CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’engranatge de la impunitat

Dimarts, 16 juny, 2020

img_20200616_100744_051.jpg

Aquest dilluns ens hem despertat amb una gravació on es demostra que els agents dels mossos d'esquadra de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), colpegen, insulten i amenacen a un jove migrant. El jove crida de dolor i prega que no li facin mal, que és una persona humana. Els agents l'insulten, li diuen "mono", "negro de mierda". Els cops sonen.

Fa una setmana Jordi Arasa, mosso d'esquadra i el cap de l'ARRO de Barcelona, va ser condemnat a dos anys i quatre mesos de presó pel desallotjament de l'acampada del 15M a plaça Catalunya el 2011.

Fa 5 dies, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va reconèixer davant les càmeres de TV3 que tots els cossos policials cauen en "un biaix ètnic en les identificacions policials".

Tres de cada quatre identificacions aleatòries dels mossos s'han realitzat a persones de nacionalitat estrangera. En els darrers 20 anys de les 571 denúncies per racisme policial, només 4 han acabat en condemna, en cap d'elles es va aplicar l'agreujant de racisme.

Davant els fets ocorreguts a Manresa, i que la gravació ha destapat, el conseller Buch i el cap dels Mossos han decidit només canviar la destinació dels sis Mossos acusats. Tot i que ho sabien des de febrer, fins que la polèmica no ha saltat als mitjans no han fet res. Els sindicats de Mossos segueixen en silenci.

En Jordi Arasa, després de la condemna, ha estat relegat del seu càrrec, però segueix al cos cobrant un sou i amb el suport explícit per part dels comandaments dels Mossos d'Esquadra.

El cap dels Mossos Eduard Sallent no s'ha retractat de reconèixer a la TV pública que la policia practica identificacions per motius de raça o ètnia i no pensen fer res per canvar-ho.

No es tracta d'algunes pomes podrides al cistell. No són casos aïllats. És racisme institucional. És un continu d'abusos de poder per part de la policia, normalment contra els més dèbils i indefensos, contra la dissidència i qui oposa resistència. Un engranatge d'impunitat als excessos policials, que està constituït per la cúpula dels Mossos d'Esquadra i per la conselleria d'interior. Des de fa molt de temps, i sota governs de tots colors, euro-comunistes o socialistes, convergents o republicans.

És per això que exigim la dimissió del conseller Buch, l'expulsió del cos dels sis mossos encausats pels fets de Manresa i d'en Jordi Arasa. Cal enviar un clar avís que la impunitat policial s'ha d'acabar.

Convidem a la societat a debatre sobre la utilitat de la policia davant els conflictes socials, tal com estan fent els companys dels EEUU. Parlem de resoldre els problemes de suposada "seguretat i delinqüència" des d'una òptica totalment oposada a la repressió i la presó. Anem a l'arrel del problema. On ara hi ha porres posem-hi altres fòrmules de cohesió social i comunitària, on ara hi ha repressió posem justícia i igualtat econòmica i social, on ara hi ha presó i control posem-hi educació.

Fem una crida a tota la població a participar de les mobilitzacions antiracistes i antifeixistes que es convoquin. A plantar cara a l'odi col•lectivament i amb fermesa. No passaran.

Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya.
16 de juny de 2020

img_20200616_100744_051.jpg

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció