CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La vaga de becaris de col·laboració a la UAB ha paralitzat l´aprovació del reglament a la comissió d´Afers d´Estudiants

Diumenge, 27 gener, 2008

La tercera jornada de vaga dels becaris de col•laboració i estudiants dels convenis de col•laboració universitat-empresa a la UAB han culminat avui en una concentració davant el Rectorat, juntament amb treballadors del PAS i Personal Docent Investigador sota el lema “Cap treballador/a sense contracte. Per unes beques dignes” i “el rectorat explota als estudiants”. La concentració ha culminat en una sessió de la Comissió a la qual, el President ha declinat votar i ha retirat el Reglament que es pretenia aprovar.

Cap a les 14.30, un corteig del col•lectiu de treballadors encoberts com a becaris ha començat la marxa cap al Rectorat, enmig dels estudiants de secundària de les Jornades de Portes Obertes i passant pel bar de la Cívica, a més de la Biblioteca de Comunicació. Amb ànims del personal de les biblioteques i amb pitos i grallas, s’ha arribat al Rectorat, a on s’han trobat amb els treballadors del PAS i PDI que han recolçat les reinvindicacions individual i col•lectivament.

A dia d’avui, la lluita d’aquests estudiants compta amb el suport del Comité d’Empresa del PDI laboral, de la Junta de Personal Docent Investigador, de CGT-UAB, del CAU, del COS, del Comité de Vaga pel 6 de Març, de l’Assemblea Contra la Precarietat, de , D-Recerca, Assemblees d’Estudiants, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) i de nombrosos membres individuals del col•lectiu estudiantil, professors i treballadors que a títol individual han signat el manifest de l’Assemblea. Les mostres de suport també han arribat més enllà del Principat: la Federación de Jóvenes Investigadores (FJI) s’ha ofert a donar tot l’assesorament jurídic i mobilitzador que estigui al seu abast: “Que la universidad y otras administraciones públicas sigan cubriendo estos puestos de trabajo mediante becas, no tiene nombre y solamente con actos reivindicativos como los que estais llevando a cabo, lograremos acabar con estas prácticas” han sigut les paraules signades pel president de la FJI, Davíd González.

Davant la oposició taxativa del Vicerector d’Afers D’Estudiants, Dr. Joan Carbonell, no ha sigut possible que tots els interessats hagin pogut presenciar el desenvolupament de la reunió. No més s’ha pogut llegir el manifest i s’ha hagut de desallotjar la sala, restant els invitats formals a la Comissió.

Després de 50 minuts de monòlogeg del Vicerector i la intervenció del seu Adjunt, Marti Marin, una de les representants d’estudiants ha passat a argumentar perque no es pot aceptar aquest reglament: no reconeix la tasca laboral d’aquestes beques. La presentació del reglament ha coincidit amb una notícia d’especial relevància: la Generalitat no pagarà els diners acordats per aquest exercici, la qual cosa supossa que la UAB té un déficit de al voltant 10 millions d’euros. Aquesta situació econòmica supossa el colapse d’aquesta universitat. Segons el vicerector, l’augment salarial que correspón al personal de la UAB cobreix tots els diners dels que disposa la UAB.

Davant aquesta situació, els becaris de col•laboració han volgut recalcar la solidaritat amb aquesta situació i la seva voluntat de negociar, abans de interposar una denúncia a Inspecció de Treball i iniciar processos legals (la qual cosa agreujaria la situació finançera actual encara més). Aquesta solidaritat s’ha expressat en els següents termes: “Entenem que aquesta situació és la conseqüencia del congelament del finançament públic de la universitat que impossen la LOU i la LUC. Entenem que la UAB ha d’aturar l’aplicació d’aquestes lleis que desenvolupen l’Espai Europeu d’Educació Superior. I si la UAB vol recolçament, hon tindrà i si vol parlar amb el Comité de Vaga del 6M, qu’ho demani. Aquí estem, aquesta és també la nostra universitat”.

La reunió ha sigut força tensa fins que es va començar a exigir que no hi hagi cap mena de represàlia als becaris que han fet vaga, exercint un dret reconegut a la seva convocatòria i que s’aturen les accions d’esquirolatge per part del vicerectorat i de qui pertoqui. No s’ha pogut terminar perque el Vicerector ha interromput i ha deixat sense torn de paraula la representant d’estudiants, tot un gest de democràcia.

La intervenció de altres becaris de col•laboració ha sigut força aclaridora: “estem demanant que es cumpleixi la legalitat vigent” , o la escenificació del que supossa revisar llibres durant quatre hores sense cap regulació de descansos (derivada del no reconeixement de drets laborals): “quatre hores plegant sense parar les cames, un càstig al exèrcit, això és el que fem”. La representació ha despertat la somriures fins i tot, entre els vicedegans presents a la Comissió.

Malgrat l’intent de trencar la unitat de l’assemblea demanant un posicionament personal, la valoració d’aquesta comissió, les reinvidicacions del manifest segueixen endavant i la convocatòria de vaga inicial, fins divendres, es manté. Divendres a les 14h els becaris i becàries de col•laboració es reuniràn en assemblea per tal determinar la estratègia d’ara en endavant, tenint com a primer premi la paralització d’aquest reglament en un ambient festiu i alegre.

Assemblea contra la precarietat de la UAB