CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’altra cara dels disturbis del 29M a Barcelona

Diumenge, 1 abril, 2012

El setmanari Directa ens aporta altres visions sobre els disturbis de la vaga general del 29M a Barcelona que no surten als mitjans d'informació convencionals, més preocupats en justificar la repressió policial i utilitzar els enfrontaments i incidents produïts a Barcelona al final de la tarda per a ocultar l'èxit de la jornada de vaga, i de pas intentar criminalitzar els sectors combatius del sindicalisme i els moviments socials (entre ells la CGT), justificar l'enduriment de les lleis i facilitar l'adquisició de nou material repressiu.


29-M: 56 detencions a Catalunya i 20 persones ferides per les bales de goma a Barcelona

JESÚS RODRÍGUEZ | 30/03/2012

Arrel de l’ús massiu de pilotes de goma per part dels mossos d’esquadra una vintena de persones han patit politraumatismes i han estat ateses a l’Hospital del Mar, l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital Clínic. Dos globus oculars destrossats per una bala de goma i una melsa reventada per un cop de peu són algunes de les lesions més greus.

A Barcelona ciutat han estat detingudes 38 persones per participar a les mobilitzacions contra la vaga general. Al conjunt de Catalunya aquesta xifra s’eleva fins a les 56, a les que cal sumar les dues de Ses Illes. A l’Estat espanyol també hi ha hagut detencions a Madrid i Andalusia. El balanç de persones ferides també és greu: 15 politraumatismes diagnosticats a l’Hospital del Mar, un impacte directe d’una bala de goma al globus ocular i una greu lesió a la melsa com a conseqüència d’un cop de peu d’un agent antiavalot. A l'Hospital de Sant Pau van ser 7 les víctimes de bales de goma ateses al servei d'urgències, una noia també és a l'espera de saber el nivell d'afectació al globus ocular. Per primer cop des del seu desplegament a Catalunya els mossos d’esquadra han fet un ús massiu de gasos lacrimògens al centre de la ciutat de Barcelona. Es tractava de càpsul·les ATF llançades amb les tradicionals escopetes de bales de goma.

Al llarg de la nit i matinada s’han produït diverses situacions de tensió entre els piquets i agents policials, en la majoria de casos de paisà. Abans de l'alba s’han produït cinc detencions. La primera a les dues de la matinada a Nou Barris (Barcelona), un home de 50 anys ha estat conduït fins a comissaria i després ha quedat en llibertat sota l’acusació d’haver siliconat un establiment comercial. Poc abans de les tres de la matinada, un jove ha estat detingut per agents de paisà a l’avinguda Alfons X del districte de Gràcia de Barcelona.

A Santa Coloma de Gramenet, un noi ha estat detingut per la policia local, però ha quedat en llibertat poc després de les tres de la matinada. La quarta detenció s’ha produït a Mataró, on un jove ha estat emmanillat i traslladat a comissaria. A l’avinguda Andorra de Tarragona s’ha viscut el cinquè episodi repressiu. Després, durant les hores diurnes, han arribat les tres detencions de Badalona, sota l’acusació de desobediència a l’autoritat, dues a Sabadell i tot un seguit de detencions a Barcelona, en especial als entorns del passeig de Gràcia durant el matí i, a la plaça Urquinaona, plaça Catalunya, Rambla del Raval, i altres punts del centre de la ciutat, tant per part de Mossos d’Esquadra com de la Guàrdia Urbana, durant la tarda i nit. Dues de les persones detingudes són menors.

Càrregues duríssimes i utilització de pots de fum

Per primer cop, en vint-i-cinc anys de desplegament, els mossos d'esquadra van fer ús massiu dels gasos lacrimògens en una zona urbana. Després que els agents s'equipessin amb màscares antigas, van propulsar una vintena de projectils de fum que van impactar a la part superior de la plaça de Catalunya, en direcció al Passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya. Les pilotes de goma llançades a curta distància i les puntades de peu, porrassos i cops de puny van provocar ferides molt greus a diversos manifestants. Les conseqüències: un noi amb la melsa reventada que va haver de ser intervingut d'urgència al quiròfon de l'Hospital del Mar i l'impacte als globus oculars d'un noi i una noia, amb la previsible pèrdua de visió. Altres vint persones han ingressat als serveis d'urgències amb politraumatismes menys greus.


El balanç mèdic real del 29-M: melses rebentades, oclusions del globus ocular i fractures de braços i cames

J.R. | 30/03/2012

El comput global i el grau d'acarnissament de l'actuació dels mossos d'esquadra contra manifestants ahir al centre de Barcelona serà difícil de saber en el seu conjunt, però continuen arribant testimonis d'alguns dels episodis de major gravetat. Fonts mèdiques de l'Hospital del Mar han confirmat que ahir a la nit dues persones van haver de ser intervingudes quirúrgicament per a extirpar-los la melsa, un òrgan vital que pot quedar greument danyat en el transcurs d'una pallissa. La melsa, però, és difícil de reventar a cops de porra, i és més fàcil trencar-la amb cops de puny o puntades de peu directes a l'abdomen. Els testimonis corroboren que agents de paisà i de la brigada mòbil van tenir precisament aquest modus operandi. Un altre factor determinant en les greus ferides fou l'ús directe i indiscriminat de les pilotes de goma, els agents disparaven a l'alçada de la cara, amb conseqüències greus i irreversibles.

Intervencions d'urgència a l'Hospital del Mar i l'Hospital de Sant Pau

Un noi a l'Hospital del Mar i una noia a l'Hospital de Sant Pau van ingressar amb lesions greus a tota la cavitat ocular, algunes de les boles de goma compacta (amb nucli d'acer) van anar a parar just sobre els seus ulls. El grau d'afectació a la visió no es podrar determinar fins d'aquí uns dies. Un senyor d'uns 50 anys va patir un impacte d'una bala de goma al cap, amb una lesió craneal i resta en observació mèdica per a determinar-ne la gravetat.

La resta de persones ferides –sense haver pogut accedir a les dades del servei d'urgències de l'Hospital Clínic– sumen la xifra de 19 politraumatismes (cames trencades, braços trencats, dits esguinçats, hematomes i fractures diverses). A més, també hi va haver assistències mèdiques per atacs d'ansietat i per dificultats a les vies respiratòries com a conseqüència de la intoxicació derivada de respirar gasos lacrimògens llançats per ordre de Felip Puig.


"M'han trencat el peroné d'una patada, em van apallissar com si fos una pilota de futbol"

JESÚS RODRÍGUEZ | 30/03/2012

Els testimonis de les persones detingudes comencen a destapar la brutalitat de l'actuació dels mossos d'esquadra en el marc de la jornada de vaga general a Barcelona.

"A les quatre de la matinada m'han deixat a la porta de la comissaria amb la cama enguixada, sense diners i sense mòbil, i m'han dit que ja podia marxar cap a casa", això ens ho explica un noi de 25 anys que ahir va ser detingut en una de les càrregues que es van produir al migdia al passeig de Gràcia de Barcelona. Assegura que un parell d'agents de paisà el van tombar d'una patada com si es tractés d'una pilota de futbol, el resultat fou la fractura del peroné. "Em va apallissar sense miraments, cops i cops i més cops, no parava, estava embogit", però ens diu que encara va tenir sort, que un altre agent de paisà va aturar el seu company d'unitat i li va dir que deixés d'apallissar-lo. Tot seguit van arribar amb un furgó i el van detenir, però encara no sap ni per quina raó.

Ahir al vespre el van portar a l'hospital i li van enguixar tota la cama. Ha passat la nit als calabossos de la comissaria de les Corts, en una de les cel·les sobreocupades per desenes de manifestants –fins a 56 segons fonts oficials–. El noi prossegueix el relat i ens diu, "un company de cel·la m'ha explicat que feien torns per apallissar-lo dins de la furgoneta, el noi tenia marques per tot el cos, per tota la cara". La història del nostre testimoni té el seu desenllaç parcial a les quatre de la matinada, moment en que aquest jove amb la cama trencada i enguinxada va ser posat en llibertat d'una manera especialment cruel: "em van acompanyar fins a la porta de la comissaria, sense crosses, sense diners, sense mòbil, i em van dir que ja podia marxar cap a casa".

Concentració a Les Corts mentre 12 detingudes passen a disposició judicial

Els testimonis del que realment ha passat durant les detencions i a les cel·les s'aniran coneixent amb comptagotes, a mesura que siguin alliberades. Pocs periodistes a les portes de la comissaria, un efecte més de les retallades. Els grans mitjans, en canvi, donen balanços de persones ferides i detingudes basant-se en els teletips d'agència fonamentats amb una única font: el gabinet de premsa dels mossos d'esquadra.

Mentre tot això passa dins l'edifici policial d'aquest barri alt de Barcelona, a l'exterior desenes de persones de l'Assemblea de Joves de les Corts, de la CNT, Alerta Solidària i l'Assemblea del 15-M de Sant Andreu de Palomar, així com diversos familiars, s'han anat aplegant al llarg del dia per a conèixer lesnovetats i exigir la posada en llibertat de les detingudes. El jutjat d'instrucció 18 de Barcelona està prenent declaració aquesta tarda a una dotzena de les manifestants, que de mica en mica haurien de quedar en llibertat. La resta haurà de passar una nova nit a la cel·la.


Empresonen 3 vaguistes del 29M per evitar que 'reincideixin' a la cimera del BCE a Barcelona

REDACCIÓ DIRECTA | 31/03/2012

La jutgessa de guàrdia de Barcelona ha dictat aquesta nit tres ordres de presó preventiva contra manifestants detinguts –dos són estudiants de la Facultat de Física de la UB i un és membre de l'Assemblea del Clot– al llarg del dia 29 de març en el marc de la vaga general. Els dos primers han estat traslladats en un furgó fins al centre penitenciari La Model –carrer Entença de Barcelona–, i el tercer fins a la presó de Quatre Camins a la Roca del Vallès. En un primer moment el fiscal de guàrdia de la Ciutat de la Justícia ha manifestat –després de rebre les oportunes instruccions de la fiscal en cap Teresa Compte– que ell considerava la presó preventiva com a necessària. Després d'un recés la magistrada ha acordat l'entrada a presó en base a un argumentari que els advocats de la defensa han qualificat com "antijurídic, i condicionat per criteris polítics i mediàtics."

La resolució s'apuntala en el raonament que aquestes persones podrien reincidir en les seves activitats antisistema si segueixen en llibertat. Però encara va més enllà quan diu que el seu empresonament evitarà que puguin actuar contra la cimera que el Banc Central Europeu (BCE) farà a Barcelona el proper 3 de maig de 2012. Segons informa Alerta Solidària, les altres 9 persones que es trobaven als calabossos de la Ciutat de la Justícia, entre les que hi havia manifestants dels barris de Les Corts i Poblenou, han declarat i han quedat en llibertat amb càrrecs. A l'exterior s'hi han aplegat desenes de persones solidàries que, demà al matí, també han convocat una concentració a les 10h en previsió que el gruix de persones detingudes que encara són a la comissaria de Les Corts siguin traslladades al jutjat de guàrdia.


El fiscal que ha instat la presó pels vaguistes del 29M és "amic fins la medul·la" de guàrdies civils investigats a un cas de narcotràfic

MANU SIMARRO / JESÚS RODRÍGUEZ | 31/03/2012

El fiscal que ahir va instar l'empresonament de tres vaguistes detinguts durant la jornada del 29 de març, Gerardo Cavero, va ser la persona que la cúpula de la Guàrdia Civil va usar per frenar les imputacions contra diversos agents del cos, a qui el jutge assenyalava com a encobridors d'un narcotraficant. Així es pot constatar al document redactat pel Servei d'Assumptes Interns de la Guàrdia Civil (SAI) en relació al “cas Macedònia”, la investigació judicial d'un presumpte cas de corrupció policial i tràfic de drogues.

Aquest document és la transcripció de les converses interceptades pel SAI a alguns dels agents de la Guàrdia Civil investigats al sumari del “cas Macedònia”. En concret, d'una conversa telefònica que el sergent Raúl Junco manté amb el seu advocat Manel Fuentes durant la declaració d'alguns dels policies. Junco informa al seu advocat que han canviat el fiscal del cas i que se n'ha fet càrrec Cavero, perquè l'altre era, segons ell, un *llaverín del jutge. L'advocat respon que ha estat la manera, el canvi de fiscal, que ha tingut la Fiscalia per a controlar el tema i li pregunta “si és amic”. El sergent Junco respon amb contundència: “fins a la medul·la”.

No és l'únic punt del procediment on el fiscal Cavero apareix intercedint a favor dels guàrdies civils investigats. En una altra part del sumari trobem un intercanvi de correus electrònics entre el comandant Baena i el mateix fiscal, on ambdós bescanvien impressions sobre el procediment. El fiscal assegura que indagarà per saber què passa i que el mantindrà informat.

Presó preventiva per a tres vaguistes

El fiscal Gerardo Cavero va insistir al màxim per empresonar preventivament tres de les persones detingudes durant la vaga general, al·legant davant la magistrada del Jutjat d'Instrucció núm.18 de Barcelona la possible “reiteració delictiva” durant l'1 de maig, Dia del Treballador, la cimera que el Banc Central Europeu celebrarà a Barcelona entre el 3 i el 5 de maig o el partit de futbol que hauran de disputar el FC Barcelona i el RCD Espanyol. La defensa va al·legar que “la petició de presó tenia una finalitat política”, esgrimint que fets similars esdevinguts durant la vaga general de setembre de 2010 van ser tipificats, aleshores, com a falta, mentre que ara se n'estava demanant presó provisional. El fiscal va fer constar davant la jutgessa una protesta per “la desconsideració” que, segons ell, l'advocat de la defensa va tenir respecte els criteris de la fiscalia.

>>> Notícies extretes del web del setmanari Directa http://www.directa.cat/