CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Audiència de Barcelona revoca la sentència favorable al CSA Can Vies i amenaça amb el desallotjament

Dilluns, 17 setembre, 2012

JESÚS RODRÍGUEZ | Setmanari Directa

Fa més de 15 anys, durant el transcurs d’una cercavila reivindicativa, un grup de joves decidiren entrar a l’edifici que es trobava en desús al carrer Jocs Florals, 42, i rehabilitar-lo, per obrir-hi un centre social autogestionat. D’aquesta okupació va néixer Can Vies. El centre social ha afrontat i guanyat tres processos de desallotjament, ara haurà de fer front al quart, després d'una resolució judicial adversa de l'Audiència Provincial de Barcelona.

En un comunicat difós el matí del 14 de setembre, el centre social autogestionat Can Vies ha informat de les novetats judicials del procés que l'enfronta des de fa 15 anys amb l'empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). La secció quarta de l'Audiència Provincial de Barcelona ha revocat la sentència del jutjat de primera instància 6 de la ciutat que va considerar que Can Vies no es podia desallotjar per la via del desnonament en precari, entenent que TMB havia fet una cessió a mitjans dels anys vuitanta a treballadors ferroviaris integrats a una secció sindical de la CNT i que havia estat aquesta organització qui havia cedit l'ús de l'espai al conjunt del moviment associatiu de Sants.

Ara, però, l'òrgan judicial provincial considera ajustats a dret els raonaments del servei jurídic de TMB i ordena un desallotjament sense fixar data, però, advertint que si no es fa de manera voluntària es procedirà a fer-ho mitjançant un manament judicial.

Una manifestació el proper 20 d'octubre

Des de Can Vies s'entén aquesta decisió com un mecanisme per acallar les veus que treballen i s'organitzen des d'aquest emblemàtic espai autogestionat del barri de Sants. Afirmen: "Són molts anys de lluita i implicació al barri i és un espai on han participat centenars de persones i desenes de col·lectius. I precisament aquestes lluites són les que han dotat a aquest espai d’una identitat pròpia i combativa que molesta a l’ajuntament".

A tot això s'afegeix la circumstància que tot el procés judicial es va iniciar fa més d'una dècada amb un pretext urbanístic que ja no té vigència. Aleshores les autoritats municipals van argumentar que la localització de l'edifici de Can Vies topava amb els plans de construir el calaix de ciment que havia de cobrir les vies de tren que arriben fins a l'Estació de Sants. Avui dia aquest calaix ja és una realitat i s'ha pogut construir sense cap afectació a l'estructura del centre social, i sense que l'edificació generés cap traba a les obres.

A més, segons constava a una modificació del projecte que va fer públic l'Associació de Veïns i Veïnes del Centre Social de Sants, als terrenys de Can Vies es volien vendre a mitjans de la dècada passada a una promotora privada de pisos de luxe, que n'hauria pogut treure un sucós rèdit en plena bombolla immobiliària. Això, com és obvi, ja no passarà.

Per tot això, el centre social Can Vies ha convocat una manifestació pel proper 20 d'octubre, amb l'objectiu de fer recapacitar a les autoritats judicials i municipals. En aquest sentit, cal recordar que el màxim accionista de TMB és l'Ajuntament de Barcelona.

http://www.directa.cat/noticia/laudiencia-provincial-revoca-sentencia-favorable-can-vies-amenaca-amb-seu-desallotjament


No ens deixarem desallotjar

DISSABTE 20 D’OCTUBRE MANIFESTACIÓ PER ATURAR L’IMMINENT DESALLOTJAMENT DEL CSA CAN VIES.

A les 11:30h. a la plaça de Sants

Fa més de 15 anys, durant el transcurs d’una cercavila reivindicativa, un grup de joves decidiren alliberar l’edifici que es trobava en desús al carrer Jocs Florals, 42 per obrir-hi un centre social autogestionat. D’aquesta okupació va néixer Can Vies.

Can Vies sempre ha estat un espai obert al barri que ha servit per centralitzar lluites veïnals i per crear alternatives de vida, de cultura popular, de relacions socials, de pensament i d’idees oposades a les que el poder ens intenta imposar. Són molts anys de lluita i implicació al barri i és un espai on han participat centenars de persones i desenes de col·lectius. I precisament aquestes lluites són les que han dotat a aquest espai d’una identitat pròpia i combativa que molesta a l’ajuntament.

Els espais alliberats són necessaris ja que duen a terme una lluita contínua contra el sistema econòmic capitalista productor de misèria, la bombolla immobiliària o l’explotació de la terra, però també per la possibilitat que donen a persones i col·lectius per desenvolupar-se al marge de qualsevol control del poder establert.

Durant aquest 15 anys de vida, Transports Metropolitans de Barcelona i el seu accionista majoritari, l’Ajuntament de Barcelona, han intentat fer-nos fora per la via judicial en tres ocasions. En els tres casos hem lluitat i hem vençut gràcies a la solidaritat rebuda i al treball en col·lectiu.

La darrera victòria la celebràvem al març del 2011 en conèixer la sentència que desestimava novament la demanda de TMB contra Can Vies, i contra la qual TMB interposà Recurs d’Apel·lació davant l’Audiència Provincial.
A data d’avui ens trobem en la tessitura de que l’Audiència Provincial de Barcelona ha decidit revocar la sentència que el Jutjat de 1a Instància dictava el març de l’any passat, condemnant-nos a abandonar l’edifici.

Per tot això demanem la vostra solidaritat, col·laboració i participació a la campanya de suport al CSA Can Vies. Estem convençudes que entre totes podem aturar aquest desallotjament.

No ens deixarem desallotjar!

Centre Social Autogestionat Can Vies, Sants, Barcelona

http://canvies.barrisants.org/