CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La vaga del 27 de gener i la reforma de les pensions

Dijous, 10 febrer, 2011

LA VAGA GENERAL DEL 27 DE GENER I LA REFORMA DE LES PENSIONS

- LA VAGA DEL 27 DE GENER

El passat dijous dia 27 de gener, la CGT va convocar una jornada de vaga general a Catalunya. El detonant d'aquesta jornada de vaga va ser la reforma de les pensions que avui se signa, a més de la resta de mesures que ha adoptat el govern per "fer front a la crisi": retallada de la despesa en forma de "rebaixa dels sous dels empleats i les empleades públiques, congelació de les pensions, etc.), reforma laboral (abaratiment de l'acomiadament, debilitament de la negociació col·lectiva, etc.).

Aquesta convocatòria de vaga, que no comptava amb el suport dels sindicats anomenats majoritaris, va patir un silenci mediàtic gairebé total i un control policial fora de tota lògica. Malgrat tots els impediments, a la manifestació que va ser la culminació de la jornada van participar més de 10.000 persones, i no es va registrar cap incident remarcable.

La secció sindical de CGT de la Tresoreria General de la Seguretat Social de Barcelona vol agrair als 109 companys i companyes que van participar a la vaga a la Tresoreria de Barcelona (un 12%), fent un exercici de dignitat i compromís en la defensa dels drets socials de tots i totes.

- LA REFORMA DE LES PENSIONS

Des de CGT-CAT considerem el pacte "social" entre Govern i els sindicats CCOO i UGT lesiu pels treballadors i les treballadores.

La reforma de les pensions és la part "estrella" d'aquest pacte. Aquesta reforma s'ha plantejat, com ja hem explicat altres vegades, en el descens de la despesa en pensions. Parlant en plata, en la retallada de les pensions. Els signants argumentaran que la reforma pretén garantir la viabilitat de les pensions, amenaçades per l'evolució de la demografia.

La veritat és que han signat la reforma que volien les elits financeres especulatives, que no pensen en els drets de les persones sinó en l'augment dels seus beneficis. Fer que les pensions públiques siguin de mera subsistència és el primer pas per incentivar que els treballadors i les treballadores subscribeixin plans de pensions privats per complementar-les. L'objectiu final, la privatització de la Seguretat Social. I com a còmplices d'aquesta situació, els sindicats CCOO i UGT que altra vegada ens volen vendre les bondats del pactisme, volen que pensem, altra vegada, que s'ha aconseguit "el millor pacte possible en temps de crisi", sense consultar els treballadors i les treballadores, sense consultar ni tant sols les seves bases en un procés assembleari, beneïnt un pacte que han signat els seus secretaris generals amb l'aval de les seves cúpules. I demostrant una maca de confiança en la ciutadania, en la força de les classes populars que s'expressa en la mobilització per defensar i conquerir drets.

CGT-CAT no nega que és necessari una reforma del sistema de les pensions per tal de blindar la viabilitat del sistema, però considera que una altra reforma era possible, una reforma que no agredís els drets dels treballadors i les treballadores, una reforma que posés l'accent en l'increment dels ingressos (més ocupació, més estabilitat en la feina, augment de la competitivitat, salaris dignes, finalització de la sobrebonificació de les quotes empresarials, etc.) i en la participació dels pressupostos generals de l'Estat en el pagament de les pensions si fos necessari per pura justícia redistributiva, posant l'accent en la necessitat de garantir pensions dignes per a tothom com a be social més important que l'augment dels beneficis de la banca, que no oblidem que és en bona part culpable de la situació econòmica en la que ens trobem.

Arribats a aquest punt, CGT-CAT referma el seu compromís en la defensa dels drets socials i en contra de la retallada de les pensions i els drets laborals i que continuarà impulsant i participant en les mobilitzacions per garantir la defensa dels drets socials, per a que la crisi no l'acabem pagant qui no en tenim cap culpa.

QUI LLUITA POT GUANYAR O PERDRE,

QUI NO LLUITA PELS SEUS DRETS JA HA PERDUT!

Secció Sindical CGT-CAT TGSS Barcelona