Les Kellys: Un exemple d’organització i lluita
Al voltant del 8 de març, Dia de la Dona treballadora, volem donar veu i visibilitzar les Kellys. Les Kellys, dones treballadores en unes condicions d'explotació i precarietat absoluta, gairebé d'esclavitud.
Però, qui són, hem sentit parlar i llegit a la premsa i per les xarxes socials de "Les kellys", “las que limpian”. Però ens preguntem qui són, que fan, que volen, on són?
He pogut entrevistar-me i parlar amb algunes d'elles, amb la Rosmery, la Isabel, la Miriam i la Ana Mª.
Hem pogut xerrar i intercanviar les seves experiències.
De les 4 que hi eren, 3 son llatinoamericanes i una espanyola.
Parlem de per què s'han incorporat a l'Associació, que les va portar a fer-ho i sobretot, el que més valoren d'estar en l'Associació "Les Kellys" i si han notat algun canvi des que estan participant.
Aquestes són algunes de les seves respostes:
• Algunes (la majoria), venim d'altres països i ens acollim a la feina que trobem, majoritàriament subcontractades per una ETT, amb contractes temporals, ens acomiaden,ens tornen a subcontractar amb unes condicions cada vegada més precàries, amb uns sous cada vegada més miserables.
• No esperàvem TANT ABÚS i ESCLAVITUD, els nostres horaris són de 6-8 hores en el contracte, però moltes vegades treballem 10-12 hores sense ni temps per menjar i per no pagar-nos hores extres ens diuen que no anem al dia següent .
• Ni tan sols podíem pensar que ens passava, no ens adonàvem que aquestes condicions estaven afectant la nostra salut, ens automedicavem i seguíem endavant
• No volíem ni veure-ho, ni parlar-ho, per por de protestar i que ens fessin fora. Ara JA NO HO VEIG AIXÍ
• Estic empoderada, no em fa por dir el que penso, ni denunciar injustícies, ara no callo.
• Ara ja no em fan assetjament laboral, no m’ amenacen, ni em donen les feines més precàries
• Hem millorat les nostres condicions laborals, però sobretot el meu coneixement i la meva autoestima
• Ara conec els meus drets laborals, puc protestar davant els meus caps
• Treballem unides, no em sento sola
• I sobretot : veuen SUPORT, SÓN ESCOLTADES I ES SENTEN EMPODERADES
Intento saber més i pregunto. Elles van responent
Qui som ?
Les Kellys és una Associació autònoma de cambreres de pis d'hotel o netejadores que reclamem la millora de les nostres condicions laborals i té com a objectiu donar visibilitat a la nostra problemàtica i contribuir a la millora de la qualitat de vida.
És una associació d'àmbit espanyol amb presència en set territoris de l'Estat alguns dels més representatius des del punt de vista turístic: Barcelona, Benidorm, Cadis, Fuerteventura, Lanzarote, Mallorca i Madrid.
El nom "Les Kellys" prové d'un popular joc de paraules: "la Kelly, la que limpia"; nosaltres netegem hotels. El logo representa el cartell que es posa a les habitacions d'hotel perquè es netegi. Ens ho va regalar el grup "Resistència gràfica", dones dissenyadores de Madrid.
Com varem néixer?
Per desesperació i cansament de les nostres condicions laborals. Ens vam començar a conèixer mitjançant xarxes socials en 2014. A les primeres es van anar connectant altres companyes de diferents llocs explicant la seva situació laboral, algunes vam començar a quedar per recolzar-nos i poc a poc varem passar d'esplaiar-nos per internet a l'autoorganització: grups territorials en determinats destinacions turístiques d'Espanya.
Ens vam constituir com Associació i l'11 d'octubre de 2016 la vam presentar oficialment a Barcelona a la seu del Col·lectiu Ronda, amb una roda de premsa, per fer oficial la nostra existència, i tenir un marc legal.
El primer grup que va funcionar com a Associació va ser a Lanzarote.
Portem mesos de dur treball, fent accions de denúncia, mobilitzacions, de difusió de la situació laboral i social de les cambreres de pis.
Qui en formem part ?
Dins Las Kellys estem dones diverses: algunes aturades, altres actives, algunes de pràctiques, altres cobrant, algunes eventuals, altres fixes, algunes en plantilla, altres subcontractades, algunes contracte de mitja jornada, unes altres de 8h, algunes estan afiliades a sindicats, altres a cap, algunes són espanyoles, altres estrangeres, algunes són cambreres de pis, altres fan altres treballs en el departament de pisos, som un col·lectiu molt divers.
Algunes porten molts anys treballant de cambreres de pis i els preocupa la seva salut i les condicions de jubilació, altres porten menys temps i els preocupa no repetir una vida laboral amb aquestes condicions.
Aquest espai es de nosaltres, de totes nosaltres.
Actualment a Espanya som unes 2000 dones .
Quines són les nostres reivindicacions?
Les nostres reivindicacions les anem revisant, cada grup territorial les s'adapta a la realitat del seu territori.
Partim d'un manifest conjunt de tots els grups.
Les reivindicacions van des del dret a jubilació anticipada fins a la vinculació de la categoria dels hotels a la qualitat de la feina que generem, i demanant la fi de les externalitzacions.
Seguirem visibilitzant els problemes que patim les treballadores del sector, reivindicant els nostres drets i fent pressió a les administracions, a les patronals i als sindicats; per resoldre aquests problemes i millorar les nostres condicions laborals i la nostra qualitat de vida.
Estem treballant conjuntament amb altres associacions en 3 àmbits:
• Salut: condicions laborals, postures , automedicació ... en col·laboració amb la PAICAM (Plataforma contra els Abusos de l'ICAM i INSS)
• Feminisme, per ser dones, per ser escoltades, amb el moviment feminista
• Decreixement turístic. En entitats que lluiten per un turisme i una ciutat sostenible.
Com estem organitzades?
Les Kellys funcionem per grups de treball, cada grup es coordina mitjançant les seves portaveus, de manera assembleària .Tenim el compromís de coordinar-nos i col·laborar entre els grups, mantenint l'autonomia com a Associació.
Cada grup es reuneix en llocs gratuïts i inclusius.
L’ organització es fa amb molta força de voluntat i molta constància i apostant per l'autoorganització.
Ens agrada aclarir que "no som la marca blanca de cap sindicat, tot el que sigui defendre els nostres drets, qualsevol sindicat ens tindrà al costat; si ens fallen, ens tindran davant ".
Tenim una web per compartir informació sobre la nostra situació laboral i sobre les activitats de l'Associació i els seus territoris. Tenim també un canal:Les KellysYouTube
Treball fet i futures accions
Visibilitzar-nos , donar-nos a conèixer per tots els mitjans: premsa, associacionisme, xarxes socials ... ..
Col·laborar en grups feministes.
Des del març de 2016 hem interposat més de 30 denúncies en Inspecció de Treball a cadenes hoteleres i empreses externes, per incompliment del conveni; més de 15 denúncies als jutjats per vulnerar els drets laborals i incomplir la llei. També s’ha dut a terme mobilitzacions de protesta en hotels que acumulen denúncies. Lluitant per defensar l’acomiadament de treballadores pel fet d’estar embarassades.
L'Associació seguirem amb la línia d'interposar denúncies, de pressionar per incloure millores en els convenis i de fomentar i promocionar formació sobre drets laborals.
Què ens volen demanar com a Associació al feminisme
• Difusió de la nostra associació, de les nostres condicions de treball i les nostres reivindicacions
• Suport a les nostres lluites. Sororitat
• Com a Associació estem pendents de revisar el nostre Manifest per definir-nos com a feministes
• Sobretot treballar en xarxa des del feminisme de classe.
Volem doncs donar el nostre suport i solidaritat a les companyes i que la seva lluita i organització sigui exemple de moltes més dones. La seva lluita i unitat és un avenç en la LLUITA FEMINISTA i LABORAL. JUNTES SEGUINT LLUITANT. ENTRE TOTES, TOT.
* Rosalia Molina, de Dones Llibertàries Barcelona. Article publicat al núm. 190 de la revista Catalunya