han desplaçat fins a Madrid.

A Barcelona, altres representants de les treballadores intenten aconseguir el suport de la Generalitat. Porten dos dies concentrant-se a les portes del Parlament i el dissabte que ve mantindran una reunió amb el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals del Govern, Ramon Bonastre, a la qual també assistirà Isabel García, alcaldessa de Santa Perpètua i mediadora habitual en les converses amb representants polítics i directius de l'empresa.

Malgrat que el pas del temps sembla jugar en contra seva, el desgast que suposa la vaga i la falta d'ingressos, les treballadores mantenen l'esperança que es trobi una via de reobertura de la fàbrica. La mesura actual suposa l'acomiadament de 745 treballadors -el centre més afectat seria Santa Perpètua amb 154 acomiadaments- i una rebaixa salarial del 18% per a les treballadores de producció de tot l'Estat.

“La mesura més lògica seria que es reprenguessin les negociacions amb l'empresa”, comenta Trini, una de les treballadores en vaga, “però no es descarta que algun altre grup vulgui assumir la compra de la fàbrica, encara que sembla una sortida poc probable en els temps que corren”. La productivitat del centre de Santa Perpètua és de les més altes del grup Panrico. Prova d'això són les jornades intensives que es duien a terme abans de l’ERO, amb producció nocturna i contractació diària de 50 persones externes de reforç per mitjà d'empreses temporals.

Buscant el suport de la ciutadania

L'última paga que van rebre les treballadores de Santa Perpètua va ser la corresponent als deu dies d'octubre treballats. Per a moltes famílies treballadores aquest fet representa una situació econòmica molt crítica i per això, una de les activitats principals a la zona de carpes instal·lada a la sortida de la fàbrica és la producció d'artesania nadalenca que es ven a diverses fires de nadal per recaptar fons de suport. Les properes fires es faran a Mollet i Badia del Vallès.

Aquest dissabte 14 de desembre, a la plaça Pompeu i Fabra de Sabadell, es desenvoluparà una jornada solidària on es farà una trobada de treballadores en lluita, xerrades, passi de vídeos, música i vermut. La següent activitat serà una manifestació convocada per al dimecres 18 de desembre a la mateixa localitat.

* Article publicat al setmanari Directa