CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’acomiadament d’un treballador d’Innova destapa un possible cas de tràfic d’influències, incompatibilitats i irregularitats en el holding municipal reusenc

Dimarts, 26 juny, 2012

Imatge roda de premsa

Dia si i dia també apareixen nous casos de possibles pràctiques corruptes al si del grup municipal d'empreses Innova de Reus, un immens forat negre, una menjadora on algunes persones han fotut mà impunement emportant-se diners a munts i deixant l'economia de l'Ajuntament de Reus en fallida.

La ciutat de Reus ocupa ara mateix un lloc destacat en el rànquing de corrupteles i la malversació de fons, i constitueix un clar exemple d'utilització de càrrecs públics per a fer negocis privats, el cas més paradigmàtic de tots el de Josep Prat, exdirector general del grup d'empreses municipals de Reus Innova i actual president de l'Institut Català de la Salut (ICS).

I a més dels ciutadans i ciutadanes de Reus, que ho pateixen en forma de retallades i de privatització de serveis públics, els grans afectats han estat els treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Reus i d'empreses sota el paraigües d'Innova, com per exemple l'Hospital de Sant Joan, que han patit retallades salarials i laborals en nom d'una crisi que no han generat. En ambdós casos, les úniques partides en les que s'ha retallat han estat aquelles referents als treballadors, en especial els salaris i diverses prestacions establertes en conveni.

En aquest escenari és on s'inclou el cas de l'acomiadament del treballador d'Innova Xavier Monforte, el cas del qual estem portant des dels serveis jurídics de la CGT amb la intenció d'aconseguir-ne la nul·litat, un treballador que, amb el suport de la CGT i la CUP, ha tingut la valentia d'explicar públicament allò que s'amaga darrere del seu acomiadament, que és, com a mínim, irregularitats manifestes i, sobre tot, falta d'ètica, tant per part de les persones que han forçat el seu acomiadament com per qui no ha mogut un dit per a evitar-lo.

CGT Reus

>>> A continuació les notícies sobre el cas publicades en diversos mitjans informatius, a partir de la roda de premsa realitzada el dilluns 25 de juny a Reus per part del treballador Xavier Monforte, el regidor de la CUP David Vidal i el sindicalista de la CGT Joan Rosich:

- La CUP i CGT denuncien interessos privats rere l’acomiadament d’un treballador d’INNOVA

Dilluns 25 de juny per la tarda, el sindicat CGT i la CUP de Reus han fet explícit el seu suport al senyor Xavier Monforte, el qual va ser acomiadat el passat mes de setembre d’INNOVA. Aquest ha denunciat als jutjats que darrere del seu acomiadament hi ha interessos particulars de càrrecs directius d’INNOVA i empreses externes que han rebut tractes de favor.

David Vidal, regidor de la CUP de Reus, ha recordat que ja fa uns mesos que la formació de l’esquerra independentista va denunciar l’acomiadament de Monforte i que l’empresa ATOMS tenia vincles directes amb INNOVA. De fet, el mateix Vidal va denunciar que el senyor Jacint Solana tenia una taula i un ordinador en un despatx d’INNOVA al Palau Municipal, i posteriorment el govern i la direcció d’INNOVA el va desallotjar de les instàncies municipals.

Vidal, també ha comentat que en la reunió del Consell d’Administració d’INNOVA del mateix dilluns, l’alcalde ha acceptat la implementació de dues propostes de la CUP per crear una taula de seguiment de la contractació de personal i de la contractació de serveis a empreses externes per garantir-ne la transparència i fomentar l’economia local.

Joan Rosich de la Confederació General del Treball, ha denunciat que el cas de Monforte és paradigmàtic de la situació actual: “externalitzar serveis per acomiadar treballadors municipals, el que representa que els ciutadans i ciutadanes haguem de pagar més per uns serveis més precaris”. També ha explicat que la CGT ha prestat els
seus serveis jurídics a Monforte per tal que aquest pugui recuperar la seva feina aconseguint la nul·litat de l'acomiadament.

De fet, Monforte ja ha anat als jutjats, i aquests han reconegut que el seu acomiadament es va realitzar de forma improcedent. El mateix Monforte ha dit que “jo només vull recuperar la meva feina” i que “un cop demostrat que no me van acomiadar per ser un mal treballador ara vull demostrar perquè vaig ser acomiadat”.

Entre d’altres detalls que ha explicat Monforte de la causa real del seu acomiadament, ha destacat que fins al cap d’un any de treballar a INNOVA, no va saber que el seu cap directe no era el senyor Jacint Solana, el qual l’havia entrevistat i contractat, sinó que aquest era el propietari d’una empresa externa que cobrava d’INNOVA per prestar serveis externs. També ha destacat que des de que va sorgir el nou govern, “vaig comunica-les-hi que volia parlar amb ells per explicar la situació que estava vivint, però encara és hora que em contestin”.

Segons Monforte, en els darrers mesos de treballar a INNOVA, el senyor Solana cada cop assumia més funcions i ell va acabant centrant-se en el Tastet d’Oficis. Segons ell, “el senyor Solana cada cop assumia més importància en el control del manteniment dels centres escolars”, quan aquests senyor és propietari d’una empresa que es dedica a l’assessorament tècnic d’obres. El mateix Monforte ha dit que “vaig començar a sospitar que allà és coïa alguna cosa quan mentre estava treballant em demanaven que sortís del despatx”.

Actualment, Monforte ha denunciat als jutjats un possible cas de “tràfic d’influències”, i aquests han acceptat el cas i ara estan iniciant els treballs preliminars per tirar endavant el procés judicial corresponent.

http://pobleviu.cat/2012/06/26/la-cup-i-cgt-denuncien-interessos-privats-rere-lacomiadament-dun-treballador-dinnova/

- Un extreballador d'Innova denuncia possible tràfic d'influències d'alts càrrecs

Xavier Monforte assegura que se'l va desplaçar de les seves tasques per adjudicar-les a una empresa externa

Un extreballador d'Innova encarregat de les tasques de control de les obres de manteniment a les escoles municipals ha denunciat aquest dilluns possible tràfic d'influències d'alts càrrecs del hòlding. Arran d'una demanda interposada pel seu acomiadament, Xavier Monforte ha descobert "l'existència de presumptes incompatibilitats" del cap d'infraestructures d'Innova, José Vicente Gómez Rebollo, i dels empresaris Jacint Solana Vives i Xavier Ferré Tafalla, subcontractats pel hòlding per acabar realitzant les mateixes feines que ell desenvolupava. Monforte assegura que se'l va desplaçar de les seves tasques per justificar la continuïtat d'una empresa externa, que suposadament cobraria molts més diners. A més, Rebollo, Solana i Ferré aprofitarien la seva posició privilegiada per marginar la resta d'empreses del sector.

Monforte va desenvolupar la seva tasca per la ciutat, primer, com a subcontractat de l'Ajuntament, després a través de Sagessa i, finalment, d'Innova. Segons explica l'extreballador, quan comença a dependre del hòlding nota com poc a poc va perdent funcions de control sobre les obres de manteniment en favor de Jacint Solana, que "arribava a facturar uns 4.000 euros al mes com a autònom". Per Monforte, Innova donava unes tasques a una empresa externa, suposadament per més diners, i proporcionava informació privilegiada a uns càrrecs que també tenien interessos privats.

"Com pot ser que funcionaris o persones que desenvolupin tasques públiques tinguin empreses del mateix ram?", s'ha preguntat l'extreballador d'Innova, qui ha subratllat que Rebollo té una enginyeria que porta el seu mateix nom. Monforte considera que aquest procés per reduir les seves tasques es produeix per demostrar que Jacint Solana i Xavier Ferré, a partir de juny de 2010 amb l'empresa Atom, poden allargar els seus contractes per al manteniment i construcció d'equipaments públics. Ho farien a preus més alts i per tasques innecessàries.

Com a exemple d'aquesta mala praxi, l'extreballador ha indicat que dos anys després de la remodelació de la tanca perimetral del col·legi General Prim, l'empresa Atom va pressupostar el seu canvi "quan no hi havia cap motiu tècnic per fer-ho". A més, segons Monforte, Solana utilitzaria la seva posició privilegiada per marginar la resta d'empreses competidores del sector, donant-los informació que no era l'adequada per a la realització dels treballs.

Acomiadament improcedent a l'octubre de 2011

La situació de Monforte s'agreuja fins que a l'octubre de 2011 se l'acomiada del seu lloc de feina "basant-se en uns informes negatius firmats per José Vicente Gómez Rebollo, quan jo només havia vist a aquesta persona el dia que em va contractar i el dia que en va acomiadar". L'extreballador suposa que aquest document està escrit per Jacint Solana, una persona externa a Innova però "que semblava que fos el meu cap", ha explicat. L'objectiu seria marginar-lo per assolir les seves feines i per demostar-ho, Monforte ha presentat una sèrie de cartes signades per diversos gerents d'àmbit de l'Ajuntament on es lloa la seva feina.

Per tant, "no té cap sentit dir que m'acomiaden perquè no faig bé la meva feina", ha reiterat l'extreballador, qui va presentar una demanda perquè el readmetessin. La jutgessa que ha portat el cas per la via laboral ha reconegut l'acomiadament com a improcedent, "però han faltat alguns elements per declarar-lo nul". Ara, el cas es troba per la via penal i, segons ha indicat el portaveu de la CUP, David Vidal, s'està decidint si es jutjarà conjuntament amb les possibles irregularitats de Josep Prat que està investigant la fiscal en cap de Reus. Al cap i la fi, Monforte vol tornar al seu lloc de feina, però "si això serveix per destapar un entramat il·legal, benvingut sigui".

Adjudicació del Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE)

Un dels casos més greus de tràfic d'influències seria el lloguer per part de la fundació Sagessa de dos habitatges construïts per Jacint Solana, el juny de 2010, per ubicar el Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE). Aquesta operació hauria estat autoritzada sense la convocatòria d'un concurs públic, com marquen els estatuts d'Innova, i a un particular que ja realitzava altres tasques d'assessorament al grup d'empreses municipals. A l'enllaç de la dreta, podeu llegir més sobre aquest cas concret.

http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=26214

- La fiscalia estudiarà possibles irregularitats en subcontractacions d'Innova de Reus

Investigarà si va haver-hi tracte de favor en el lloguer dels edificis on està ubicat un centre de menors

La fiscalia investigarà, arran de la denúncia d'un extreballador de l'Ajuntament de Reus, si hi ha hagut possibles irregularitats en les subcontractacions del hòlding d'empreses municipals. Segons la documentació recollida per Xavier Monforte, acomiadat d'Innova l'octubre de l'any passat, el grup Sagessa -dins d'Innova- va llogar l'abril del 2010, amb opció a compra, dos edificis del carrer Llagostera, que actualment ocupa un Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) -centre de menors-, a Jacint Solana, que treballa com a assessor del hòlding d'empreses, a través d'Atoms S.L. Monforte ha recorregut de nou contra el seu acomiadament per aconseguir la readmissió al seu lloc de treball.

Segons ha denunciat Monforte, que havia treballat durant més de quinze anys com a tècnic de l'Ajuntament de Reus en la revisió i manteniment de les escoles municipals, entre l'any 2007 i 2008 el van començar a relegar d'algunes de les seves tasques per externalitzar-les a l'empresa de Solana, Atoms, i a una enginyeria privada de José Vicente Gómez Rebollo, alhora enginyer en cap d'Innova i supervisor de les obres del nou l'Hospital Sant Joan de Reus.

L'acomiadament es va produir a l'octubre de l'any 2011 per absentisme i baix rendiment laboral, uns motius que Monforte nega. De fet, la primera denúncia contra l'acomiadament va guanyar-la i va cobrar una indemnització. Amb tot, l'extreballador vol recuperar el seu lloc de feina i per això ha tornat a recórrer l'acomiadament aportant nova informació als jutjats que la fiscalia analitzarà amb detall.

La tinent d'alcalde, Teresa Gomis, ha assegurat, però, que no està prevista aquesta readmissió, i ha avançat que, en breu, s'acabarà el contracte que tenen amb l'empresa Atoms, de Jacint Solana.

La fiscalia de Reus analitzarà tota aquesta informació i es decidirà si s'estudia el procés per separat o s'inclou a la investigació ja iniciada arran de les presumptes irregularitats detectades durant la gestió de Josep Prat, president de l'ICS, al capdavant d'Innova.

http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=22801

- Un acomiadament a INNOVA fa que la Fiscalia investigui adjudicacions a empreses subcontractades

L'extreballador d'INNOVA afirma que ha hagut de patir "mobbing" fins que va ser acomiadat, després de més de 15 anys fent tasques de control en les obres de manteniment de les escoles de la ciutat.

La Fiscalia ha admès a tràmit la denúncia contra INNOVA -per acomiadament improcedent- presentada per Xavier Monforte. Aquest tècnic havia realitzat durant més de 15 anys les tasques de revisió i manteniment de les escoles municipals, primer a través d'una empresa externa al consistori i, quan aquesta va tenir problemes de viabilitat, va ser contractat pel propi ajuntament a l'àrea d'arquitectura i, posteriorment, el seu contracte va passar a dependre directament del hòlding d'empreses INNOVA.

El curiós del cas és que, tot i que era treballador de la citada empresa municipal, a la pràctica estava sotmès a les directrius d'una empresa externa subcontractada (ATOMS SL) que assessorava INNOVA a l'hora d'executar projectes d'obres com ara escoles i altres equipaments. I continuant amb les curiositats, cal dir que ATOMS SL, tot i tenir el seu domicili social al número 94 de la Riera Miró, a la pràctica utilitzava un despatx a l'edifici consistorial, en la planta ocupada pels serveis administratius i de gerència del citat grup d'empreses municipals. Una utilització que -tot i que en menor mesura- encara continua avui en dia, a l'espera de la decisió que la nova direcció d'INNOVA adopti sobre la continuïtat d'aquest servei d'assessorament en l'execució d'obres municipals.

Segons la demanda presentada per Xavier Monforte, en el moment d'executar el seu acomiadament (l'octubre de l'any passat) es van utilitzar un seguit d'informes que "no tenien res a veure amb la realitat", segons han explicat a aquesta revista fonts del tècnic municipal. També és simptomàtic que la notícia de l'acomiadament de Monforte li hauria arribat a través de l'empresa subcontractada Atoms SL. Aquesta societat es va crear -segons consta al registre mercantil- el 18 de juny de l'any 2010 per part de Jacint Solana Vives i Xavier Tafalla Ferré (emparentat amb un alt directiu d'un equipament sanitari de Tortosa i gestionat per Sagessa) amb l'objectiu fonamental de prestar "assessorament tècnic d'obres de manteniment i serveis". Segons ha pogut saber aquest mitjà. aquest assessorament tècnic a INNOVA ja s'hauria realitzat mesos abans sota una altra fórmula de relacions contractuals entre INNOVA i l'empresa Construccions i Rehabilitacions Solana.

Cal dir també que dos mesos abans, l'abril de l'any 2010, la societat anònima municipal Sagessa, va establir un contracte de lloguer -amb opció a compra- de dos habitatges ubicats al carrer Llagostera de la capital del Baix Camp, amb la citada empresa constructora quan Jacint Solana encara hi figurava com a administrador. La investigació hauria de clarificar si aquesta operació amb l'empresa Construccions i Rehabilitacions Solana, es va portar a terme quan un dels seus administradors ja realitzava tasques d'assessorament a INNOVA. Aquests immobles estan avui en dia encara llogats i ocupats per un centre de menors, el que es coneix tècnicament com a CRAE. L'import del lloguer mensual que rep la constructora propietària és de 1.335 euros per cada unifamiliar i l'opció a compra suposaria una despesa de 799.500 euros.

Enmig de tot aquesta situació, l'extreballador d'INNOVA, Xavier Monforte reclama en la seva denúncia que el seu acomiadament sigui qualificat com a nul i pugui recuperar el seu lloc de treball en l'administració municipal.

http://www.nwrevistadereus.cat/vida-municipal/Un-acomiadament-a-INNOVA-fa-que-la-Fiscalia-investigui-adjudicacions-a-empreses-subcontractades/419/

- El fiscal investigará irregularidades en las subcontrataciones de Innova

La denuncia de un trabajador despedido abre la posibilidad de que surjan nuevos casos de corrupción

La fiscalía investigará posibles irregularidades en las subcontrataciones de Innova, el holding empresarial del Ayuntamiento de Reus (Baix Camp). Estos posibles nuevos casos de corrupción se han destapado a raíz de la aceptación a trámite de la denuncia de Xavier Monforte, trabajador despedido del holding, tras más de 15 años empleado por el Consistorio.

La demanda implica al jefe de infraestructuras de Innova, José Vicente Gómez y los empresarios Jacint Solana y Xavier Ferré, subcontratados por Innova. Monforte era el encargado de supervisar el mantenimiento de las escuelas municipales. Sin embargo, según asegura, fue despedido en octubre del 2011 para justificar el trabajo de una empresa externa. Los tribunales ya declararon que el despido de Monforte fue improcedente, pero ha recurrido porque quiere ser readmitido, según explicó ayer él mismo en rueda de prensa junto al regidor de la CUP, David Vidal, y Joan Rosich, secretario en Reus del sindicato CGT.

La demanda de Monforte recoge ahora un posible caso de tráfico de influencias al alquilar Sagessa, la empresa de sanitaria de Innova, dos viviendas construidas por Solana en junio del 2010 para ubicar el Centro Residencial de Acción Educativa (CRAE), un centro de menores. Este contrato habría sido aprobado sin la convocatoria de un concurso público y cuando Solana trabajaba subcontratado para Innova.

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/06/26/catalunya/1340663599_244503.html