CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939”, un llibre d’Antoni Castells Duran

Dimarts, 15 novembre, 2011

Les col-lectivitzacions a Barcelona 1936-1939

Antoni Castells Duran

Editorial Hacer, 1993

En aquest llibre, un clàssic sobre el tema editat fa més de vint anys, Antoni Castells analitza les característiques socials i econòmiques de la transformació col·lectivista a la industria i els serveis de Barcelona, que es desenvolupa des del juliol del 1936 fins l'ocupació de Catalunya per les tropes franquistes. Tot i que constitueix una experiència única en el món, en la que s'intentà -i en part s'aconseguí- portar a la pràctica els principis del socialisme llibertari, el seu coneixement i anàlisi és molt escàs. Existeix un gran nombre de llibres sobre la guerra civil espanyola en els que es parla de batalles militars i conflictes polítics, però tret d'unes poques excepcions, ignoren o, com a màxim, fan una breu i superficial referencia a la revolució social que es desenvolupà. Aquest llibre contribueix a la lluita per la memòria col·lectiva d'una experiència que el Poder vol fer oblidar.

El contingut del llibre forma part de la tesi doctoral de l'autor, i obtingué, l'any 1986, el 1er Premi Juan García Duran, convocat peí Centre d'Estudis Histories Internacional de la Universitat de Barcelona, per a treballs sobre Historia de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Antoni Castells i Duran nasqué a Barcelona el 1943. La seva família materna i en especial el seu avi liberal, l'influïren en el seu posterior posiciona-ment polític. Va ser en la Universitat dels anys seixanta on va rebre noves influències que el portarien a mantenir una intensa activitat en la lluita contra la dictadura franquista i per la transformació social. Va ser professor a la Universitat Autònoma de Barcelona de 1972 a 1985. Ha escrit diversos articles a diaris i revistes i també va publicar sobre el tema el llibre “Las transformaciones colectivistas en la industria y los servicios de Barcelona (1936-1939)”, editat per la Fundació Salvador Seguí.