CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les 5 noves sorpreses de la retallada de Rajoy

Diumenge, 5 agost, 2012

El pla d'ajustos que Madrid ha enviat a Brussel·les, congela les oposicions a funcionari fins al 2014, carrega més estalvi a les autonomies en sanitat i educació, multiplica la retallada a la dependència, preveu un nou impost sobre els hidrocarburs i menys subvencions i la fi de la desgravació.


El pla d'ajustos que el govern espanyol ha enviat a Brussel·les el 3 d'agost amplia el còmput de la tisorada fins als 100.000 milions d'euros fins al 2014. El pla quantifica algunes de les mesures anunciades al juliol al Congrés. Amb les mesures anunciades, l'executiu ara creu que estalviarà més. Un estalvi que Madrid carrega sobretot a les autonomies. La xifra creixent de l'ajust augura noves retallades. El pla anuncia cinc novetats:

1. Es congelen les oposicions a funcionari: Rajoy espera un estalvi de més de 14.000 milions d'euros en la funció pública, que no està clar com s'aconseguirà. Aquest any l'executiu ja ha suprimit la paga de Nadal de tots els treballadors de la funció pública a Espanya, i l'estalvi pujarà a 5.400 milions. De cara als pròxims dos anys l'ajust esperat supera els 3.700 milions en el cas del 2013 i els 5.300 el 2014. La versió que ahir recollia el pla de Rajoy és que aquestes xifres sortiran de la resta de mesures anunciades, com la supressió de dies de lliure disposició, la reducció de permisos sindicals i la congelació d'ofertes de feina. El govern espanyol va dir que queda encara pendent la "reestructuració completa" del sector públic autonòmic i va avisar que la intensitat en aquest punt augmentarà al llarg dels dos pròxims anys.

2. Les autonomies carreguen amb un estalvi de 15.000 milions en sanitat i educació: El govern espanyol confia en un estalvi ambiciós de fins a 15.000 milions d'euros en sanitat i educació en els anys 2013 i 2014, uns objectius que recauran sobretot en les comunitats autònomes, que són les que tenen, majoritàriament, transferides les competències en aquests camps. Les mesures amb què es compta per aconseguir aquests ajustos són les que ja estan anunciades i, en alguns casos, en marxa: reducció de la despesa farmacèutica via copagament sanitari, augment de la ràtio d'alumnes per aula i increment de la jornada lectiva. Cap mesura nova, doncs, apareixia al document que el govern de Mariano Rajoy va enviar a Brussel·les.

3. Augmenta l'impost a la benzina: El document enviat a Brussel·les inclou un nou impost sobre els hidrocarburs. Amb l'anomenat cèntim verd, Hisenda preveu ingressar 2.300 milions d'euros (1.254 el 2013 i 1.254 més el 2014). L'altre gran impost que s'apuja és l'IVA, ja anunciat. El tipus general de l'impost passa del 18% al 21% i el reduït del 8% al 10%.

4. Es multiplica la retallada a la dependència: La retallada en polítiques de dependència serà, d'acord amb el document presentat a Brussel·les, de les més doloroses. L'estalvi en aquest àmbit passa dels 160 milions previstos enguany, amb retallades ja en marxa, als 1.391 milions del 2013 i els 1.473 milions del 2014. El que s'intueix per les xifres, però, encara s'ha de concretar a la pràctica, ja que fins ara el que s'ha fet efectiu és la retallada en la partida enviada a les comunitats autònomes perquè despleguin les polítiques aquest any. Per cada persona depenent que tenen, les comunitats rebran un 13% menys de recursos. L'estalvi calculat ahir per Rajoy de cara al 2013 i el 2014 augura noves i més dures retallades.

5. Menys subvencions i fi de la desgravació: El quadre amb l'estalvi previst pel govern de Rajoy inclou un apartat reservat a "mesures específiques de l'Estat", acompanyat d'una explicació que refereix aquest estalvi als àmbits d'infraestructures i habitatge. L'apartat preveu un estalvi de 600 milions aquest any, 3.700 el 2013 i 6.000 el 2014. A l'espera de saber si el govern de Rajoy preveu noves mesures, l'estavi vindria de la supressió de les subvencions garantides des del 1999 a les concessionàries de les autopistes per compensar la pujada de l'IVA d'aquell any, que va passar del 7% al 16%. La fi d'aquesta subvenció, anunciada després de l'anterior consell de ministres, ja va originar una pujada de preus del 7,5% a l'AP-7, l'AP-2, i la C-33, i en altres autopistes de l'Estat. A més, també inclou la supressió de les ajudes al lloguer així com de la fi de la desgravació per compra d'habitatge habitual.

* Notícia publicada al diari Ara

http://www.ara.cat/economia/impostos-rajoy-retallades_0_749325228.html

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció