CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La pobresa creix i afecta quasi el 21% de la població de Catalunya

Dimarts, 4 agost, 2015

La pobresa creix i afecta quasi el 21% de la població
Un 42,6% de famílies catalanes asseguren que no es poden permetre fer ni una setmana de vacances

L'Institut d'Estadística fa públiques les dades sobre ingressos a les llars del país

És temps de vacances menys per al 42,6% de la població de Catalunya que assegura que la principal privació derivada de l'actual situació de crisi econòmica és el fet de no poder permetre's ni una setmana de descans a l'any. Aquesta és una de les dades que més criden l'atenció en l'informe sobre renda i risc de pobresa del 2014 que l'Institut d'Estadística de Catalunya va difondre ahir.

Les dades, elaborades a partir dels ingressos de les llars durant l'any 2013, indiquen que la situació econòmica dels catalans ha empitjorat fins al punt que el 20,9% de la població del país es troba sota el llindar de la pobresa. Aquesta dada suposa un increment d'1,1 punts en relació amb l'última referència, que s'havia situat en el 19,8% de la població. Per segments d'edat, la pobresa posa en major risc d'exclusió els més joves. En aquest sentit, fins a un 28,8% dels joves de fins a setze anys estan en risc de pobresa. En canvi, en el col·lectiu dels més grans, els que tenen una edat que supera els 65 anys, aquest percentatge queda clarament per sota del 15%.

En un altre nivell de comparació, la situació de Catalunya és millor que la de la resta de l'Estat, però ostensiblement pitjor si es posa en relació amb Europa. Els espanyols que estan sota el llindar de la pobresa són el 22%, mentre que en el conjunt d'Europa aquest percentatge se situa en el 16,6%. El llindar que es fixa per determinar que una persona està en risc de pobresa correspon a uns ingressos anuals de 9.767 euros, mentre que en una família formada per dos adults i dos infants la quantitat que es fixa és de 20.512 euros.

Si es mesura l'índex de pobresa en funció de la taxa Arope, el resultat eleva la població en situació de risc fins al 26%, un 29% en el conjunt de l'Estat espanyol. Aquesta taxa va més enllà d'un paràmetre basat només en criteris monetaris i té en compte també el nombre de persones que viuen en llars amb intensitat de treball molt baixa o les que tenen una privació material severa.

Els maleïts imprevistos

Entre les privacions que relaten les persones que viuen en la pobresa, a més de les vacances, destaca la impossibilitat d'un 41,1% de la població de fer front a imprevistos. Un 9,9% asseguren que no poden fer front amb puntualitat a les despeses que genera l'habitatge.

Amb la idea de mitigar els efectes de la crisi, fins a un 67% de les llars catalanes van rebre alguna transferència del sistema de protecció social, i destaquen les pensions de vellesa i de supervivència.

LES XIFRES

21,6 per cent de les dones estan en risc de pobresa, 1,4 punts percentuals més que en el cas dels homes.

9.767 euros d'ingressos per a un adult es considera que és el llindar de risc de pobresa a Catalunya.

FONT: ELPUNTAVUI.CAT

Llars per trams d'ingressos nets anuals Catalunya (2004-2012):

Llars per trams d'ingressos nets anuals Catalunya (2004-2012).

https://www.flickr.com/photos/cgtcatalunya/20091852728/in/dateposted-public/

Composició de la població en risc de pobresa. Persones per sexe i edat a Catalunya (2004-2012):

Composició de la població en risc de pobresa. Persones per sexe i edat a Catalunya (2004-2012)

https://www.flickr.com/photos/cgtcatalunya/20271737582/in/dateposted-public/

Més informació:

- DADES IDESCAT. RENDA FAMILIAR LLARS CATALANES