CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La situació actual de la gestió de l’Aigua a Catalunya

Diumenge, 27 novembre, 2011

Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia les intencions de l'actual Govern d'incomplir el “Pla de Gestió de l'Aigua de Catalunya”, mitjançant l'aplicació del qual la gestió de l'Aigua a la nostra nació s'adaptaria a l'obligat compliment de la Directiva Marc de l'Aigua (DMA). També denunciem la responsabilitat dels successius governs de la Generalitat de Catalunya de fomentar la fallida econòmica de les empreses públiques Agència Catalana de l'Aigua (responsable de la política del Govern en matèria d'aigües que es fonamenta en els principis de la DMA) i Aigües Ter Llobregat ( responsable de l'abastament d'aigua en alta a la ciutat de Barcelona, la seva àrea metropolitana i nou comarques del seu entorn) per provocar la seva privatització.

L'Agència Catalana de l'Aigua i els seus tècnics han treballat de valent i amb gran responsabilitat en l'elaboració de l'únic pla de gestió de l'Estat espanyol que compleix amb la legislació vigent en la Unió Europea. A hores d'ara, aquest pla es pretén sotmetre a polítiques de gestió de l'Aigua anacròniques pel fet d'oblidar tots els objectius ambientals i les polítiques de gestió de la demanda, al fomentar una política que considera l'aigua com la benzina del desenvolupament econòmic.

L'actual Govern de Catalunya desitja gestionar l'aigua únicament segons criteris econòmics que facilitin la generació de beneficis i la satisfacció dels accionistes de les grans empreses del sector en comptes de vetllar pel bon estat ecològic de tots els rius, altres masses d'aigua superficials i aqüífers. La ciutadania necessita reivindicar que aquesta lògica no coincideix amb els interessos sanitaris i econòmics d'una societat mediterrània que ha de estalviar recurs i pagar una tarifa equitativa per a fer front a les despeses de manteniment, millora d'infraestructures d'abastament i sanejament i la recuperació del medi.

D'altra banda, la privatització d'aquestes empreses públiques impedirà l'accés a la ciutadania a informació capdal per al seguiment de la qualitat del servei perquè aspectes tan transcendents per a la vida, com la balança de costes i beneficis economics del cicle de l'aigua, esdevindran i estaran sotmesos al secret industrial.

Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia que aquesta ambició suposarà un incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua, destruirà els ecosistemes fluvials i la participació ciutadana, comprometrà el nostre futur i dificultarà les possibilitats d'adaptació a les variacions climàtiques que els científics anuncien.

Ecologistes en Acció de Catalunya

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció