CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Unió Europea: una de les fàbriques de guerra

Dimarts, 16 juny, 2009

Ecologistes en Acció denuncia l'aposta militarista de la UE reflectida en els seus Tractats, la seva Doctrina de Defensa, la creació de cossos militars i el seu desplegament en el món, la despesa militar, i el comportament de les empreses i bancs europeus. Ecologistes en Acció denuncia que la UE és un dels agents mundials de fabricació de guerres.


Aquesta afirmació la fonamenten en diversos fets. D'una banda, si fem repàs d'alguns articles del Tractat de Lisboa ara en vies d'aprovació, s'aprecia que "els Estats membres es comprometen a millorar progressivament les seves capacitats militars a través de l'Agència Europea de Defensa". A més "l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord seguirà sent, per als Estats membres que formen part de la mateixa, el fonament de la seva defensa col·lectiva i l'organisme d'execució d'aquesta". A més la Doctrina Solana sobre "defensa" (Una Europa Segura en un Món Millor) dóna suport i justifica els "atacs preventius", massivament emprats en els últims conflictes de L'Iraq o Afganistan, al·ludint a les "missions de prevenció de conflictes" o la lluita "contra el terrorisme, fins i tot mitjançant el suport prestat a tercers Estats per a combatre'l en el seu territori".

Per a això, des de 2007, existeix una Força de Reacció Ràpida de la UE destinada a intervenir fora del territori de la Unió. Està dotada amb 80.000 soldats. Ja hi ha tropes amb l'emblema de la UE en llocs com Congo, Afganistan o Kosova. Aquesta aposta militarista per part de la UE, segons el parer d'Ecologistes en Acció, respon a la seva necessitat d'assegurar-se l'accés a nous mercats globals, a recursos energètics i matèries primeres, i tenir àrees d'influència política exclusives que protegeixin a l'euro en els mercats internacionals. Tot això es reflecteix en l'estratègia de la Unió "Europa global: competint en el món"

L'organització ecologista també destaca que a Europa l'augment de la despesa militar en aquest últim decenni ha estat d'un 16%, el que ha contribuït a que la despesa militar mundial sigui igual a l'ingrés del 49% de la població mundial. A més, 76 de les 100 primeres firmes que venen armes són europees o nord-americanes. I en tot aquest marc, els bancs amb seu en la UE, com el BBVA, juguen un paper fonamental. El BBVA finança a part dels majors fabricants mundials d'armes (incloses les nuclears): Boeing (primera), EADS (sisena) i Thales (desena), empreses que el Govern de Noruega ha exclòs dels seus Fons Públics. A més, el banc continua sent accionista de manera directa o indirecta d'empreses espanyoles d'armament com Indra, Ibérica del Espacio, Rymsa, Inmize i Hisdesat.

Per tot això Ecologistes en Acció denuncia que en les seves comunicacions públiques la UE menteix al presentar-se com garant de la pau, ja que és un organisme que fabrica guerres.

Juny de 2009