CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’auditoria al deute extern de l’Equador posa en evidència la il·legitimitat del deute d’aquest pais amb Espanya i altres creditors

Diumenge, 14 desembre, 2008

Més de 50 organitzacions socials espanyoles han dirigit una carta als presidents d'Equador i Espanya en la qual, davant les evidències de il·legitimitat, insten al govern equatorià a suspendre els pagaments de deute amb Espanya i al Govern espanyol a auditar tot el deute del qual és creditor i a cancel·lar els deutes il·legítims.


Davant la presentació pública de l'Informe del procés d'Auditoria Integral del Crèdit Públic a Equador, un grup d'organitzacions socials espanyoles han volgut manifestar el seu reconeixement al procés d'auditoria portat a terme dirigint una carta als presidents d'Equador i Espanya.

“Es tracta d'una fita històrica en el camí cap a l'abolició del deute extern com mecanisme de dominació i empobriment”, han manifestat els representants d'una àmplia coalició de 50 ONGs i altres entitats socials de l'Estat espanyol. En la carta s'insta al Govern equatorià a mantenir la seva promesa de suspendre els pagaments d'aquells deutes demostrats il·legítimes durant l'auditoria, incloent els deutes amb l'Estat espanyol.

En aquest sentit, el passat 15 de novembre el Govern equatorià va decidir suspendre el pagament de part del deute comercial, corresponent als anomenats Bons Global 2012. El pròxim 15 de desembre venç el termini perquè el Govern d'Equador decideixi si manté la seva decisió.

Així mateix, les organitzacions socials exigeixen al Govern espanyol que actuï de forma conseqüent amb els resultats del procés d'auditoria del deute extern equatoriana. “L'auditoria de deute extern realitzada a Equador aporta suficients evidències de la i·llegitimitat dels deutes bilaterals que l'Estat espanyol està reclamant a l'equatorià. Davant això, el Govern espanyol hauria d'anul·lar de forma immediata, unilateral i incondicional els deutes auditats a Equador i demostrats il·legítims”, exigeix la carta dirigida a José Luís Rodríguez Zapatero.

Les organitzacions insten també al Govern espanyol a engegar un procés d'Auditoria integral de totes els deutes de les quals és creditor, davant la possibilitat, demostrada ara, d'estar reclamant als països empobrits deutes il·legítims. De fet, dels 36 contractes de crèdit bilateral analitzats per la CAIC, 16 van ser signats amb l'Estat espanyol. L'informe de la Comissió d'Auditoria aporta evidències d'il·legalitat, il·legitimitat i males pràctiques en aquests crèdits amb l'Estat espanyol.

Finalment, la carta denuncia el fet que el Govern espanyol no hagi presentat encara en el Parlament les propostes de reforma dels instruments generadors de deute (crèdits FAD i fallits comercials públicament garantits per CESCE), tal com obliga la Llei 38/2006, de 7 de desembre, reguladora de la Gestió del Deute Extern. “La deficiència dels instruments generadors de deute queda demostrada davant l'existència d'il·legalitats, il·licituds i pràctiques indegudes per part de funcionaris i empreses espanyoles en el seu procés de contractació, així com en l'execució dels projectes finançats”.

Les organitzacions signants de la carta esperen que aquestes reformes no es demorin més i se solucionin de forma immediata els problemes de falta de participació i transparència en el procés de discussió de les mateixes. En els pròxims dies organitzacions socials de tot el món, i especialment a l'Equador, realitzaran accions de suport a l'Auditoria del deute equatoriana i al dret del Govern equatorià a decidir sobre la suspensió de pagaments dels deutes demostrats il·legítims.

L'informe executiu final de l'Auditoria Integral del Deute Equatoriana es pot descarregar a (referències als casos espanyols pàgines 107 a 120): www.auditoriadeuda.org.ec/images/stories/documentos/informefinalCAIC.pdf

La carta enviada als Governs equatorià i espanyol es pot descarregar a: www.quiendebeaquien.org/IMG/pdf_2008_12_carta_apoyo_CAIC_def-3.pdf

Per a ampliar informació podeu consultar la pàgina: www.quiendebeaquien.org/spip.php?rubrique79.

ORGANITZACIONS SIGNANTS:

Campaña ¿Quién debe a Quién?

Acsur-Las Segovias

Agermanament Sense Fronteres

Àgora Nord - Sud

Alternativa Universitaria de Valladolid

Amigos de la Tierra - España

Amigos del Che de Tarragona

ARA, l’Assemblea Revolucionària d’Artés

Asociación de Estudiantes de Medicina para la Cooperación y el Desarrollo (IFMSA-Spain)

Associació de Cooperació per la Pau

Associació per el Desenvolupapmnet i la Integració Beni Snasen de Catalunya -ADIB-

ATTAC- Catalunya

ATTAC - Madrid

Comité de Suport al MST de Barcelona

Confederación General del Trabajo (CGT)

Coordinadora de ONGDs del Principado de Asturias

Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida

Coordinadora d’'ONG pel Desenvolupament, la Defensa dels Drets Humans i la Pau de Tarragona

Coordinadora Un Altre Món És Possible de Sabadell

Corporación Jurídica Iberosocial (Colombia)

Cristianos de Base de Madrid

Derechos para Tod@s

Dones x Dones

Ecologistas en Acción

Educació Sense Fronteres

enFoc col·lectiu

Enginyeria sense Fronteres

Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriarte

Espacio Alternativo

Espacio Horizontal contra la Guerra

Federacion Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos en España (FENADEE)

Federació catalana de ONG pel Desenvolupament

Federación Setem

Foro Social de Tomelloso

Fundació Món-3

IEPALA

Intersindical Alternatica de Catalaunya (IAC)

Justicia i Pau

Mans Unides

Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya

Observatorio de Derechos Humanos – DESC

Observatorio de la Deuda en la Globalización

Observatorio de Multinacionales en América Latina - Paz con Dignidad

OCSI (Organización de Cooperación y Solidaridad Internacional)

ONU Veto NO

Paz Ahora

Plataforma 0,7 Estatal

Proyecto Cultura y Solidaridad

Red África - Europa

Red Ciudadana Por la Abolición de la Deuda Externa (RCADE/XCADE)

SED - Solidaritat, Educació, Desenvolupament

Servei Civil INTERNACIONAL - Catalunya

Soldepaz.Pachakuti

Verdegaia

Veterianarios Sin Fronteras

Xarxa de Consum Solidari