CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Verneda s’organitza contra la presència del neonazi Casal Tramuntana

Dijous, 3 juliol, 2014

Pràcticament instantània ha estat la reacció del veïnat i de les entitats del barri de la Verneda a l’arribada del Casal Tramuntana a aquest barri del districte barceloní de Sant Martí. La setmana passada, pocs dies després que la Directa revelés que el casal inspirat en el moviment neofeixista italià de la Casa Pound i impulsat per un regidor de PxC s’havia mudat al carrer Alcalá de Guadaira, diverses entitats i ciutadanes van mantenir les primeres reunions per coordinar una resposta. Les trobades ja estan donant fruits: aquest dijous 3 de juliol tindrà lloc una assemblea oberta per constituir una plataforma antifeixista, que segurament s’anomenarà Verneda Antifeixista (VAF), i que agruparà i coordinarà la feina per reclamar el tancament del nou Tramuntana. L'endemà, divendres 4 de juliol, tindrà lloc una concentració per reclamar aquest tancament. “Al Clot [on havia estat el Tramuntana des de la seva obertura, el gener del 2012, fins aquest juny] es va fer molt bona feina i volem reproduir-la aquí”: així ha resumit l’objectiu de la mobilització una de les veïnes participants.

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme ja va avisar, en un comunicat en què saludava la marxa del Tramuntana del Clot, que si els ultradretans s’instal·laven en algun altre barri, donaria suport al veïnat i les entitats de la zona per replicar l’articulació antifeixista. Així ha estat: el Tramuntana es disposa a reobrir no massa lluny d’on era fins ara, a la Verneda. I activistes del Clot han participat en les trobades del veïnat i d’entitats d’aquest altre barri per ajudar-los a teixir una plataforma antifeixista.

Aquesta plataforma es constituirà oficialment edijous vinent. Aquell dia, 3 de juliol, a les set de la tarda, tindrà lloc una assemblea oberta al centre cívic de la Verneda, al carrer Selva de Mar, 215. Un dia després, divendres 4, se celebrarà una concentració antifeixista a la confluència de la Rambla de Guipúscoa i del carrer Alcalá de Guadaira. És en aquest carrer, una cruïlla enllà, on es troba el nou local que ocupa el Tramuntana.

L’assemblea i la concentració han estat convocades sota el lema ‘El Casal Tramuntana ni a la Verneda ni al Clot ni enlloc! Fora nazis dels nostres barris”. A més, ja hi ha operatius el correu electrònic –vernedaantifeixista@gmail.com– el compte de Twitter @VAntifeixista i el perfil a Facebook.

A partir del setembre s’adreçaran a les escoles per fer tasques de sensibilització

L’objectiu a curt termini és organitzar una resposta unitària a la presència del grupuscle xenòfob al barri, han explicat algunes veïnes presents en les primeres trobades, tot destacant que confien a poder aplegar en aquesta plataforma unitària entitats socials i veïnals diverses però unides per la voluntat de fer fora els ultres del barri.

A mitjà termini, les activistes es plantegen altres accions, i consideren prioritari fer prevenció entre el jovent del barri. Per això, quan les escoles i els instituts reprenguin les classes, el setembre vinent, tenen previst posar-se en contacte amb les direccions dels centres de la zona per explorar la possibilitat de fer activitats de memòria històrica del que van suposar els règims feixistes i les polítiques d’extermini sistemàtic que van promoure, i de cultura democràtica.

A més, les activistes antifeixistes d’UCFR Sant Martí ja fa temps que reclamen al regidor del districte, Eduard Freixedes (CiU), que prengui mesures per tancar el centre, i s’han tornat a posar en contacte amb ell després de la mudança. Han assegurat que el regidor els ha respost que continuen el seguiment que ja feien quan el casal era al Clot. Aquest seguiment no ha donat cap fruit palpable en els dos anys i mig que porta obert el Tramuntana.

Un barri amb una realitat diferent

Amb aquests objectius ha començat a caminar una resposta al Casal Tramuntana després del trasllat a un barri amb una realitat diferent a la del Clot. En això coincideixen molts dels i les assistents a les primeres trobades. El grupuscle ultra s’ha traslladat a un barri erigit als anys 50, en ple franquisme, per la falangista Obra Sindical del Hogar. No massa lluny del nou local del Tramuntana hi ha la caserna central de la policia espanyola a Barcelona, on treballa la majoria d’agents d’aquest cos destinats a Catalunya. Uns carrers enllà es troba una de les seccions censals on el PP va obtenir una de les seves majors victòries a Barcelona en les darreres eleccions, les europees del 25 de maig: a la secció censal 108 de Sant Martí va aconseguir una abassegadora majoria dels vots, 45% (a Barcelona no va arribar al 12% de mitjana), i va quedar molt per davant de la segona força a la secció, que va ser Ciudadanos amb el 12% dels sufragis.

La Verneda, però, compta també amb un fort teixit associatiu. En les primeres trobades per impulsar la plataforma antifeixista, per exemple, hi ha participat la coordinadora d’entitats Vern, la colla de Diables del barri o també la plataforma Ojo con tu ojo, que ha estat determinant per prohibir l’ús de bales de goma per part dels Mossos d’Esquadra a Catalunya i de la qual forma part una altra veïna de la Verneda: Ester Quintana.

* Un article de Bertran Cazorla publicat al setmanari Directa.

http://directa.cat/noticia/verneda-s%E2%80%99organitza-contra-casal-tramuntana

El Casal Tramuntana prepara la reobertura en un nou local a Sant Martí de Provençals

Carrer Alcalà de Guadaira, 22 baixos dreta: aquesta és la nova seu del Casal Tramuntana. Un immoble de 240 metres quadrats distribuïts en dues plantes, amb aire acondicionat i parquet en algunes de les sales, que el passat mes de maig s'anunciava a la pàgina d'una agència immobiliària pel preu de 600 euros al mes. El grupuscle ultradretà, xenòfob i espanyolista s’ha instal·lat en aquesta nova seu després d’abandonar el carrer Independència, 333 el passat divendres, 20 de juny, per la dificultat de pagar el lloguer, tal i com van confirmar a la Directa els seus propietaris. Així ho ha informat a través de les xarxes socials el propi Tramuntana aquest dilluns a la tarda, poques hores després que la Directa hagi enxampat alguns activistes ultres feinejant al local, aquest migdia. Els ultres han perseguit de manera amenaçadora dos periodistes de la Directa, després d'identificar-ne un d'ells, quan es trobava davant del local. Després d'aquest episodi, l'Alfonso, un veí que viu al barri des de l'any 1956 ha explicat que "aquí hi ha una vella guàrdia falangista que des del franquisme s'ha mantingut en un perfil baix, però que els hi donarà suport; això sí, que vagin amb molt de compte perquè el barri culturalment és antifeixista, i aquestes històries nazis no són benvingudes. Hi haurà resposta."

D’aquesta forma, el Tramuntana es manté al districte de Sant Martí –les autoritats del qual van mostrar passivitat, malgrat les irregularitats en l'antiga seu– on es va instal·lar quan es va fundar tot inspirant-se en la Casa Pound, el moviment que a Itàlia s’autodenomina “feixisme del tercer mil·lenni”, el gener del 2012. Però enlloc de fer-ho al barri del Clot, ara desplegarà la seva activitat des de Sant Martí de Provençals, en un local instal·lat en uns blocs erigits l'any 1956, en ple franquisme, i anomenats Grupo Juan Antonio Parera. Molts dels que aleshores hi van anar a viure eren militars, policies i guàrdies civils. Alguns dels seus fills ara són integrants d'aquests grups de neonazis, segons ens explica l'Alfonso, que es mira la façana del nou local del Casal Tramuntana i assevera "no aconseguiran arrelar en aquest barri".

“En les properes setmanes inaugurarem el nostre local”, ha anunciat el Tramuntana a les xarxes socials aquest dilluns a la tarda. Poques hores abans, la Directa ha pogut confirmar que els mobles que durant divendres i dissabte van sortir de local d’Independència 333 van ser transportats a Alcalà de Guadaira 22, on romanen a l’espera de ser ubicats. Aquest dilluns al migdia hi havia alguns joves que entraven i sortien del local, situat en una petita plaça que s’obre enmig del carrer on es troba. L’espai té dues persianes, una de les quals romania abaixada, i l’altra que protegeix la porta del local. Des del pati interior del bloc es pot observar que molt probablement el local s’endinsa uns 20 metres cap a l'interior de l’edifici. El veïnat del nou local és d'allò més heterogeni. A l'esquerra del local hi ha una gestoria i a la dreta una entitat que es dedica a "l'espiritualitat i els massatges". Davant hi ha un forn de pa, els responsables del qual aquest matí no eren coneixedors del nou veïnat que està a punt d'arribar-hi.

Una realitat urbanística diferent

Des de fora, l’espai té l’aspecte de local comercial, amb la possibilitat de penjar un cartell. És doncs, molt més visible que l’antiga porta de metall que barrava el pas a l’entresòl sobre una oficina de Correus, que va allotjar el Tramuntana durant dos anys i mig.

El veïnat i les comerciants del Clot van acollir la notícia de la mudança del Tramuntana amb alleugeriment. El nou barri que l’allotjarà, Sant Martí de Provençals, té una realitat urbanística un xic diferent, tot i que no està massa allunyat de l’antiga ubicació del grupuscle neofeixista. Es tracta d’un barri erigit en una etapa primerenca del franquisme, cap el 1959, per acollir l’augment de població que es va registrar llavors a Catalunya.

Unitat contra el Racisme i el Feixisme de Sant Martí va saludar aquest dissabte la marxa del Tramuntana del barri del Clot, i va anunciar la seva intenció d’ajudar a teixir una xarxa antifeixista com la que havia impulsat a Sant Martí en els darrers dos anys. No caldrà, perquè el Tramuntana no ha sortit del districte. Alberto Sánchez, regidor de Plataforma per Catalunya a Hospitalet de Llobregat i impulsor del Casal Tramuntana, no ha volgut confirmar a aquest mitjà el trasllat a la nova ubicació.

http://directa.cat/noticia/casal-tramuntana-prepara-reobertura-un-nou-local-sant-marti-provencals