CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La revolta de les biblios

Dijous, 20 juny, 2019

pancarta-retall.jpg

Prefaci

Aquest text l’hem escrit a petició de diverses entitats perquè volen fer-nos ressò a la seva pàgina web i queda a lliure disposició de qui vulgui difondre’l.

Expliquem a un públic que no treballa a Biblioteques de Barcelona la nostra lluita, la de tota la plantilla. Aclarim aquí, abans de començar, que la CGT redacta però és tot el Comitè qui fa les accions relatades tot representant el col·lectiu de treballadors.

Introducció

A la ciutat de Barcelona hi ha 40 biblioteques públiques, és una xarxa gestionada i coordinada pel Consorci de Biblioteques de Barcelona (CBB) constituït el 2001.

El CBB, a l’actualitat, disposa d’un total de 409 treballadores repartides entre les seves 40 biblioteques i els serveis centrals on també hi ha el departament de recursos humans. Hi ha biblioteques que només tenen dues treballadores (Canyelles i Collserola) i d’altres que compten amb una vintena llarga de treballadors i que obren al públic els diumenges d’11 a 14 hores (Jaume Fuster, Can Fabra, Sagrada Família i El Carmel, aquesta última amb menys plantilla).

La biblioteca més nova (inaugurada el 2018) és la Montserrat Abelló, al barri de Les Corts. Disposa de 3.300 metres quadrats en tres plantes i de 14 treballadores.

I sí, totes, la xarxa en conjunt és el bombonet de Cultura de l’Ajuntament. Sort en tenim d’això!

Anys d’espera i de molta paciència

L’actual Gerent de Biblioteques de Barcelona, Ramon Bosch, està fent bona l’anterior gerència, dirigida per Assumpta Bailac (2008-2016). La mateixa gerent que no va perdre temps en aplicar les retallades del PP (les aplicà fins i tot abans que l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona es decidissin a fer-ho), que precaritzà les condicions laborals d’una plantilla esgotada i cremada: temporalitat per damunt del 60%, augment de càrregues de treball amb un progressiu descens dels efectius (personals, materials i pressupostaris), una percepció desfavorable dels ritmes de treball (80%) i de les exigències emocionals (60%), formació laboral inexistent per encarar un món canviant, poca determinació per incloure nous perfils laborals a biblioteques… tot això adornat amb la jerarquització de la presa de decisions, un estil autoritari i una nul·la voluntat de negociar res amb els i les representants dels treballadors (més enllà de certs miratges formals).

Després de tres anys amb el nou Gerent i darrerament sense Cap de Recursos Humans, la situació encara s’ha anat degradant més: incomprensió i nul reconeixement polític de la funció de les biblioteques a l’ecosistema cultural de la ciutat; disminució constant de pressupostos per a fons i activitats; ritmes de treball intensos i esgotadors, tant físicament com psicològicament; inexistent resposta a les peticions de millora de la conciliació de la vida laboral i personal; empitjorament progressiu dels problemes de salut derivats d’incidències en el deficitari manteniment dels edificis; priorització de la seguretat privada davant els conflictes amb els usuaris, derivats de la conflictivitat social i la precarització de l’existència; externalització d’alguns processos bibliotecaris (catalogació) per falta de personal… Realització d’un estudi de riscos psicosocials (externalitzat, per suposat) del qual no hi ha hagut cap conseqüència per actuar sobre els aspectes que apareixien com a negatius. I a sobre, tot just fa uns dies, se n’ha engegat un altre per a la diagnosi d’horaris com si no ens poguessin preguntar directament i estalviar els diners que ignorem que costarà.

Amb una plantilla de personal itinerant que cada cop és més minsa i més maltractada.

I tantes altres coses que no rutllen però ens caldria un capítol a banda.

I així anem… A la deriva… discretament, fins que hem dit PROU!

Crònica d’una revolta

El comitè d’empresa del CBB està format per CGT, UGT i CCOO.

La vocació de servei públic del personal ha fet que res del que anava malament ho notessin les usuàries però després de molts anys de paciència arribem a la redacció del manifest En defensa de les biblioteques públiques de Barcelona que difonem el 2 d’octubre de 2018 on denunciem diverses mancances i problemes i on també fem les nostres demandes.

Com que l’empresa l’únic que fa és “desmentir-lo” ràpidament als mitjans de comunicació, redactem i publiquem, el 29 d’abril de 2019, el segon manifest En defensa de les biblioteques públiques de Barcelona on diem “PROU!”.

Com que tampoc se’ns fa cas decidim, el passat dia 13 de maig en Assemblea convocada pel Comitè, fer tres vagues parcials en dilluns per tal de visibilitzar la situació de deteriorament. Les nostres reivindicacions no es limiten al tema del personal sinó que són per tots els punts denunciats als dos manifestos fins a veure perillar el poder donar un servei de qualitat.

La primera vaga pròpia a Biblioteques de Barcelona ha estat un èxit!

El primer dilluns, 27 de maig, 36 de les 40 biblioteques vam fer una aturada de 15:30 a 18 hores. (Es parla d’aturada parcial… ai, com som el personal de les biblioteques! Sempre pensant en no perjudicar gaire el servei!).

El segon dilluns, 3 de juny, vam tancar 39 de les 40 biblioteques. El gairebé total seguiment de l’aturada dona una idea de l’ampli consens que hi ha a la plantilla al voltant de les demandes formulades, no ara, des de fa ja molt de temps.

Biblioteques tancades. Equips de treball fora de la biblioteca recollint signatures per a la defensa de les biblioteques municipals. Fent visible tot allò que com a professionals havíem anat bandejant.

Cada dilluns de vaga parcial ha anat seguit d’un dijous d’Assemblea per valorar l’aturada i decidir la següent mobilització.

A l’Assemblea del passat dia 13 de juny el Comitè ens va traslladar la reunió que havia tingut amb el Gerent i l’Administradora, dos dies abans, dimarts 11. Malgrat que el Gerent faci declaracions als mitjans de comunicació sobre aquesta reunió dient que “va anar bé”, l’Assemblea —davant la impossibilitat d’aconseguir un compromís per part de la Gerència a les nostres demandes tot i l’èxit de participació de les dues aturades realitzades— va valorar i decidir ajornar l’aturada del tercer dilluns. Seguirem quan tinguem un interlocutor vàlid.

El que ha quedat clar en les dues primeres aturades és que la major part de la plantilla, compromesa amb la millora de les seves condicions laborals però també amb la qualitat del servei bibliotecari que es presta, recolza les demandes incloses als Manifestos… Que aquestes demandes també han rebut el recolzament de gran part del col·lectiu bibliotecari i de la ciutadania en general i de professionals del món del llibre.

Usuàries, disculpeu les molèsties, la revolta de les biblios l’estem fent també per un servei de qualitat, per a vosaltres i per a nosaltres.

Sortim de les biblioteques, expliquem i compartim amb les usuàries i usuaris del servei la nostra situació, i donem visibilitat a la nostra lluita, fins que la Gerència i l’equip directiu tinguin voluntat real de solucionar els problemes de Biblioteques de Barcelona!

Ara som una xarxa no només pel que fa al CBB i per les nostres reivindicacions al Twitter, no, ara som una xarxa perquè anem de cara a barraca.

La nostra proposta és ben alternativa: que se’ns escolti, que qui està treballant a les biblioteques som nosaltres i sabem el pa que s’hi dona.

Amb el Consistori constituït però pendents de si hi ha canvi de Gerent o no i de la incorporació del nou o nova Cap de Recursos Humans, ens trobaran mobilitzades i en xarxa solidària perquè #DefensemBibliosBcn

Malgrat ajornar la tercera aturada anunciada seguim lluitant ben convençudes i amb tota la força #DefensemBibliosBcn cada dia i no només les de Barcelona sinó totes les que calgui.

Més informació al Twitter @defensembiblios i a l’etiqueta #DefensemBibliosBcn

I també al blog: https://cgtbibliotequesbcn.wordpress.com/

Redactat per la Secció sindical de la CGT al CBB, el 16 de juny de 2019.

pancarta-campdelarpa.jpg

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció