CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Privatització d’AENA és un robatori i un frau

Dimecres, 16 juliol, 2014

DEs de la CGT volem cridar l'atenció del que suposarà la sortida a borsa del 49 % de la Societat Mercantil AENA SA (abans AENA Aeroports SA), i que avui és al 100% de l'Entitat Pública Empresarial ENAIRE (abans AENA.

L'alienació del 49 % d'Aena a empreses privades suposarà posar de debò en perill unes infraestructures vitals per al principal motor de desenvolupament econòmic d'aquest país, el turisme. Pels aeroports han passat 3 de cada 4 turistes i l'estat espanyol és el tercer país com destinació turística del món.

No hi ha cap argument i de pes que justifiqui tal despropòsit. L'única raó que esgrimeix el govern del PP, és que es donarà una projecció internacional i de futur a l'Entitat. Quan això és una fal·làcia, doncs Aena ja participa en la gestió i operació de 24 aeroports en 6 països. A més Aena segueix sent el major operador d'aeroports del món i qui mou més milions de passatgers. Tot això sense cap tipus d'inversió privada i sense costar un sol cèntim a les arques de l'Estat.

Ara els beneficis d'Aena repercuteixen en millors infraestructures, seguretat, qualitat i en ingressos per a l'estat. El que ara proposa el govern suposarà que de cada euro que aconsegueixi Aena, 49 cèntims es repartiran entre els accionistes. Dóna el mateix que les infraestructures segueixin amb majoria estatal, com diuen els interessats en aquest robatori, quan en cas de pèrdues es pretén que sigui l'Estat, via impostos, qui es faci càrrec de les mateixes.

El fet de permetre l'entrada de capital privat en una Entitat Pública no és una panacea, ningú es creu que el capital privat vagi a renunciar a la seva inversió i als seus dividends, exigirà el seu capital de tornada i això repercutirà no solament en la gestió de l'Entitat, sinó també en la qualitat i seguretat de les operacions i servei.

Per altra banda el valor pel qual s'ha taxat Aena és ridícul. La taxació que va realitzar el PSOE en la seva anterior legislatura va ser de 30.000 milions, pràcticament el doble. Tot fa pensar que és un regal a les grans corporacions econòmiques, no hi ha més que veure el ebitda de 1.600 milions el 2013, que ha declarat Aena.

La privatització d'Aena és simplement una operació financera (“un pilotasso”), dirigida a les grans fortunes d'aquest país. L'ideal de tot neoliberal, gestor o polític de baix perfil: agafar una empresa pública amb beneficis i projecció de futur, i privatitzar-la.

Aena s'ha forjat a si mateixa i gràcies als seus treballadors i treballadores, no té 24 anys de vida, va heretar unes infraestructures i les ha reformat sense que això costés un cèntim als ciutadans, ha cohesionat el territori, genera milers de llocs de treball i és pilar fonamental del major motor de l'economia, el turisme. Treballa en xarxa, i tota és una, al marge de competències internes, això l'hi ha donat força per a suportar governs de dos colors, amb diferents tipus de gestió; una tremenda crisi; inversions en infraestructures desproporcionades; èpoques daurades (per a alguns), i amb tot això i més, ha sobreviscut.

Des de CGT volem cridar l'atenció de les conseqüències d'aquesta privatització i demanar a la ciutadania que actuï per a evitar que el govern segueixi endavant amb la privatització de la gestió d'unes infraestructures vitals per a l'economia del país i motor de desenvolupament econòmic i territorial, on han de prevaler la qualitat i seguretat, en comptes dels beneficis econòmics.

Secció Sindical CGT AENA

Més informació:

- TWITTER CGT AENA

- WEB CGT AENA