CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Universitat Lliure La Rimaia de Barcelona és desallotjada mitjançant una greu irregularitat judicial

Divendres, 11 maig, 2012

JESÚS RODRÍGUEZ | 09/05/2012 - Setmanari Directa

Des de les 6:45h del matí del dimecres 9 de maig,
dues unitats de la Brigada Mòbil dels mossos d'esquadra (catorze furgonetes) han desallotjat l'edifici de la Universitat Lliure La Rimaia, a la ronda de Sant Pau 12, a Barcelona. Els agents han entrat amb escales pels balcons i han reventat la porta de l'edifici davant la sorpresa de la gent que hi viu, ja que el jutjat d'instrucció 22 de Barcelona va ordenar l'arxiu de la causa penal ara fa dos anys entenent que es tractava d'un edifici abandonat des de fa dues dècades i, per tant, no s'estava cometent cap il·lícit penal contra la promotora immobiliària Camat, titular de la finca.

Els Mossos han tallat els carrers d'accés a l'edifici i desenes de persones s'han concentrat al límit del cordó policial en solidaritat amb el projecte social. Cal recordar que La Rimaia compta amb el suport de nombroses entitats del barri i que la mateixa Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona ha defensat el projecte i les activitats socials que s'hi desenvolupen.

Fonts oficials de la policia catalana han informat que es tracta d'un desallotjament per ordre judicial però no han aclarit quin jutge ha signat l'ordre. Els agents tampoc han mostrat l'ordre en cap moment a les persones que es troben dins de l'edifici. La policia ha impedit que les integrants de La Rimaia retingudes dins de l'edifici utilitzessin el seu telèfon mòbil. La gent concentrada a l'exterior ha tallat el trànsit de la ronda de Sant Pau. Tres de les desallotjades, a més, han denunciat que els agents durant el desallotjament han robat diners que hi havia a les habitacions.

"Si vostè és advocat ja sap qui mana aquí"

Hibai Arbide, advocat en representació del centre social, ha intentat dialogar amb els agents actuants però, la resposta, ha estat aquesta: "si vostè és advocat ja sap qui mana aquí". El lletrat, indignat, ha manifestat que "qualsevol similitud del que està passant amb un Estat democràtic i de dret és pura coincidència". Cap a les 8h del matí un nombrós grup d'antiavalots ha iniciat l'encapsulament d'una trentena de manifestants solidaris que es concentraven al carrer. La retenció policial s'ha perllongat durant dues hores. La tensió ha pujat de to i els agents han identificat una per una a la gent retinguda davant de l'edifici. A dins de La Rimaia hi havia 14 persones quan ha arribat la policia, totes han estat identificades, imputades i han quedat en llibertat.

Una actuació judicial del tot irregular

A mig matí s'ha sabut que l'ordre judicial s'ha aconseguit mitjançant un engany. L'ordre ha estat signada pel jutjat d'instrucció 27 de Barcelona, però en aquest procediment es feia referència a uns ocupants que eren a la finca durant l'any 2009 i que la van abandonar voluntàriament davant del requeriment judicial el mes de maig de 2010. Aquell procés va quedar tancat i la promotora Camat va recuperar la possessió de la finca, malgrat continuar amb l'estat d'abandonament. Va ser a finals d'agost d'aquell any 2010 quan la Universitat Lliure La Rimaia va okupar l'edifici de nou i el jutjat d'instrucció 22 va inadmetre la denúncia de la promotora Camat respecte aquesta nova acció entenent que la usurpació d'edificis abandonats no és un delicte.

Ara, els Mossos han utilitzat l'antic procediment del jutjat d'instrucció 27 que fa referència a unes persones i uns fets que no tenen cap relació amb La Rimaia per tal d'efectuar el desallotjament d'aquest projecte social. Per tot això, des de l'assemblea del centre social s'ha convocat a mig matí una concentració a les portes de l'edifici i una manifestació a les 20h als Tres Tombs, a la confluència de la Ronda de Sant Pau i la Ronda de Sant Antoni.

La marxa ha aplegat un miler de persones hi ha recorregut el barri de Sant Antoni passant per totes les seus de La Rimaia. En primer lloc s'ha desplegat una gran pancarta al carrer Casanova 17, que després de ser desallotjat ara fa 2 anys, encara continua buit i abandonat. Tot seguit, davant de l'edifici de Gran Via 550 també s'ha desplegat una pancarta i s'ha llançat petards. L'immoble també es manté sense cap ús després d'haver acollit la segona Rimaia ara fa un any. Finalment, la marxa ha acabat a la última La Rimaia desallotjada amb el passi amb un projector a la façana de l'edifici de la Ronda de Sant Pau 12, del vídeo 'Nosaltres', tota una declaració d'intencions del moviment de les indignades.

Història d'un centre social emblemàtic

El projecte Universitat Lliure La Rimaia va nèixer ara fa tres anys, després de les càrregues contra els estudiants que s'oposaven al pla Bolonya. La seva primera seu va ser al carrer Casanova, i posteriorment es va traslladar a un gran edifici situat a la Gran Via de les Corts Catalanes. Totes dues finques van ser desallotjades, però a l'actualitat segueixen sense cap mena d'ús. El mes d'agost de 2010 es va efectuar l'okupació de l'actual finca a la ronda de Sant Pau, que és titularitat d'una promotora immobiliària amb llargs litigis i conflictes amb l'ajuntament.

L'edifici, on en un principi s'hi havien d'allotjar famílies d'alt poder adquisitiu s'ha mantingut del tot abandonat des de l'endemà de la seva construcció als anys 90. En comptes d'estar tapiat, al llarg d'aquests dos anys de renovada activitat a La Rimaia s'hi han fet tot tipus d'activitats culturals, reivindicatives i socials, esdevenint un punt de trobada de les entitats del barri i en general de molts veïns i veïnes que ho veien com un lloc on trobar solidaritat per les més variades problemàtiques.

http://www.directa.cat/noticia/els-mossos-desallotgen-universitat-lliure-rimaia-malgrat-que-jutjat-havia-arxivat-cas


Vilaweb entrevis a Lluís Rabell (FAVB): 'Amb el desallotjament de la Rimaia, es criminalitzen iniciatives i activitats pacífiques'

El centre social la Rimaia no era un centre d'activitats socials i prou, també era un element crític de la situació escandalosa de la ciutat de Barcelona. Després d'uns quants anys es pot dir que ja tenia una certa tradició a la ciutat. Actualment ocupava un edifici de pisos de luxe que feia quinze anys que era buit. Són situacions que clamen al cel, en una ciutat on hi ha molts desnonaments cada dia, d'un caire dramàtic per a moltes famílies. Desallotjar el centre és certificar l'ordre establert, que és ple d'injustícies per a la majoria de la gent. Es perd un espai de contestació obert on, al marge de protocols, es podia fer una vida social oberta.

La Rimaia sempre ha tingut força relació amb les associacions de veïns, ara amb la de Sant Antoni, i també amb molts col·lectius. El centre participava en activitats culturals i reivindicatives del moviment veïnal, a més d'organitzar reunions, debats i actes amb els moviments socials de tota la ciutat. També era coneguda com a universitat lliure, perquè s'hi feien activitats acadèmiques i culturals obertes a tothom.

Amb accions com el desallotjament de la Rimaia es criminalitzen iniciatives i activitats pacífiques, esfondrant-les de la vida del barri. Cal insistir en aquest aspecte: hi ha una criminalització de la dissidència social focalitzada en aquesta mena d'ocupacions, de caire simbòlic i que tenen el valor d'assenyalar els dèficits de justícia social de la ciutat. Evacuar aquests centres, reprimir d'aquesta manera les manifestacions de dissidència social, és extremadament negatiu i pretén transmetre un missatge atemoridor.

És difícil no veure-hi la proximitat amb les manifestacions d'aquest cap de setmana. La Rimaia facilitava l'aplec entre activistes, moviments socials i col·lectius de tota la ciutat. El desallotjament és una manera d'enviar un missatge d'intimidació amb vista al 12-M, insistint en una política sostinguda per la Conselleria d'Interior --i que nosaltres hem criticat obertament-- d'atemorir la gent. S'inscriu en la continuïtat dels operatius repressius de la vaga del 29 de març i del desplegament extraordinari del BCE. Tot plegat, un intent de demostrar a la gent que l'administració té una força i uns recursos capaços de dissuadir tota manifestació ciutadana, tota contestació. I el desallotjament de la Rimaia s'inscriu en aquesta campanya de criminalització de la contestació social.

Lluís Rabell, vice-president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)

* Entrevista realitzada per Vilaweb http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4009746/lluis-rabell-favb-desallotjament-rimaia-criminalitzen-iniciatives-activitats-pacifiques.html


Reportatge del desallotjament de La Rimaia (9/5/2012 Barcelona)

Vídeo-reportatge del desallotjament de la quarta Rimaia el dimecres 9 de maig de 2012, i de la posterior manifestació pels carrers del barri de Sant Antoni.

http://www.youtube.com/watch?v=02C3Mivpz3U