CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La vida de les persones no és negociable

Dimecres, 24 juliol, 2019

logosapb.png

Cada cop són més freqüents les onades de calor i, per tant, el col·lectiu de treballadores a l’aire lliure està sotmès, cada cop a condicions més extremes, en les quals s’arrisca la vida pel simple fet de romandre al carrer.

Des del 2003 i a causa d’un augment molt destacat de mortalitat per una llarga onada de calor sense precedents, es va començar a fer un seguiment del nombre de casos de cops de calor a Catalunya. El canvi climàtic arriba a Catalunya, com a la resta del món i aquest té un impacte directe en el desenvolupament del treball a l’aire lliure.

L’any passat 65 persones van patir un cop de calor de les quals 28 van morir. Tot i això, les empreses semblen fer cas omís dels antecedents i de les recents alertes dels organismes competents tant meteorològiques com de contaminació atmosfèrica, ignorant-les amb l’única finalitat de reduir costos, o el que és el mateix, de perseguir la maximització de beneficis, oferint els mateixos serveis a costa de la salut de la classe treballadora.

Magma Cultura, subcontracta del consorci Turisme de Barcelona (participat per l’Ajuntament de Barcelona) empresa que ofereix els serveis d’informació, venda i promoció del Bus Turístic (tant al mateix bus com a les diferents parades), l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona o AECSA (l’Associació d’Empreses Catalanes de Salvament Aquàtic) són només alguns dels exemples d’empreses que sotmeten a les seves treballadores a condicions de sensació tèrmica que porten al límit la seva salut quan treballen a l’aire lliure, arribant a superar els llindars segons tots els estàndards, inclosos els de la OMS.

Aquest any s’han detectat múltiples casos de persones que ja han estat de baixa a causa de cops de calor, i com a conseqüència la CGT ja ha interposat altres demandes com la de FCC Clavegueram a inspecció de treball per tal de que es respectin els mínims en matèria de prevenció de riscos laborals.

El mateix sistema depredador que accelera el canvi climàtic és el que obliga a les treballadores a patir-ne les seves conseqüències treballant sense mitjans sota un sol de justícia en condicions d'estrès tèrmic o sota la pluja.

La classe treballadora no tolerarem que ens feu responsables i damnificades de les vostres pràctiques autodestructives amb l’entorn i qui l’habita i hi treballa. La integritat física i psicològica no està sotmesa a negociació.

Comunicat del SAPB

logosapb.png