CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Vaga de Consum del 21-D expressa la necessitat d’un canvi en el model econòmic

Divendres, 17 desembre, 2010

La Confederació General del Treball, Ecologistas en Acción i Amigos de la Tierra han celebrat aquest dijous 16 de desembre una roda de premsa per a presentar a la ciutadania la Vaga General de Consum convocada per al pròxim 21 de desembre.

Quan queden 5 dies per a la convocatòria de la primera Vaga de Consum en l'Estat espanyol, ja hi ha més de 100 organitzacions de totes les parts de l'Estat donant suport i difonent la convocatòria.

La Vaga de Consum té com objectius d'una banda pressionar a governs i “mercat” perquè modifiquin les seves actuals polítiques antisocials i es deixin d'ajudar a bancs i multinacionals, per a crear polítiques que ajudin als menys afavorits. Per un altre, s'exigeix un canvi de l'actual model econòmic, insolidari, insostenible i gens ecològic.

En la roda de premsa han comparegut Jacinto Ceacero, Secretari General de CGT, Rodrigo Fernández d'Ecologistas en Acción, i Liliane Spendeler, Directora Ambiental d'Amigos de la Tierra.

Jacinto Ceacero ha indicat que “CGT no va convocar solament la Vaga General del 29-S contra les mesures antisocials del Govern, sinó també per a exigir un nou model productiu” i ha afegit que “ara la Vaga de Consum és una continuïtat d'aquella Vaga General”- El Secretari General de CGT ha manifestat que “la Vaga de Consum és contra els poderosos, el capitalisme, no contra les persones treballadores autònomes i el petit comerç”, “el món sindical, les persones treballadores, estan col·laborant amb el món social i el resultat és aquesta confluència en l'acció de la Vaga de Consum” ha afegit Ceacero. Finalment, Jacinto Ceacero ha assenyalat que “la sortida a la crisi econòmica, social i mediambiental no és més creixement, sinó justament decreixent en sectors relacionats amb el consumisme i creixent en sectors socials”.

Rodrigo Fernández, d'Ecologistas en Acción ha indicat que “des de l'ecologisme social el model de consum actual està dissociat de les necessitats humanes”, i que “la Vaga de Consum és una crida a la consciència col·lectiva per a promoure una reflexió crítica d'altra forma de comprar”. “El consum que actualment realitzem és una part fonamental del problema que actualment tenim com ciutadania” ha assenyalat Rodrigo.

La Directora Ambiental d'Amigos de la Tierra, Liliane Spendeler, ha donat diverses dades sobre l'actual model d'explotació de la Terra “entre 1980 i 2005 ha augmentat en un 50% l'extracció dels recursos naturals. Aquest model sobrepassa la biocapacitat del nostre planeta en un 30%, entesa com la capacitat tant de proporcionar recursos com d'absorbir contaminants." Liliane Spendeler ha assenyalat que “l'extracció de tants recursos naturals té greus conseqüències ambientals i socials, més aguditzades en els països del Sud Global. Aquesta Vaga de Consum simbolitza el nostre rebuig a l'actual model i alhora és una manifestació d'optimisme per un altre món on les persones i el medi ambient constitueixin el centre del sistema en comptes dels mercats i negocis".

Les tres organitzacions convocants de la roda de premsa han coincidit a assenyalar que “les organitzacions que convoquem la Vaga de Consum volem reivindicar aquest dia per a fer una crítica a les mesures que el Govern ha pres i segueix prenent, i per a reivindicar una revisió dels nostres valors que ens condueixi a prevaler la cooperació davant la competència, la solidaritat davant l'individualisme; adaptar les estructures econòmiques i productives als límits biofísics del planeta i a les necessitats de les persones ; sustentar la producció i el consum essencialment a escala local; i redistribuir amb criteris ecològics i d'equitat l'accés a recursos naturals i la riquesa”.

>>> Notícia extreta del Rojo y Negro digital.