CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La UAB estudia una àmplia retallada de plantilla

Dijous, 19 maig, 2011

Les retallades previstes afectaran tant a personal docent i investigador (PDI) com a personal d’administració i serveis (PAS).

El Pla d’Ajust que està preparant el rectorat suposa una retallada fins a quatre vegades superior a l’anunciada en professorat i investigadors.

També es preveuen importants increments en matrícules, per a fer front a una retallada de 44 milions d’euros en la subvenció de la Generalitat.


L’Equip de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona està preparant un Pla de Sostenibilitat UAB 2011-2012 assumint una previsió de finançament de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2011 de 150.508.507 €, que suposa una retallada de 44.222.737 € respecte l’aportació prevista. Aquesta disminució de l’aportació de la Generalitat està en la línia d’un descens de més del 20% en el finançament del conjunt del sistema universitari català.

El Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona estudia aplicar aquestes retallades en diversos capítols pressupostaris, sobre la base de que la contracció del finançament públic no serà conjuntural i s’estendrà en el temps. Les línies bàsiques de les retallades que prepara el Rectorat es contemplen en l’esborrany que es va presentar a la Comissió Consultiva pel Pla de Sostenibilitat 2011-2014 (veure document adjunt), que preveuen, entre d’altres, les següents mesures:

* Increment de preus de matrícules i similars (ho ha de promoure la Generalitat), especialment amb augment de la 2ª i 3ª matrícula: 5.250.000 €

* Reducció en massa salarial de PDI (personal docent i investigador): 8.654.992 €

* Altres reduccions en PDI (retirada ajut menjador): 1.592.700 €

* Reducció en massa salarial del PAS (personal d’administració i serveis): 7.829.405 €

En total aquestes mesures suposen una reducció de més de 18 milions d’euros en despeses de personal del Capítol I, fent carregar una part molt important de les retallades en els treballadors i treballadores de les universitats. Concretament, les retallades en professorat i personal investigador, equivalen aproximadament a 206 professors lectors, o a més de 332 investigadors postdoctorals o a entorn 575 professors associats (amb la dedicació màxima). Tot i que encara no s’ha concretat la distribució en categories laborals i departaments, l’ajust en professorat i personal investigador multiplica per més de quatre les previsions de retallades que el mateix Rectorat ha anat fent públiques les darreres setmanes.

La secció sindical de la CGT valora:

1. - La retallada de finançament públic a les universitats públiques catalanes, en general, i a la UAB en particular posen en perill el manteniment de l’actual sistema i suposen una agressió tant als treballadors/es de les universitats com als estudiants actuals i futurs.

2. - La retallada en els recursos de les universitats fa totalment inviables les suposades virtuts pedagògiques del denominat Pla Bolonya i, alhora, limitarà considerablement la recerca científica de qualitat que actualment es duu a terme a les universitats públiques.

3. - Les reduccions massives de plantilles, tant de PAS com de PDI, suposen una agressió cap els drets laborals de qui dia a dia fem funcionar les universitats i adquireixen la forma d’ERO’s encoberts. Al mateix temps suposen la pèrdua d’un important capital científic en persones que porten anys de formació i de dedicació a la recerca i a la docència superior, que afecta al conjunt del país (i és contradictòria a la suposada sortida de la crisi mitjançant l’”economia del coneixement”).

4. - Ni el Comitè d’empresa del PDI laboral ni la Junta de Personal del PDI funcionari de la UAB han rebut cap tipus d’informació referent a les modificacions de les condicions de treball a la UAB ni retallades de plantilla. El procés s’està duent a terme des del secretisme i d’esquenes a la Comunitat Universitària i al conjunt de la societat.

5. - L’increment de taxes previst dificultarà l’accés a les universitats i a l’educació superior als sectors més desafavorits de la societat. En el seu conjunt, aquestes mesures suposen el major atac contra les universitats públiques dels últims 30 anys.

6. - Donem suport a la concentració del dia 26 de maig a les 18 h. a Pça. Sant Jaume convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (http://reconstruimlapublica.wordpress.com/) .

Secció sindical CGT-UAB, 18 de maig de 2011