CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’ecologisme secunda la Vaga General del 29 de setembre

Diumenge, 5 setembre, 2010

Davant la convocatòria d'una euromanifestació a Brussel·les contra les polítiques d'ajustament econòmic i social de la Unió Europea, i d'una Vaga General a Espanya el dia 29 de setembre, les persones sotasignades, procedents del moviment ecologista i de la defensa del medi ambient, considerem que aquestes mobilitzacions converteixen aquest dia en una jornada clau en la qual estaran en joc elements bàsics del nostre model social.

Si bé les retallades socials, la supressió de drets laborals, i en definitiva, la reculada cap a graus majors de desigualtat són motius més que suficients per a convocar una vaga general, els temes ambientals no són aliens a aquesta jornada decisiva.

La Humanitat està travessant una crisi molt més greu que l'econòmica, la crisi ambiental. Estem superant els límits del planeta en el qual vivim, saturant aire, aigua i sòl de contaminants, i balafiant els recursos bàsics energètics i materials. El canvi climàtic i la pèrdua accelerada de biodiversitat són signes evidents de l'esgotament de la Terra.

La crisi ambiental té molt a veure amb la nostra vida, perquè la naturalesa ens garanteix l'aliment, l'aigua neta, l'aire, els llocs d'esplai, els materials per als nostres habitatges, gran part dels medicaments, etc…

A aquesta crisi ambiental sense precedents ens ha dut el sistema econòmic vigent. Aquest sistema, que ara exigeix una major liberalització dels mercats i noves retallades socials, està tenint conseqüències nefastes per al nostre medi ambient: el “tsunami” urbanitzador, ser el territori europeu amb més superfície de cultius transgènics i quilòmetres d'autovies, un parc automobilístic en expansió contínua, o un consum energètic intensiu que només deté el seu creixement en moments de crisis.

Tot això implica l'incompliment del Protocol de Kioto, el deteriorament irremissible de béns escassos, com el sòl fèrtil, i problemes com que la meitat de la població respiri aire contaminat, la sobre explotació de recursos hídrics, o que l'anxova, la tonyina vermella, el gall fer o l'ós bru estiguin en situació crítica.

Exigim polítiques cap a la sostenibilitat, on l'ambiental i el social tinguin el pes que es mereixen enfront de l'econòmic. No ens basten ja els discursos buits.

Necessitem reduir el nostre consum de matèria i energia per a acoblar-los, amb criteris de justícia social, als recursos existents. Hem d'avançar ràpidament cap a un canvi del mix energètic basat en energies renovables.

Fa falta fomentar un model agroalimentari centrat en circuits curts i cultiu ecològic. També disminuir la mobilitat motoritzada i el nombre de vehicles. I moltes altres mesures per a satisfer les nostres necessitats amb baixes o nul·les emissions de carboni, sense eliminar a la resta d'éssers vius amb els quals convivim i que són bàsics per a la nostra subsistència.

Aquests canvis han de fer-se amb polítiques públiques que protegeixin als treballadors i a les treballadores dels sectors a reestructurar i que impulsin nous jaciments d'ocupació sostenible, d'acord amb el principi de “transició justa” compartit pel sindicalisme i l'ecologisme internacional.

Per totes aquestes raons manifestem la nostra convicció que no val qualsevol forma de sortir de la crisi. No valen polítiques laborals que ens retornin al segle XIX. No valen polítiques econòmiques que menyspreïn la nostra crítica situació ambiental per a donar prioritat a un model econòmic que atén als interessos d'una minoria i aboca a la Humanitat a un atzucac mediambiental.

El moviment ecologista no pot romandre al marge d'aquesta problemàtica i de la necessitat de mobilitzar-se en defensa d'altre model econòmic i altres polítiques, com ho ha fet sempre. Per això manifestem el nostre suport a la convocatòria de vaga general del 29 de setembre.

>>> Ecologistes en Acció anima a firmar el text que han elaborat entre persones del moviment ecologista en suport a la vaga general del 29 de setembre. Es pot signar anant al web: www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article18420