CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La reordenació sanitària al Camp de Tarragona tancarà 14 centres a les nits

Dimecres, 31 agost, 2011

A partir d'aquest dijous dia 1 de setembre, a les nou de la nit, es posa en marxa la reordenació de les urgències nocturnes als centres hospitalaris del Camp de Tarragona per fer el sistema més "eficient" i "sostenible" en paraules del director dels serveis territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé. De les nou de la nit fins a les vuit del matí hi haurà oberts un total de 12 centres a les comarques tarragonines -dos al Baix Penedès, sis al Tarragonès, un a la Conca de Barberà, un a l'Alt Camp i tres al Baix Camp- i 14 només prestaran els seus serveis des de les vuit del matí fins a les nou de la nit. Aquesta reordenació suposarà un estalvi de dos milions d'euros anuals.
Imatge de la roda de premsa on s'ha presentat al detall el nou model d'urgències

Segons Mercadé, la reducció pressupostària no és l'únic motiu pel qual s'ha impulsat aquesta modificació, sinó que sorgeix del consens arribat amb la resta de grups polítics durant el govern del tripartit. I és que el director territorial de Salut ha recordat que el nou model d'urgències nocturnes es va començar a instaurar l'any 2008 a Osona i que, en el cas de la ciutat de Tarragona, existeix un Pla de Ciutat del 2007, elaborat conjuntament pel Departament i l'Ajuntament, que també preveia la reordenació que s'ha impulsat.

El nou sistema centralitzarà la demanda a través dels telèfons 112 i el 902 111 444. En funció de quina sigui la situació de cada pacient, el personal mèdic que respongui la trucada serà l'encarregat de valorar quin és el seu estat i decidirà l'assistència que haurà de rebre el malalt, ja sigui via telefònica, domiciliària o bé caldrà derivar-lo a un centre. La trucada als dos telèfons no és obligatòria i els usuaris poden desplaçar-se directament al seu centre si ho consideren oportú.

També s'han creat set equips específics formats per un metge i un cel·lador que donaran resposta a les necessitats mèdiques a domicili, a més del servei d'ambulàncies ja existent (23 unitats de 24 hores i quinze més de dotze hores). Mercadé, que ha estimat que el número de domicilis es triplicarà respecte els que es feien habitualment, ha matisat que l'objectiu del servei és poder atendre als usuaris en un espai de temps de 30 minuts i en un radi d'acció de 30 quilòmetres.

Amb tot, el director territorial de Salut ha manifestat que de les nou de la nit fins a les vuit del matí és "una franja horària amb poca incidència d'atenció". Per aquesta raó creu que no es produiran col·lapses als centres sanitaris que es mantinguin oberts, ja que segons les dades de què disposa el Departament les atencions seran "assumibles". No obstant això, Mercadé ha apuntat que estaran atents al funcionament del servei a Joan XXIII.

El nou mapa d'urgències

Dividint la Regió Sanitària del Camp de Tarragona per comarques, al Baix Penedès es mantindran obertes les urgències nocturnes al CAP de Calafell i a l'Hospital del Vendrell i es tancaran les del Centre d'Atenció Primària de l'Arboç. A la Conca de Barberà prestarà aquest servei el CAP de Montblanc, mentre que a l'Alt Camp serà el Pius Hospital de Valls el centre de referència. Així, tancaran a les nits els centres de l'Espluga de Francolí, Alcover i Vila-rodona.

En el cas del Tarragonès els centres de referència a la costa seran els de Torredembarra, Vila-seca i Salou, mentre que tancaran els de Constantí i el del Morell. A la capital, tal i com ja es coneixia, deixaran d'oferir el servei d'urgències a les nits els CAPs de Bonavista, Muralles i Sant Salvador -el darrer només estava obert fins a la mitjanit-, i es focalitzarà l'atenció al CAP de Torreforta i als hospitals Joan XXIII i Santa Tecla. Finalment, al Baix Camp tancaran els CAPs de la Selva, les Borges, Riudoms, Mont-roig i l'Hospitalet i es mantindran oberts l'Hospital Lleuger de Cambrils i el CAP Sant Pere i l'Hospital Sant Joan de Reus.

S'anuncien protestes

Davant d'aquest nou mapa, la Plataforma Ciutadana per la Defensa dels Drets Públics ha preparat diverses accions de protesta "davant l'absoluta desconsideració dels governants als seus electors". Sense anar més lluny, aquest dijous a la tarda es realitzaran concentracions i tancades als tres CAP de la ciutat de Tarragona on se suspendrà el servei d'urgències nocturnes, i el proper dissabte dia 3 es faran talls intermitents a les carreteres N-340 (a l'alçada de la rotonda de Bonavista), N-420 (a l'alçada de Sant Salvador) i A-7 (a l'alçada del Cementiri, direcció Barcelona).

* Notícia extreta de delCamp.cat: www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=18451