CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La ultradreta torna al cor de Barcelona el 12 d’octubre de la mà de l’espanyolisme de PP i Ciutadans

Dissabte, 13 octubre, 2012

BERTRAN CAZORLA | 12/10/2012 - Setmanari Directa

Alejandro Llera, de 25 anys, ha pogut recuperar una vella tradició familiar aquest dotze d'octubre. Falangista des dels 16 anys, aquest migdia s'ha passejat amb la camisa blava, brodada amb el jou i les fletxes, per la plaça de Catalunya. Una imatge més pròpia de temps del seu avi, o del seu pare, un comissari “franquista” de la policia espanyola que va ser destinat a Barcelona durant la transició, segons ha explicat el mateix jove.

Però que ell enguany ha pogut reviure gràcies a que, per primer cop en anys, aquest divendres la ultradreta barcelonina ha pogut celebrar el 12 d'Octubre al cor de la ciutat. Ho ha pogut fer aprofitant un esdeveniment multitudinari, davant del focus dels grans mitjans de comunicació. De la mà d'una classe mitjana conservadora i espanyolista. Aixoplugada en l'acte que aquesta dreta unionista ha muntat a la plaça de Catalunya per respondre el clam independentista. I a canvi de mantenir les aparences. Només al final, gent com Llera s'ha pogut desemmascarar.

Els grupuscles d'ultradreta cansats d'envoltar-se de parafernàlia nostàlgica a l'acte que cada any munta Democracia Nacional apartat de la ciutat, a Montjuïc, però orfes fins ara d'una alternativa el 12 d'Octubre, van veure ràpidament una oportunitat en la concentració que la plataforma 'D'Espanya i catalans' va començar a muntar a mitjans setembre, i s'hi van bolcar. Mentre grans empresaris finançaven l'escenari que s'ha muntat aquest divendres a la plaça de Catalunya, joves del neofeixista Casal Tramuntana i dirigents de l'MSR, per exemple, contribuïen a l'acte encartellant i fent propaganda.

Controls de simbologia als accessos de la plaça

L'èmfasi ultradretà era tan evident que els organitzadors de 'D'Espanya i catalans' van acabar adonant-se'n, i per això des de primera hora del matí els organitzadors evitaven que no es repartís res que no fossin banderes espanyoles llises, sense escuts de cap mena o amb el constitucional, i senyeres. Fins i tot han aturat el repartiment de l'enèssim manifest signat pels publicistes habituals de la suposada marginació del castellà al Principat. I, ja quan la gent començava a omplir el centre de la plaça, nombrosos voluntaris vigilaven a cada accés que la simbologia ultra es mantingués allunyada.

No tenien massa feina, perquè la ultradreta havia entès el missatge i havia llençat la consigna de no acudir amb simbologia delatora. Fins i tot la facció més cridanera, la del Casal Tramuntana, que ha fet una demostració de força atraient desenes de joves a l'acte, ha mantingut les formes. Sí que ha mostrat banderes amb la creu de Sant Andreu, tradicionalistes, i dels reis catòlics, i ha repartit fullets impresos a tot color reivindicant la contribució dels catalans “a la forja de la nostra Espanya com a Unidad de Destino”.

Una afluència gran, però no massiva

D'aquesta manera han aconseguit mantenir les aparences durant gran part d'un acte que ha omplert el cor i de plaça de Catalunya fins al passeig de Gràcia. Els laterals, però, han quedat buits durant una concentració que ha aplegat unes 14.000 persones, menys gent que en moltes de les protestes contra les retallades. A l'imaginari col·lectiu encara són fresques les imatges del mateix espai desbordat durant l'acampada per molts més ciutadans, però amb tot, l'afluència d'avui, molt menor, ha servit per convèncer Alícia Sánchez-Camacho, que s'havia mantingut expectant en els darrers dies. La cap del PP a Catalunya ha acudit a un acte liderat per un militant, exregidor a Bellpuig i excandidat al Senat per Lleida del seu partit, Manuel Parra, per proclamar que la concentració ha servit perquè la suposada “Catalunya silenciosa” “hagi alçat la veu”.

Camacho ha acudit a recollir el triomf amb una nodrida representació de la cúpula del seu partit a Catalunya, però ha hagut de competir pel protagonisme amb els representants de Ciutadans, amb Albert Rivera al capdavant, i amb un convidat més incòmode: el president de PxC, Josep Anglada, que s'ha permès aquest 12 d'Octubre un bany de multituds (en la qual hi havia altres exregidors i regidors de la formació ultra) al cor de la capital catalana.

Aquí les línies divisòries entre simples ciutadans espanyolistes i ultradretans començaven a esdevenir difuses. I s'han enderrocat al final de l'acte, quan un diluvi sobtat ha acabat amb els parlaments en català, castellà i anglès que denunciaven el “totalitarisme i feixisme” d'aquells que volen “desacreditar” l'espanyolisme. Llavors consignes com 'Ole, ole, ole, somos españoles', 'España, unida, jamás será vencida' o 'Yo soy español, español, español' han anat deixant pas a càntics menys continguts, com 'Mas, cabrón, España es tu nación' o 'Nosotros no llevamos banderas catalanas', que molts corejaven evidenciant que els importava més bé poc la senyera que, amb tot, duien a la mà.

Els feixistes prenen el protagonisme de la plaça

Finalment, quan les famílies marxaven i la pluja amainava, la desinhibició dels pocs centenars d'ultres que romanien a la plaça ja ha estat total. Les escenes s'han succeït. Feixistes cantant el 'Cara al sol' a la confluència del passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere; homes disfressats de legionarios; cartells proclamant ja un orgull més futbolístic que polític, aclamant la Roja; pintades al bust del monument a Francesc Macià; hooligans culers; cap-rapats mostrant banderes espanyoles, ara sí, franquistes o amb la creu cèltica... han començat a aflorar.

L'ira de la multitud s'ha desfermat quan un home ha mostrat una estelada a l'escenari (veure vídeo) i molts han xisclat 'Hijo de puta' i 'Fuego!'. L'organització, encara preocupada per mantenir les formes i desesperada per un acte que derivava en esperpent, l'ha intentat justificar mentre el reduïa tot cridant que l'home era “espanyol” i només pretenia cremar l'estelada. Tot ha acabat amb una vintena d'individus joveníssims cridant, amb banderes feixistes per capes, bufandes amb els colors de la bandera alemanya i saludant amb el braç alçat, 'Esta es la juventud de España', entre d'altres consignes. 14 d'ells han estat identificats quan marxaven a la plaça d'Urquinaona per la Brigada Mòbil, que després els ha deixat continuar.

El dispositiu policial ha acabat amb 118 identificacions a Barcelona i Terrassa. Els agents han requisat nombrós material violent: Una navalla amb empunyadura de color marró sense simbologia, una amb d’empunyadura doble i amb una creu gammada, una amb empunyadura negra i una altra creu gammada, un puny americà, dues xapes nazis, dues màscares antigàs, una pistola tàsser i diversos pals. Malgrat això, només han detingut un antifeixista a la plaça Universitat.

http://www.directa.cat/noticia/ultradreta-torna-al-cor-barcelona-ma-lespanyolisme-pp-ciutadans

- Més notícies i reportatges fotogràfics sobre el tema:

Galeria fotogràfica d'Ultres espanyolistes el 12O a Barcelona
http://www.naciodigital.cat/galeria/1466/ultres/espanyolistes/12o

Simbologia ultra, franquista i nazifeixista a la plaça de Catalunya:
Grupúsculs d'ultradreta, falangistes, neonazis i algun exlegionari, entre els assistents a la concentració.

http://www.naciodigital.cat/noticia/47728/simbologia/ultra/placa/catalunya

Galeria fotogràfica Manifestació espanyolista del 12O Plaça Catalunya, Barcelona.
http://www.naciodigital.cat/galeria/1465/manifestacio/espanyolista/12o

L'acte espanyolista aplega l'1,3% dels manifestants de l'11S i desborda la plaça Catalunya de Barcelona.
Segons el recompte de la revista Directa per superfície ocupada i densitat de manifestants, a la mobilització espanyolista hi ha unes 14.000 persones.
http://www.directa.cat/noticia/partit-popular-plataforma-catalunya-colze-colze-al-macromiting-placa-catalunya

Un grupet ultra crema una senyera a Barcelona i demana que l'exèrcit mati independentistes
http://www.vilaweb.cat/noticia/4046882/20121012/petit-grup-ultra-crema-senyera-barcelona-exigeix-lexercit-mati-independentistes.html

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció