L’acord a Panrico entre UGT, Patronal i representants de CCOO es salda amb 745 acomiadaments
La taula de negociació de l'empresa Panrico ha arribat a un acord aquesta passada matinada, que ve a ratificar el preacord al qual havien arribat la setmana passada la secció sindical d'UGT i FITAG-UGT i l'empresa. Es tracta d'un acord definitiu i vinculant, després que la taula negociadora ho hagi recolzat amb nou dels seus tretze membres (sis d'UGT i tres de CCOO) . La plantilla de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona), que es mantenia en vaga indefinida, s'havia sotmès a votació el text en assemblea dissabte passat, i l'havia rebutjat per 195 vots en contra, dues a favor i una abstenció.
Des de CGT Panrico es recorda que tant la fàbrica de Barcelona com la de Madrid han votat 'no' a la proposta de l'empresa, i que en el còmput total de la votació de la plantilla, tot i que les fàbriques de Puente Genil i Valladolid hagin votat a favor, el rebuig al text seguia sent majoritari. Això ha estat possible per la reforma d'agost de les condicions d'acomiadament col·lectiu, que contemplen que les decisions de diferents empreses d'un mateix grup siguin vinculants encara que les plantilles prenguin decisions diferents.
L'acord significa el acomiadament de fins a 745 treballadors d'una plantilla de més de 2.000 empleats, a més de l'acomiadament de 300 autònoms de la seva xarxa de distribució, i una rebaixa salarial de fins al 18% per a la resta, segons ha informat Europa Press. En base a aquest text, les indemnitzacions als treballadors acomiadats, de 25 dies per any treballat, no hauran de ser abonades en el moment de l'acomiadament, sinó que es faran efectives en un termini màxim de 18 mesos des que es fa efectiu el cessament , argumentant per a això la "greu situació financera" de la companyia.
Quan es van iniciar les protestes dels treballadors, la direcció actual de l'empresa, imposada pel fons de capital risc Oaktree, esgrimia l'argument de la baixada de vendes -"la gent no té diners per prendre un donut amb el cafè "- per plantejar un ERO que implicava acomiadaments i una nova baixada de salaris. Es tracta de la continuació en la caiguda lliure d'una empresa que en vuit anys ha passat de tenir beneficis i implementar una política d'expansió internacional a estar en mans de dos fons de capital risc que han deixat a zero els comptes , ja nombroses devaluacions de salaris i condicions de treball.
Segons ha explicat Gaspar Fernando, de CGT Panrico, la major part dels acomiadaments recollits en l'acord, si es porta a terme, es produirien a la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona) , precisament la que havia decidit adoptar la vaga indefinida com a mesura de pressió. Els treballadors d'aquesta factoria es senten molt indignats i des de CGT s'afirma que continuarà amb les mobilitzacions. Es preveuen denúncies contra el que consideren una discriminació i un atac als drets de vaga dels treballadors de la factoria catalana. "Ara, perquè s´ha fet vaga, se la castiga", afirma Gaspar Fernando .
FONT: DIAGONALPERIODICO.NET