CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les empreses que acomiaden continuen obtenint beneficis multimilionaris

Dilluns, 8 desembre, 2008

Manel Ros. Directa núm.117, 26 de novembre de 2008

A mitjans d’aquest mes, el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, durant la presentació de l’informe polític al Consell Nacional del PSC, va afirmar que la situació econòmica actual “desgraciadament” portaria més expedients de Regulació d’Ocupació (ERO). Dies abans, el president de la CEOE –la patronal espanyola– Gerardo Díaz havia dit que considerava que els ERO eren el sistema “més saludable” pels temps de crisi. I, de fet, als Països Catalans, el sistema sembla que funciona prou bé. Segons dades del Ministeri de Treball, a Catalunya hi ha hagut 8.552 treballadors i treballadores afectades per ERO autoritzats fins al mes de setembre, a les Illes 492 i al País Valencià la xifra augmenta fins a 10.398. A Catalunya, durant els darrers quatres mesos, hem d’afegir-hi 12.400 persones a la xifra anterior, només dins la indústria de l’automòbil.


Les raons de la gran majoria de les empreses que presenten expedients es basen en la conjuntura actual de crisi econòmica i en la pèrdua –segons afirmen– de beneficis. No obstant això, si prenem alguns exemples concrets de moltes de les empreses que han presentat un ERO arreu dels Països Catalans, podrem comprovar que les empreses en cap cas han deixat de guanyar diners.

Seat, per exemple, recentment ha presentat un ERO temporal que afectarà 4.696 treballadors i treballadores de la planta de Martorell, més de la meitat de la plantilla. Mentrestant, el grup Volkswagen –del qual Seat forma part– va guanyar un benefici net de 4.120 milions d’euros durant l’any 2007, que va suposar l’augment d’un 49’9% respecte al 2006. A més, durant el primer trimestre de l’any ha tornat a obtenir uns beneficis de 929 milions d’euros –un augment del 25’6% respecte a l’any anterior. Un altre dels expedients de regulació més massius ha estat el de la planta de Nissan a la Zona Franca, que afectarà 1.680 persones. Aquesta empresa, que ha justificat la presentació de l’ERO pels “elevats costos salarials” que té, va presentar uns beneficis nets de 4.890 milions d’euros l’any 2007. Per si això fos poc, durant el mes de juny de 2005 el Ministeri d’Educació i Ciència li va concedir fins a set subvencions per un valor de més de 25 milions d’euros.

D’altra banda, a Manresa, l’empresa de neumàtics Pirelli –també relacionada amb el sector de l’automoció– es veu afectada per un ERO que amenaça 280 membres de la plantilla, mentre l’any 2007 va obtenir uns beneficis nets de 164,5 milions d’euros. A més, la indignació dels i les treballadores ha augmentat aquests darrers dies a causa de la presentació del tradicional calendari que la marca treu cada any, amb el cost del qual –segons els treballadors de l’empresa– es podrien pagar els sous de tota la gent afectada per l’ERO durant tota la seva vida laboral.

Externalització

Un cas que evidencia encara més aquesta dinàmica és el de l’expedient de regulació temporal que ha presentat recentment l’empresa Honeywell Fricción a la Zona Franca de Barcelona (també del sector de l’automoció) i que pot afectar 352 treballadors i treballadores. Segons el comitè d’empresa, malgrat la presentació d’aquest expedient, l’empresa continua externalitzant part de la seva producció a la presó Model. A més, aquesta empresa forma part d’un dels conglomerats industrials més gran dels EUA i el 2007 va obtenir un benefici net de 1.663 milions d’euros, un augment del 17,3% respecte a l’any anterior. El 2008, durant els primers nou mesos, també va acumular un benefici net de més de 1.623 milions d’euros.

Dins el sector de l’alimentació, l’empresa Frigo –propietat de la multinacional de l’alimentació i la cura personal Unilever i sisena companyia de gran consum a l’Estat espanyol– ha presentat un altre ERO que suprimiria 268 llocs de treball i forçaria el tancament de la planta de Montgat. Aquesta companyia també va presentar una xifra elevada de beneficis durant l’any 2007 i va arribar als 4.136 milions d’euros nets. Els primers nou mesos d’aquest any, ja ha augmentat un 22’3% els seus beneficis respecte al mateix període de
l’any anterior i ha arribat als 4.096 milions d’euros.

Per la seva banda, l’empresa de telefonia, Internet i televisió ONO també ha presentat un ERO d’àmbit estatal que afectarà els treballadors i treballadores que la companyia té a Catalunya. Aquest expedient que recaurà sobre més de 1.298 treballadors i treballadores contrasta de nou amb les xifres de beneficis que ha obtingut l’empresa durant els últims mesos. L’any 2007, els beneficis nets de la companyia van ser de 37 milions d’euros i, només de gener a juny de 2008, el seu benefici ha estat de 20 milions d’euros nets.

Moltes de les companyies que presenten expedients de regulació estan obtenint beneficis més que respectables malgrat la crisi i suficients per mantenir els llocs de treball. Sembla ser, doncs, al contrari del que
afirma José Montilla, que la crisi econòmica no és –ni molt menys– igual per a tothom ni afecta totes les parts de la mateixa manera.

Article extret del número 117 del setmanari Directa