CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La pujada de l’IVA fa caure el consum i estanca l’economia

Dijous, 18 novembre, 2010

Al juliol va pujar l'IVA, l'impost que grava els béns de consum, la qual cosa s'ha traduït en una caiguda de les compres que fan les llars i en un alentiment del ja tímid creixement econòmic d'Espanya. En concret, entre juliol i setembre el consum ha caigut un 1,1% respecte al trimestre anterior i el PIB s'ha estancat. Tot i la frenada de l'estiu, l'economia ha
crescut un 0,2% en el darrer any.

Aquestes són les dades més destacades del darrer informe de Comptabilitat Nacional Trimestral que ha publicat aquest dimecres al matí l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que confirmen el que ja va avançar aquest organisme fa uns dies: que l'economia s'ha estancat. El PIB ha crescut un 0% entre juliol i setembre respecte al trimestre anterior, mentre que el creixement respecte a l'any passat se situa en un tímid 0,2%.

Una de les causes de la frenada és la baixada del consum de les llars -un 1,1% respecte al trimestre anterior després de tres trimestres amb pujades- sobretot com a conseqüència de la pujada de l'IVA, que suposa una despesa extra d'uns 25 euros mensuals per família. També han baixat les inversions, un 3% respecte a l'anterior trimestre i un 7% en un any.

L'ocupació, la gran xacra de l'economia espanyola, s'ha reduït un 1,7% respecte a l'any passat, la qual cosa suposa una pèrdua neta de 295.000 llocs de feina a temps complet en només 12 mesos. Els sectors en els quals més va caure l'ocupació en el tercer trimestre de l'any respecte al mateix període de 2009 van ser la construcció (9,5%) i les branques industrials i energètiques (3,4%). Només va haver increment de l'ocupació en les branques agrària i pesquera (1,3%) i en els serveis de no mercat (0,6%).

Així mateix, els sectors de la construcció i de la indústria van ser els que van registrar també un major descens del nombre d'assalariats. La construcció, el 10,6%, i les branques industrials i energètiques, el 2,7%, percentatges superiors al 1,3% que va suposar la reducció del nombre total d'assalariats

Pel que fa a l'entorn europeu, tant la UE en el seu conjunt com l'Eurozona han accelerat el seu creixement en el tercer trimestre i presenten resultats molt millors que els espanyols. En concret, els Vint-i-set han crescut una mitjana del 2,1% i els països que comparteixen l'euro un 1,9%. Alemanya torna a ser la locomotora europea i la seva economia és la que mes creix, un 3,9%. La segueixen el Regne Unit (2,8%), Àustria (2,5%), França i Holanda (1,8%) i, finalment, Itàlia (1,3%).

>>> Notícia extreta d'Agències informatives.

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció