CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Plataforma de Treballadors de Remolcadors i Salvament denuncia les intencions de liberalització del sector i la precarització de les condicions de treball de les tripulacions

Dimarts, 15 abril, 2014

- Ni l'administració marítima ni la laboral vetllen pel compliment de la legislació vigent.

- Les víctimes d'aquests processos són en primer lloc els propis treballadors, i la seguretat i qualitat del servei prestat.

- La Plataforma, amb el suport de la pràctica totalitat organitzacions sindicals del sector, inicia una campanya de denúncia i recollida de signatures.

Els integrants de la denominada “Plataforma de Treballadors de Remolcadors Portuaris i d'Embarcacions de Tràfic Interior de Ports de l'Estat Espanyol”, amb representants dels comitès d'empresa de Barcelona, València, Bilbao, Cadis, Sevilla, Algesires, Canàries i Huelva, es van reunir el passat mes de febrer a Madrid en la seu de CGT, arribant a la la determinació de crear un “Manifest” per a mostrar el seu rebuig del que al seu judici és “una pretesa liberalització” del servei de remolc per part de l'Organisme Públic Ports de l'Estat.

L'esmentada plataforma s'ha posat de nou en marxa davant la incertesa que des de Ports de l'Estat s'està creant davant una pretesa liberalització del servei que indiscutiblement comportarà a una precarització que repercutirà sens dubte en qualitat dels serveis, i el més important, en la seguretat a bord dels remolcadors, dels bucs remolcats, les instal·lacions portuàries i les pròpies ciutats o entorns on es dóna aquest tipus d'activitat.

Les pretensions de l'administració d'alterar les normes d'abanderament dels remolcadors que realitzen el servei en els ports, preocupen als professionals d'aquest sector ja que amb banderes de conveniència tripulacions amb contractes precaris es duria als ports a una situació caòtica. De fet, des d'aquest col·lectiu ja estem vivint l'efecte d'una falta de regulació efectiva o exigència en el compliment de la legislació, per part de les autoritats laborals i marítimes, el que està afavorint aquest procés de degradació de les condicions laborals.

L'última “Reforma Laboral” que desvirtua els convenis de sector en benefici dels convenis d'empresa, afavoreix la incursió d'empreses en condicions precàries que restarien qualitat i seguretat al servei portuari. Per altra banda, la reacció de les empreses espanyoles de remolc, davant la pressió competitiva que creuen s'aveïna, és incomplir, en molts ports de forma escandalosa, la legislació corresponent a la jornada de treball, abusant del temps de permanència de les tripulacions en situació de guàrdia.

A més, s'està convertint en norma l'incomplir l'articulat en els propis convenis col·lectius que regulen les condicions de treball. En altres casos s'està en el camí de la conflictivitat, a causa de la dificultat i hostilitat al negociar els convenis, i en uns altres, la situació quedarà en incertesa a causa de la pèrdua d'ultraactivitat dels mateixos.

Davant les previsions de precarietat laboral, pèrdua de qualitat del servei i falta de seguretat en les tripulacions i en els principals ports d'interès general, que suposaria una liberalització fora de límits en els serveis de remolc i tràfic interior en els nostres ports, aquest col·lectiu de treballadors del mar, representat per l'esmentada plataforma, presentarà un “Manifest en defensa del remolc portuari, remolc marítim i salvament”.

Sindicat de Treballadors de la Marina Mercant (STMM-CGT)

http://www.rojoynegro.info/articulo/acci%C3%B3n-sindical/la-plataforma-trabajadores-remolcadores-salvamento-denuncia-las-intenciones