CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Plataforma de Persones Afectades per l’ICAM denuncia les pressions de la Generalitat

Dijous, 10 març, 2016

Es crea la Plataforma de Persones Afectades per l’ICAM i s’organitzen accions en suport a Natividad López Gama pel judici que haurà d’afrontar per “coaccions” durant la seva acampada davant de l’ICAM.

La discriminació constant que pateixen les persones afectades per malalties cròniques degeneratives poc reconegudes porta a la creació de la Plataforma d'Afectades de l'Institut d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) per fer més forta la lluita contra les altes injustificades i la vulneració de drets laborals.

Arran de l’acampada que va iniciar el passat mes d’octubre la Natividad López Gama –la Nati-- davant de l'Institut català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), diversos col·lectius i persones s’han organitzat en la Plataforma de Persones Afectades per l’ICAM: la PAICAM. Natividad López s'enfronta a un judici que se celebrarà el proper dia 12 de maig acusada de “danys” i “coaccions” arran d'uns fets ocorreguts durant un acte de protesta en el marc de l'acampada davant la seu de l'ICAM, organisme que li denega la invalidesa malgrat les greus seqüeles físiques de les seves malaltes. La PAICAM organitzarà accions de suport per continuar denunciant els criteris estrictament economicistes de l’ICAM a l’hora d’imposar altes mèdiques i denegar invalideses.

La Nati, veïna del barri de Bellvitge de 33 anys, va iniciar les seves acampades de protesta davant la seu de l'ICAM la nit del passat dia 6 d'octubre com a gest de protesta contra el comunicat d’alta mèdica tramitat per aquest organisme després de 18 mesos de baixa i mentre es troba a l'espera de judici per obtenir el reconeixement de la situació d'incapacitat laboral com a conseqüència de les gravíssimes afectacions produïdes per un infart i posterior ictus cerebral que, a dia d’avui, encara l’obliguen a visitar setmanalment un mínim de 3 metges, incloent-hi neuròleg, cardiòleg, pneumòleg i digestòleg, entre d’altres. Una situació, la d’alta mèdica, que suposa privar-la de la minsa prestació de 300 € que fins ara percebia i suposaven la seva única font d’ingressos.

La Natividad està acusada de ser promotora d’un acte de protesta en el decurs del qual, segons l’ICAM, es van produir uns desperfectes en el sistema d’accés a la seu de l’Avinguda Vallcarca que l'informe pericial valora en un total de 100 €. La Generalitat també ha pres la determinació de sumar-se al procés i personar-se contra la Nati.

La polèmica actuació de l'ICAM

Patir una malaltia com la Fibromiàlgia, el Síndrome de Fatiga Crònica (SFC) o altres afectacions cròniques poc reconegudes, ja és prou difícil per a les persones que hi conviuen diàriament com perquè sigui la mateixa Administració qui posi traves a l'hora de reconèixer els seus drets laborals i sanitaris. La dificultat i el patiment és doble. Precisament, per donar visibilitat a aquest tracte discriminatori i poder continuar amb la lluita de tot un conjunt d'incompliments legals cap a aquest col·lectiu de persones neix la Plataforma de persones Afectades de l'ICAM (Institut Català d'Avaluacions Mèdiques).

La plataforma considera especialment greu el tracte de part de l'ICAM a les persones que pateixen certes malalties degut a les altes mèdiques injustificades i fonamentades únicament en criteris economicistes per part d'aquest organisme d ela Generalitat. Les conseqüències laborals derivades d'aquest fet els porten a ser un col·lectiu vulnerable amb un alt risc d'exclusió social.

Catalunya és una de les poques comunitats que té aquesta competència transferida, doncs tant el reconeixement com el pagament de prestacions en concepte d’invalidesa correspon en exclusiva a l’INSS que assigna una partida pressupostària a l’ICAM per desenvolupar aquesta funció. El pressupost, però, està vinculat de forma estricta al compliment del que s’anomenen “criteris de racionalització de la despesa mèdica” o el que és el mateix, rígids paràmetres referents tant a la durada mitjana de les baixes com a la xifra total d’invalideses proposades per l’ICAM. D’aquesta forma, per tant, si segons criteri de l’INSS les baixes tramitades per l’ICAM resulten excessivament llargues o es proposa un volum d’invalideses superior a allò que estima “racional” el propi INSS, es redueix de forma més que considerable els fons traspassats per l’INSS a l’ICAM. L’incentiu sembla haver estat molt efectiu si atenem a les estadístiques. Així, per exemple, la durada mitjana de les baixes per treballador i any ha passat de 12,7 dies l’any 2007 a tan sols 9 dies al 2013. I pel que fa a les invalideses, l’ICAM ha passat de rebutjar el 27,28% de les peticions tramitades durant l’any 2008 a fer-ho en un 40% dels casos al 2013.

Per a més informació:
http://paicam.blogspot.com.es/
Twitter: @LaPAICAM