CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Tele dels moviments socials enceta una nova etapa amb una web més interactiva

Dilluns, 27 febrer, 2012

JESÚS RODRÍGUEZ | 22/02/2012 - Setmanari Directa

LaTele.cat estrena una nova web que vol ser el primer espai de treball col·laboratiu a la xarxa que culmina en una emissió en TDT. Volen reivindicar l'espectre radioelèctric i, per tant, el dret a utilitzar-lo “fora d'interessos comercials i de partits polítics”. Una de les màximes de LaTele és la difusió dels imaginaris i missatges més populars, essent tothom creador i no només receptor. A la nova web hi haurà, en període de proves, l'emissió en directe del canal 37 de la TDT, gràcies al programari lliure d'streaming desenvolupat per giss.tv i el suport de Telenoika.

La web serà l'espai de treball telemàtic, amb molta gent treballant de forma organitzada alhora, per culminar en la confecció d'una graella; possiblement, la primera graella col·laborativa feta a televisió. La idea és que no sigui rellevant que un vídeo es vegi abans a internet que a la TDT, ans el contrari, xarxa i televisió seran, en aquest cas, les dues cares d'una mateixa moneda. Volen potenciar les emissions en directe, però també la recopilació i la curosa classificació dels continguts, amb la construcció d'un arxiu audiovisual “per tenir present la memòria col·lectiva dels moviments socials”.

WikiTele i GeoTele

Com a novetats, cal destacar l'espai de la WikiTele i la GeoTele. A la WikiTele qualsevol usuària registrada podrà pujar vídeos a la web i compartir-los amb tothom (molts d'aquests vídeos s'emetran per LaTele). Tots els vídeos quedaran classificats i etiquetats, però, a més, georeferenciats a la GeoTele, un mapamundi fet en Open Street Maps on es marcarà l'origen d'on van ser enregistrats els vídeos. Aquesta és una de les apostes de futur de LaTele, les noves creacions de cartografies específiques o l'ús dels mapes per aplicacions mòbils.

Tota la programació que ja coneixíem i més

La nova web ha estat l'excusa, també, per fer més presentable el contingut de molts programes. S'estrenen amb el darrer Contrainfos –l'informatiu quinzenal de LaTele–, però a la web també hi trobareu els vídeos del programa DirecteAment, que ja porta 13 capítols gravant concerts en directe arreu de Catalunya; o el Programa de l'Aigua, un programa en solidaritat amb les lluites de l'aigua. Podreu seguir també l'Harticultura, un resum de la cultura underground del Barcelonès; l'exitós programa de punk Y tú que miras gilipollas; o el novedós Cuina Vegana, que agafa entitat pròpia per sumar-se al programa que TVAnimalista té a LaTele.

Tot el programari que desenvolupa LaTele.cat és lliure i els continguts Creative Commons. LaTele ha comptat amb una beca de Telenoika per al desenvolupament del software de gestió de continguts a la web, així com pel seu proper repte informàtic, la creació d'un programari lliure per a la gestió de la continuïtat del canal TDT.

El seu web: www.latele.cat/

* Notícia publicada al web del setmanari Directa: www.setmanaridirecta.info/noticia/tele-dels-moviments-socials-obre-una-nova-etapa-amb-una-web-mes-interactiva