CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Via Llibertària aconsegueix unir la V de la Diada i transformar-la en una A d’anarquia

Divendres, 12 setembre, 2014

La Via Llibertària aconsegueix unir la V de la Diada i transformar-la en una A d'anarquia

Va començar com una idea espontània i es va viralitzar ràpidament a través de les xarxes socials. Diverses usuàries de Twitter i Facebook compartien la imatge d'un mapa on es veia el recorregut de la V de la Diada amb l'afegitó d'una ratlla que l'unia i un cercle que l'envoltava. El resultat del muntatge era una gran A, símbol de l'anarquia, dibuixada sobre el centre de Barcelona. A partir d'aquí, l'humor àcid va jugar un paper determinant per expandir la idea i transformar-la en una realitat. Cartells històrics recuperats i modificats per a l'ocasió, campanyes com “un país normal” d'Òmnium subvertides “no volem un país normal”, memes, un compte a Twitter i un esdeveniment al Facebook que guanyaven seguidors hora rere hora. La Via Llibertària estava convocada per convertir la V de la Diada en “una A d'anticapitalisme, autonomia, autogestió, antifeixisme, avortisme, antipatriarcat i antiespecisme”.

La iniciativa de la ratlla va ser tan festiva com improvisada

Minuts abans de les cinc de la tarda, quan ja feia una hora que els trams de la V estaven llestos i esperaven que toquessin les 17:14h, la Via Llibertària s'afanyava a bastir la seva pròpia cadena humana per tal d'unir la Diagonal i la Gran Via a través de sis cruïlles del carrer Bruc.

Els darrers dies s'havia convidat a les participants a vestir-se de blanc, mitjançant les hilarants etiquetes #unaratllaperladiada o #ratllageneral, i així ho van fer. Les samarretes blanques, els rotllos de paper de vàter, el paper de plata i, fins i tot, algun llençol de l'Hospital Clínic, van prendre el protagonisme al bell mig de l'Eixample. Grups de joves, gent gran, famílies amb la canalla, persones de tot origen i condició, conformaven un espai heterogeni que acollia una tradició política que es sentia orfe d'una convocatòria durant la Diada. “Considero que és un dia important i s'havia de participar: com a llibertària aquest espai m'ha permès fer-ho trobant-me còmode” reblava una dona, que explicava a La Directa com la convocatòria havia transcendit més enllà d'internet i li havia arribat mitjançant el boca a boca. “Com antiautoritaris necessitàvem una iniciativa que ens permetés expressar l'escepticisme amb què vivim el procés independentista”, explicava un jove acompanyat de la seva companya i les seves filles.

Durant els darrers dies havia corregut per la xarxa almenys un manifest que cridava a la participació: “perquè haver de triar entre la caspa del procés i la ronya espanyolista ens sembla un ventall molt pobre”. El text combinava un missatge seriós i directe que llençava afirmacions com “perquè les nostres reivindicacions no caben en les seves banderes”, amb d'altres carregades d'humor i, fins i tot, ridiculització, reinventant consignes com “Ni França, ni Espanya, Pastissos Casolans”. Finalment, la iniciativa va ser tot un èxit, ja que va assolir l'objectiu de connectar la V i transformar-la en una A gràcies a la participació de 1.742 persones, segons el recompte individualitzat que un membre de l'organització va dur a terme. Durant l'acció es van escoltar consignes com “a mi ningú m'enganya, Convergència és Espanya” i d'altres satíricament surrealistes com “monestir de Montserrat, centre social okupat”.

Un cop completat el repte, les manifestants es van aplegar a la cruïlla dels carrers Bruc i Aragó per cloure l'acte formant amb tela blanca una grandiosa A d'anarquia. Algunes de les participants es van dirigir posteriorment a la plaça Tetuan per participar del Bloc Negre que cada any convoquen col·lectius anarcoindependentistes com Negres Tempestes a la manifestació de l'esquerra independentista.

FONT: DIRECTA.CAT

Més informació:

- TWITTER VIA LLIBERTARIA

- TWITTER ARA ÉS L´HORA

#AmillorqueV #Diada2014 #catalansvote2014 #viallibertaria

Marta Padrós,de l´SP CGT Catalunya. Parlament acte Diada a Barcelona #11s2014 de les marxes de la Dignitat: