CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Audiència Nacional tomba l’ERO d’Unipost a partir de la denúncia presentada per la CGT

Dissabte, 25 octubre, 2014

S'HA FET JUSTÍCIA! CGT LI GUANYA EL JUDICI A UNIPOST DELS 340 ACOMIADAMENTS QUE PRETENDIA FER I DEIXA EN RIDICUL ALS SINDICATS UGT I USO

LA AUDIENDIA NACIONAL CONDEMNA A L'EMPRESA PER PRESENTAR UN ERO I NO EXECUTAR-LO, CAIENT EN FRAU DE LLEI, I CREANT-SE UNA BORSA DE “POSSIBLES ACOMIADAMENTS”

A L'EMPRESA SE LI ACABA L'AMENAÇA DELS ACOMIADAMENTS, AMB QUE ENS EXTORQUIRAIN ARA???

>>> Per tal de situar el tema, un resum de la situació des del passat mes de juny:

SIMA (22-6-14): L'AUDIÈNCIA NACIONAL DECIDIRÀ QUI NEGOCIA AMB L'EMPRESA EL NOU CONVENI, LES SECCIONS SINDICALS O EL COMITÈ INTERCENTRES

El 22-6-14 es va celebrar al SIMA un acte de mediació promogut per CGT, com pas previ a la presentació de la corresponent demanda en l'Audiència Nacional, per no haver obert l'empresa la taula negociadora del IV Conveni Col·lectiu de Unipost. El mediador va escoltar a cadascuna de les parts que s'han ratificat en les seves intencions.

CGT hem defensat, una vegada més, que la negociació ha de fer-se per seccions sindicals, amb una taula de 13 membres, tal com van acordar CGT i CCOO al tenir la majoria sindical, en la reunió de seccions sindicals que va tenir lloc el 15 de setembre de 2014, acollint-nos a l'Estatut dels Treballadors. UGT i USO, per la seva banda, s'han mantingut ferms en la seva postura que sigui el Comitè Intercentres, que té 12 membres, el que negociï, en virtut de l'article 20 del III Conveni Col·lectiu de Unipost.

Finalment, l'empresa s'ha mostrat disposada a negociar, però diu no saber amb qui ha de fer-lo, i ho farà amb el que es decideixi en el SIMA en cas d'haver acord, o el que decideixi l'Audiència Nacional de no haver-lo, ja que CGT va manifestar que anava a presentar demanda de no arribar-se a acord.

El mediador es va reunir per separat amb els sindicats, primer amb UGT i USO, per a tot seguit fer-lo amb CGT i CCOO. El mediador fa una proposta a totes les parts, sotmetre el conflicte a un arbitratge, que és rebutjat, aixecant-se acta de DESACORD.

CGT SOL·LICITA QUE ES REUNEIXI LA COMISSIÓ PARITÀRIA DEL CONVENI COL·LECTIU DE UNIPOST

La Inspecció de Treball de Madrid ha resolt respecte a dues denúncies que va interposar CGT, que no és competent en les mateixes, i ens emplaça que sigui la Comissió Paritària del III Conveni Col·lectiu de Unipost la que es pronunciï. Els temes objecte de la petició són, d'una banda, que es concedeixi permís retribuït a tot treballador/a que realitzi un examen quan es cursen estudis per a l'obtenció d'un titol oficial, i per altra banda, referent a l'acumulació d'hores de lactància.

CGT va fer lliurament per escrit al SIMA, a les diferents representacions sindicals, així com a l'empresa, d'una sol·licitud perquè es reuneixi aquesta Comissió Paritària, tal com estableix l'article 7bis del Conveni, i demanant així mateix a la representació sindical que s'adhereixi a la petició, per a així poder complir amb el terç de representació que es requereix que ho sol·liciti perquè la Comissió Paritària es reuneixi.

Tant l'empresa com CCOO han signat l'acús de rebut, no així UGT i USO, en el cas d'USO no ha signat a l'estar present només la seva advocada, no hi havia els seus delegats presents, i va al·legar per a no signar que no té poders per a això. Quant a UGT el cas és més sagnant si cap, ja que la carta estava dirigida a la representació sindical d'UGT de Unipost, i hi havia tres delegats de Madrid presents, els quals han refusat signar, demanant-nos que se li enviï al seu secretari general i president del Comitè Intercentres, quan algun d'ells podia haver signat i haver-li fet arribar.

Aquesta actitud per part d'UGT deixa a les clares que els importa poc que als treballadors/es de Unipost se'ls apliqui el conveni a conveniència de l'empresa, en lloc de defensar els seus drets. Un conveni que avui en el SIMA l'empresa ha reconegut està en ultraactivitat, i vigent fins que no se signi un nou, una cosa que defensa CGT, a diferència de CCOO que defensa en els seus comunicats que si no es negocia en 14 mesos un de nou es passa al Conveni Estatal de Lliurament Domiciliari, ficant por als treballadors/es davant les pèrdues econòmiques i de drets que això suposaria, encara que CCOO ja té experiència a ficar por ja que en la passada vaga, convocada per CGT, es dedicaven a dir que l'única cosa que anàvem a aconseguir amb la vaga era tancar l'empresa, sí tancar l'empresa, els mateixos que al costat d'UGT i USO li van proposar fa dos estius 400 acomiadaments a l'empresa.

Després d'un "embaràs complet" després de finalitzada la vaga, vaja, 9 mesos, no només segueix en peus Unipost i amb pel que sembla importants clients al caure, les úniques baixes estan sent voluntàries, una cosa en el que CGT sempre ha cregut i posat l'accent, encara que molt millor remunerades, al costat de les prejubilacions. Els que tenen poca memòria després diuen que CGT mai proposa res, quan l'empresa no fa amb les seves actuacions més que demostrar que els acomiadaments són innecessaris, això sí, es va sortint amb la seva de reduir la plantilla a força de no pagar als que van rescindir per l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors, i arribant a acords per a abandonar l'empresa amb treballadors/es als que els paga indemnitzacions molt per sota del que es mereixerien dur-se per la seva antiguitat en l'empresa.

Senyors/es d'UGT i USO, la CGT els farà arribar aquesta sol·licitud igualment a pesar que a vostès no els corri cap pressa el tractar d'aclarir-los, a pesar que hagi treballadors/es afectats per aquests casos. Ja sabem que vostès prefereixen donar-li la raó a l'empresa en la majoria de denúncies que presenta CGT, doncs és el que habitualment fan. És més, ni UGT ni USO han impugnat l'ERO, que acaba de guanyar CGT en el qual l'empresa pretenia acomiadar a 340 companys. En el seu lloc signen amb l'empresa un ERO de 200 treballadors de manera encoberta, i sens dubte il·legal ja que hagué d'obrir-se un nou període de consultes amb tota la representació sindical de Unipost, posant de manifest que han signat acomiadaments a esquena dels treballadors/es, una mostra de que prefereixen posar en el carrer a 200 famílies en comptes de defensar tots i cadascun dels llocs de treball, encara que creiem que amb aquesta sentència aquests acomiadaments ja han estat declarats nuls, ACTUAREM CONTRA L'ACORD QUE HAN SIGNAT UGT I USO.

Secció Sindical CGT Unipost

Més informació a:
http://www.cgtbarcelona.org/cgtunipost/

https://twitter.com/CGTUNIPOST


L'Audiència Nacional declara nul l'ERO d'Unipost

El alt tribunal assenyala que l'empresa no ha complert els acords signats amb els agents socials de retirada del ERTO que va engegar a l'inici de l'any.

“El que no es pot fer és una borsa d'acomiadaments”, explica a Diagonal José Antonio Murga, membre del comitè d'empresa de CGT a Unipost. L'Audiència Nacional va decidir ahir declarar nul l'expedient de regulació d'ocupació presentada per l'empresa privada postal. Murga recorda que Unipost va arribar a un acord amb UGT i USO el passat 24 de febrer pel qual es contemplava una rebaixa salarial del 17% per quatre anys i en el qual ja es contemplava un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectaria a un màxim de 340 treballadors. L'acord incloïa que, segons es desenvolupés l'ERO, es retiraria l'expedient de regulació d'ocupació temporal (ERTO) que l'empresa venia posant en pràctica des de principis de gener. A això s'uniria una injecció de capital en l'empresa.

No obstant això, tal com assenyala la sentència de l'alt tribunal, ni es té constància de l'aportació financera a l'empresa, ni es va retirar la suspensió de contractes vinculada al ERTO. “L'empresa va prendre com mesura l'ERTO i solapa la de l'ERO, però l'Audiència Nacional ha assenyalat que no pot aplicar les dues mesures”, explica Murga, qui assenyala que “l'empresa no té intenció d'acomiadar, sinó que vol usar els acomiadaments per a un altre tipus de negociacions, com treure vacances o fer baixades de sou”.

La sentència subratlla que ja el 2011, Unipost va engegar un ERO que va afectar a 640 treballadors que van veure la seva jornada laboral reduïda en un 15%. El 2012, un nou ERO va reduir la jornada laboral en un 25% durant un any a prop de 2.000 treballadors, al que va seguir un acord pel qual s'establia la congelació salarial. Les reduccions salarials i de jornada van continuar durant 2013. Al novembre d'aquest any, Unipost va començar les consultes per a presentar un ERO que suposaria l'extinció de 500 llocs de treball.

La sentència apunta també que Unipost té 21 milions d'euros en pèrdues. “Això ens crida l'atenció des de CGT ja que si tants problemes econòmics al·lega l'empresa, no entenem com pot permetre's aquests advocats que no creiem que siguin barats”, assenyalen des del sindicat en referència al bufet d'advocats que representa a Unipost, Roca Junyent, que és el mateix que representa a la Casa Real i que ha defensat a la infanta.

https://www.diagonalperiodico.net/global/24409-la-audiencia-nacional-declara-nulo-ere-unipost.html