CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Plataforma d’Afectades per les Hipoteques considera totalment insuficients les mesures de Zapatero per als hipotecats: “és com tapar una hemorràgia amb una tireta”

Diumenge, 3 juliol, 2011

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha reaccionat amb fredor davant les reformes en favor de les llars hipotecades anunciades per Zapatero en el debat sobre l'estat de la nació. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha ratllat “d'insuficients” les mesures anunciades el 28 de juny pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per a alleujar la situació de les llars hipotecades.

En un dur comunicat, la PAH critica que Zapatero no hagi precisat en què consistiran aquestes mesures però sí hagi deixat clar que aquestes no amenaçaran “la solvència de les entitats financeres”. L'única política precisada pel president del Govern en el debat sobre l'estat de la nació va ser l'augment del sostre salarial no embargable pels bancs en cas d'impagament de la hipoteca. Aquest límit passaria dels actuals 705 euros a 961, ampliables en cas de tenir persones a càrrec. “Aquesta mesura seria com voler parar una hemorràgia aplicant una simple tireta”, s'ha queixat la PAH.

El problema per a les organitzacions d'hipotecats segueix sent la persistència del deute amb les entitats prestadores una vegada que s'ha perdut el pis, situació per al qual el Govern no ha anunciat cap reforma concreta. “No impediria que les famílies quedin condemnades per a tota la vida, ja que els deutes hipotecaris romandrien després de la pèrdua de l'habitatge”, destaca la plataforma.

La PAH ha recordat que seguirà defensant la dació en pagament amb efectes retroactius, la moratòria dels desnonaments i el lloguer social. “És la solvència de les centenars de milers de famílies que actualment sofreixen els processos d'execució hipotecària la que hauria de preocupar al govern, en lloc de ser tan sensible als interessos de la banca especulativa”, afirma la plataforma en referència al matís introduït pel propi Zapatero sobre la prioritat de la solvència dels bancs i caixes.

No obstant això, Afectats per la Hipoteca sí valora com un avanç l'anunci de noves mesures de suport a les llars. “Sí valorem com una victòria el fet que la forta pressió social, protagonitzada en primer lloc pels propis afectats, hagi assolit que finalment el govern es vegi obligat a anunciar mesures”, destaquen. La PAH esmenta en el seu comunicat el fort avanç de la pressió social en favor del dret a l'habitatge i les llars hipotecades. L'extensió de les plataformes d'afectats per diferents punts del territori i el suport del moviment 15M ja han fet possible la paralització de 42 desnonaments.

www.diagonalperiodico.net/Las-medidas-de-Zapatero-para-los.html


Stop deshaucios presenta la seva pàgina web

La campanya contra els desnonaments segueix dotant-se d'eines d'auto organització. El moviment ha creat una pàgina web http://stopdesahucios.tomalaplaza.net/ que neix amb la vocació de crear una comunitat d'alertes perquè els afectats per les hipoteques puguin posar-se en contacte amb membres de la societat que decideixin impedir el desallotjament del seu habitatge.

La pàgina web es vol convertir en una referència per al seguiment i l'organització d'aquesta iniciativa social que ja ha parat més de 40 desnonaments en tot l'estat. La idea és que qualsevol persona afectada pugui pujar la seva pròpia alerta i que aquesta arribi a la resta de la societat.

El procediment és ben senzill. Es crea un esdeveniment, es defineix el lloc i l'hora del desnonament, i una vegada verificat, s'avisa als interessats. De forma automàtica es generaran emails i alertes a mòbils que arribaran als que prèviament s'hagin registrat per a rebre-les. Els usuaris poden definir el radi en el qual volen rebre les alertes, que va des dels 5 als 100 quilòmetres.

L'arquitectura de la pàgina està dissenyada amb programari open data, el que significa que qualsevol participant pot prendre informació d'aquest mapa i configurar el seu propi amb els seus propis esdeveniments. Des de Hacksol, on neix el projecte, aclareixen que utilitzen eines ja existents de programari lliure.

L'objectiu de la iniciativa és generar un mapa estatal de la situació dels desnonaments, a més d'aconseguir una potent eina que coordini i ajudi a posar en contacte a afectats amb la resta de la societat. L'administració es farà a través del conjunt de col·lectius implicats en aquesta iniciativa, encara que també està obert a integrar a gent que comenci a treballar ara amb el tema i vulgui i pugui implicar-se.