CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Ajuntament de Barcelona abonarà fins a 30.000 euros als seus directius

Dimarts, 1 març, 2016

A l'ombra de l'acompliment d'una sentència que afecta al personal funcionari inclòs en l'àmbit de la negociació col·lectiva, té previst abonar durant el 2016 una quantitat equivalent a fins al 19% de les retribucions brutes anuals dels funcionaris que ocupen llocs directius. Un gerent de l'Ajuntament cobra fins a un màxim de de 159.000 euros bruts anuals.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga a l'Ajuntament a aplicar de forma retroactiva un increment salarial equivalent a l'1% de la massa salarial l'any 2007, i el 2% de la massa salarial els anys 2008 i següents. Els representants de l'Ajuntament van reconèixer, a preguntes de la CGT i en el decurs d'una sessió de la Mesa de Negociació de Funcionaris, que l'acord laboral que concreta els criteris d'aplicació d'aquesta sentència no emparen al personal directiu ni al personal de confiança política, però que és lògic que també se'ls apliqui.

Les retribucions del personal directiu i del personal de confiança política les fixa lliurement el Consell Plenari de l'Ajuntament i no estan recollides als acords laborals, de fet hi ha conceptes que consten en aquests acords com la paga de productivitat o el mòdul de carrera que no percep aquest personal, i en el cas particular del personal directiu és obvi que les seves retribucions no tenen res a veure amb el que està pactat per al comú del personal.

Tot i així, el govern municipal podria estar plantejant-se aplicar aquest increment proporcional sobre les sucoses retribucions passades tant dels directius actuals com dels directius que han passat per l'Ajuntament els últims 10 anys.

Secció Sindical de la CGT a l'Ajuntament de Barcelona
http://www.cgtbarcelona.org/ssab/
https://twitter.com/cgt_ajbarcelon

Barcelona a 1 de Març de 2016


VALORACIÓ DE LA CGT DE L’ACORD SOBRE LA «SENTÈNCIA DE L’1%»

El passat 18 de febrer, en una sessió de negociació de la mesa general que no va durar més de dues hores, l’Administració i els sindicats CCOO, UGT i SAPOL van acordar els criteris de repartiment i consolidació de l’1% de la massa salarial del 2006 i de l’1% de la massa salarial del 2007 a les taules salarials dels anys 2007, 2008 i següents. Un acord era necessari perquè el que fixava la sentència era la quantitat a repartir (els repetits percentatges de les masses salarials) però no com s’havia d’efectuar materialment el repartiment.

Vist el text de l’acord que molt aviat ja va distribuir CCOO i que enllacem al peu d’aquest comunicat, des de la nostra secció sindical denunciem que:

- L’acord dóna llum verda a l’Ajuntament per destinar una part de l’import de la sentència en millorar retroactivament les retribucions de gerents, directors i personal de confiança política que hagi passat per l’Ajuntament entre el 2007 i el dia d’avui.

- La resta dels diners de la sentència es pretén distribuir proporcionalment aplicant un increment màxim de l’1% el 2007 i un altre 1% el 2008 a la majoria però no tots els conceptes salarials vigents el 2007 i el 2008. La no aplicació sobre conceptes salarials de tipus lineal que van aparèixer més tard fa que a la pràctica l’increment retributiu real i final sigui en tots els casos més petit del 2% i que a més tingui un efecte regressiu (percentatge una mica més gran per als que cobren més i a la inversa).

- Un altre efecte perniciós de l’acord és que una part dels increments acaben incrementant els CPM actuals, és la primera vegada que des de sindicats es pacta un increment dels CPM. Com és sabut els CPM són de caràcter personal i no formen part de les retribucions de les noves incorporacions als llocs de treball de promoció.

- L’Ajuntament no ens ha facilitat totes les dades pressupostàries que els hem demanat per tal de verificar que efectivament es reparteixen tots els diners que marca la sentència i per documentar la viabilitat de les nostres propostes, impedint el debat públic i informat de mecanismes de repartiment alternatius.

- Tot i així, des de la CGT considerem que no és correcte incloure gerents, directors i personal de confiança política en aquest acord (mai abans se’ls havia inclòs en cap acord amb sindicats), i que excloent-los l’increment per a la resta del personal podria haver estat molt superior.

- Malgrat la defensa pseudolegalista de la proporcionalitat dels augments, el repartiment de la massa salarial relativa als triennis que ha decidit per l’Ajuntament i han acceptat els sindicats signants, resulta ser completament lineal (tothom cobrarà el mateix per aquest concepte). Això demostra que la nostra proposta de crear una nova paga anual de caràcter lineal per grups de titulació que exclogués personal directiu i eventual hauria esta factible i hauria assegurat un augment més important, completament consolidat i universalment més favorable per a tothom. I no hauria estat afectada en res pel SOM.

Lamentablement, ningú no ens ha volgut escoltar i malgrat haver-nos presentat a tres convocatòries successives de la Mesa General, fetes totes elles el dijous 18 de febrer, els tres sindicats signants i l’Ajuntament s’ha estimat més amagar-se que sentir-nos parlar serena i pacíficament en la seva reunió. Només s’ha convocat Mesa de Funcionaris, amb la nostra participació, cinc dies després d’un acord que ja era un fet consumat.

La signatura de l’acord entre Ajuntament, CCOO, UGT i SAPOL, que el sindicat ASI es va afanyar a celebrar, tanca definitivament el contenciós de la coneguda com sentència de l’1%. Des de la CGT considerem que s’ha perdut una gran oportunitat per reequilibrar les diferències salarials i recuperar millor el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores que estan representats per la Junta de Personal i els comitès d’empresa.

Naturalment, i encara que això només tindrà un efecte testimonial perquè ja és plenament vàlid tant per al personal funcionari com per al personal laboral,

NO SIGNAREM AQUEST ACORD.

Secció Sindical de la CGT a l'Ajuntament de Barcelona

Enllaç: Text de l’acord.
Enllaç: Documents complementaris.
Enllaç: Preguntes i respostes entorn de l’acord formulades a l’administració en la mesa general.
Enllaç: Cronologia de la negociació de l’aplicació de l’1%.

http://www.cgtbarcelona.org/ssab/valoracio-1-percent/