CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Primera Gran Depressió del Segle XXI

Divendres, 11 febrer, 2011

Aquest article tracta la crisi actual, no com una crisi merament financera, si no com una tendència inherent dels cicles d'expansió i depressió del sistema productiu capitalista. Interessant article d'Economia Política.

"La crisi econòmica general que es va deslligar internacionalment en 2008 és una Gran Depressió. Va Ser iniciada per una crisi financera a EE UU, però no va ser la causa. La crisi és una fase absolutament normal d'una tendència recurrent a llarg termini de l'acumulació capitalista, en la qual se succeïxen ones llargues expansives i depressives. Quan té lloc la transició, la salut de l'economia canvia de bona a mala. En una ona llarga depressiva un xoc pot desencadenar una crisi, exactament com va ocórrer amb el col·lapse del mercat de les hipoteques subprime en 2007, i com xocs anteriors van desencadenar les crisis dels 1820, 1870, 1930 i 1970.

En la seva justament reconeguda obra "La Gran Crisi de 1929", John Kenneth Galbraith va assenyalar que si la Gran Depressió dels anys 1930 va ser precedida per una creixent especulació financera, va ser no obstant això el feble i fràgil estat de l'economia en 1929 el que va permetre que l'ensulsiada dels mercats borsaris desencadenés el col·lapse econòmic. El mateix succeeix avui. Aquells que prefereixen considerar cadascun d'aquests episodis com esdeveniments excepcionals, com la casual aparició d'un “cigne negre” en una bandada fins a llavors blanca com la neu, han oblidat la dinàmica històrica que intenten explicar. I en el procés obliden també, convenientment, que és la mateixa lògica del benefici la qual ens condemna a repetir aquesta història una vegada i una altra.

L'acumulació del capital és un procés dinàmic turbulent [...]"

- Si vols seguir llegint aquest article de Anwar Shaikh amb gràfics està en format pdf a:

www.sinpermiso.info/articulos/ficheros/XXI.pdf