CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La reforma laboral i de les pensions: un Pacte d’Estat contra les dones

Dilluns, 28 febrer, 2011

8 març CGT - cartell

A la Reforma Laboral i la Reforma de les Pensions, és a dir, a la facilitat en l’acomiadament, a la perpetuació de la temporalitat, a la jubilació als 67 anys, l’augment a 38’5 anys de cotització per tenir dret a tota la pensió, allargament de 15 a 25 anys per calcular la quantia de la pensió. A tot això s’afegeix un índex d’atur al principat de Catalunya del 18% i una precarietat contractual, salarial, laboral i de vida cada cop més forta. Introduir com elements positus de la reforma la cotització fins a dos anys per tenir cura dels fills i filles o per treballar a casa sense salari, només quan es tingui una cotització plena, no és només una almoïna digna del "protecciosme assistencial", capitalista i patriarcal que nosaltres rebutgem, sino el que és més greu, perpetua la discriminació de les dones en la incorporació al món laboral. Les dones rebutgem l’assistencialisme. LES DONES EXIGIM DRETS.

El govern de l'estat espanyol i els sindicats CCOO i UGT, amb la complicitat de CIU, PNB, CC han concedit la pau social als mercats financers regalant els diners públics als Plans de Pensions per a que la Banca faci negoci amb els nostres estalvis. Encara més, volen atorgar una pau social a l'Europa dels mercats a càrrec de la classe treballadora. Però han donat una pau social que no poden assegurar. LES DONES DIEM PROU I ORGANITZEM LA NOSTRA REBEL·LIA I EL NOSTRE PODER.

El govern Zapatero i els sindicats CCOO i UGT han signat un Pacte d'estat contra les dones. La Reforma Laboral amb la plena llibertat que dóna als i les empresàries per abaratir l'acomiadament, per acomiadar sense més motius que la baixa productivitat de la treballadora, comportarà la no contractació de dones sobretot en edat reproductiva.

Les dones gaudeixen de contractes parcials un fet que no donarà dret o un dret molt minso a l'atur i a la pensió. Les dones treballem en l'economia submergida que no genera drets. Les dones treballadores domèstiques no són reconegudes a la Seguretat Social, les treballadores sexuals no tenen drets laborals ni socials i són sovint explotades per xarxes de proxenetes, les dones que treballen a casa ho fan sense cap remuneració ... aquestes dones són les que més patiran aquest "Pacte contra les dones", aquest Pacte pel Silenci. Aquest Pacte sense cap concreció de creació de llocs de treball, en un marc de privatitzacions dels serveis públics, representa la imposibilitat de les dones de gaudir d´un projecte de vida propi. És el triomf del capitalisme i del patriarcat recolzat per la "socialdemocràcia" i els grans sindicats, que més que mai estàn al servei del Capital. És la reedició del "Pacte contra les dones" que la socialdemocràcia i els sindicats anglosaxons van signaren 'acabar la II Guerra Mundial, l'anomenat "estat del benestar".

L'estat del benestar es basa en l'aceptació del mercat capitalista, en l'aceptació de la lógica home, blanc, cuidat per la mare i la dona, a punt sempre per oferir la seva força de treball a l'economia de mercat. Aquest "estat del benestar" es sosté en l'explotació de les dones, la natura i l'expoliació dels estats empobrits pel sistema capitalista.

El govern de la dreta nacionalista catalana, CIU, còmplice necessari de les polítiques neoliberals de Zapatero, vol reduir un 1'2% el déficit pressupuestari, és a dir, 3.000 milions d'euros de reducció dels pressupost públic. De moment l'Institut Català de les Dones passarà a Benestar i Familia, desapareix el departament i el pressupost de Violència de gènere i Dependència, i les conselleres "jurant" el càrrec amb "l'ajuda de Deu". Qui pagarà la reducció del dèficit?. CIU es perfila com el partit del govern de Catalunya, defensor de la família patriarcal i obliga les dones a la cura de les persones. La privatització anunciada de la Sanitat Pública, Educació, escoles bressol, serveis socio-sanitaris, cofinançament de la Dependència, ... dificultaràn encara més la incorporació de les dones a un treball digne creador de drets.

Nosaltres, les dones, tenim alternatives al sistema capitalista i patriarcal, dominat per l'economia de mercat i no per les necessitats socials i de les persones. Com, per exemple:

* Reducció de la jornada laboral sense reduccions salarials.

* Repartiment de tot el treball i la riquesa.

* Que homes i dones es dediquin a tasques de cura de les persones per igual.

* Que les dones gaudeixin de temps per la seva vida personal i per dedicar a la transformació social.

* No augmentar l'edat de jubilació de 65 a 67 anys ni augmentar de 15 a 25 anys el període pel seu càlcul, perque perjudica a tota la classe treballadora, i sobretot les dones.

* Creació de llocs de treball per dones i homes, reformar el sistema d'excedències i la prestació per cura de persones dependents per tal de generar drets laborals i de pensions dignes.

* Garantir serveis públics de qualitat (escoles bressol, sanitat, educació, serveis socio-sanitaris...) per tal que les dones tinguin dret a la incorporació al mercat laboral.

* Incloure les treballadores domèstiques al Règim de la Seguretat Social.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT Catalunya