CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’any 2012 acaba a Catalunya amb 32.712 noves persones desocupades

Dissabte, 5 gener, 2013

Gràfic de l'atur a Catalunya en acabar 2012

Tot i que la campanya de Nadal provoca la reducció més gran del nombre d'inscrits a les oficines del SOC dels últims tretze desembres, la desocupació anual es dispara un 5% el 2012 i la contractació i l'afiliació cauen. Pels sindicats és una mostra clara del fracàs de la reforma laboral aprovada pel govern del PP i de les polítiques de retallades als serveis públics.

El 2012 ha estat un any molt dur en matèria laboral i les dades ajuden a certificar-ho: actualment hi ha 646.956 persones inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), la xifra més alta des que se'n té constància estadística, el 1996. Tot i que al desembre el nombre de desocupats ha baixat lleugerament gràcies a la campanya nadalenca, l'atur s'ha enfilat entre el gener i el desembre un 5%, de manera que el SOC té 32.712 usuaris més que fa un any, tot i que la realitat és encara més crua del que constaten els números oficials, que provenen del Ministeri de Treball.

En primer lloc, aquestes xifres no inclouen els aturats que fan cursos de formació. A més, hi ha molts immigrants que es donen de baixa de les llistes del SOC no perquè trobin feina, sinó perquè marxen del país arran de la falta d'esperança de trobar-ne. Catalunya ha tancat el 2012 amb 125.216 afiliats menys a la Seguretat Social.

Darrere de les grans xifres se n'amaguen d'altres que són tant o més preocupants, com ara les 210.420 persones que han esgotat totes les prestacions, un 32%, i que ja només disposen dels estalvis o de la xarxa familiar, o el poc dinamisme de la contractació, el motor del mercat laboral. Per exemple, encara que l'atur ha baixat un 0,8% –5.135 treballadors– al desembre, la millora no s'ha traduït en un augment del nombre de contractes, que ha baixat un 13,7% respecte del novembre i gairebé un 10% si ho comparem amb les dades d'ara fa un any. Els 23.000 contractes menys registrats al desembre demostren que la reducció de l'atur no és deguda a la creació d'ocupació, sinó a la no renovació de la demanda i a l'esgotament de les prestacions.

Encara que l'atur no baixava tant a Catalunya en un mes de desembre des de feia 13 anys, millora que es repeteix al conjunt de l'Estat, això tampoc ha evitat que l'Estat espanyol tanqués el 2012 amb xifres rècord: quasi un 10% més d'atur o, el que és el mateix, 4.848.723 desocupats, només comptant els oficials. Darrere de les xifres, que es queden curtes, la realitat encara és més dura.

Font: Agències