CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Plataforma en Defensa de l´Ebre (PDE) entregarà a Brusel·les milers de signatures contra el cabal mínim

Divendres, 31 agost, 2012

La PDE entregarà a Brusel·les milers de signatures contra el cabal mínim

La plataforma intensifica la lluita contra la proposta de la CHE al setembre mentre la sequera deixa sota mínims els embassaments del Pirineus i per sota de la meitat el de Mequinensa

La polèmica proposta de cabal mínim per al tram final de l’Ebre i la caiguda de les reserves hídriques a causa de l’extrema sequera auguren una tardor calenta a la conca de l’Ebre.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) explicà ahir al Diari que viatjarà al cor de la Unió Europea, Brusel·les, el proper mes setembre per entregar una queixa formal a la Comissió Europea que anirà acompanyada de milers de signatures de recolzament. Els antitransvasistes demanen la intervenció de les autoritats europees abans que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) aprovi el pla hidrològic de la conca, que condema al tram final a un cabal mínim durant 10 mesos a l’any de 80 m3/segon, una 20 per cent inferior a l’actual mínim ambiental. La PDE discrepa dels càlculs realitzats per la CHE per a justificar aquesta xifra i assegura que s’està infringint la directiva marc de l’Aigua.

La plataforma pretén organitzat tres actes a la capital europea, un d’ells l’entrega de la queixa i les signatures de suport a les autoriats de la comissió de Medi Ambient, un segon amb eurodipiputats favorables als postulats de la PDE i un tercer amb ONG’s ambientalistes.

Abans de les vacances de l’agost, la plataforma havia recollit més de 4.000 signarures de suport , una xifra que aumentarà els propers dies. Fins ara s’han recollit de manera presencial al Renaixement i amb el repartiment de fulles de signatures entre particulars i entitats. En motiu de les festes de la Cinta, tornarà a muntar una taula de recollida de signatures al carrer. La data límit d’entrega de les signarures avui dispersades mateixes serà el 15 de setembre.

La plataforma assegura que la proposta de cabal mínim fixat per la CHE perpetua els greus problemes del tram final de l’Ebre; entre ells la quasi nul·la arribada de sediments al delta, l’augment de la salinitat al delta i de la falca salina al riu, i l’empobriment de la biodiversitat.

Alerta per la sequera

El segon front obert és la persistent sequera que castiga amb severitat la conca de l’Ebre. Són diversos els indicadors que així ho demostren. El pantà de Mequinensa, el més gran de la conca i que regula el cabal del tram català del riu queia ahir per sota del 50 per cent de la seva capacitat, vuit punts per sota que l’any passat a la mateixa època. Les reserves globals dels embassaments de la conca és, fins i tot, inferior, d’un 44 per cent, també vuit punts per sota que el 2011. En alguns embasasments dels Pirineus les reserves són inferior als 25 per cent.

El president de lacomunitat de regants de la Dreta, Manel Masia, admetia ahir la seva preocupació. «Estem molt preocupats, la sequera és mot greu, cal que plogui sinó patirem». Fins ara els regants de la Dreta han disposat de la concessió sense restriccions per a cobrir d’aigua els camps d’arròs. Els hauran de regar fins el gener per donar compliment a les mesures agroambientals però Masià no descarta que la CHE decreti restriccions com les aplicades la tardor de 2011 si laclimatologia no és favorable.

Més informació:

www.ebre.net

#loriuesvida

http://twitter.com/PDE

http://www.facebook.com/pages/Plataforma-en-Defensa-de-lEbre/1246789708

FONT: Plataforma en Defensa de l'Ebre

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció