CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les llistes d’espera al Pius Hospital de Valls són un 50 per cent superiors a les xifres oficials

Dijous, 3 octubre, 2013

La CGT assegura que en en les operacions no urgents les cues són d'entre 9 i 12 mesos, i no 6 tal com diuen les autoritats

Representants sindicals i membres de la CUP al Consell d’Administració del Pius Hospital de Valls van denunciar ahir 1 d'octubre que les llistes d’espera al centre hospitalari són, generalment, un 50% superiors a les xifres oficials fetes públiques pel Departament de Salut. Així, si des de la Generalitat s’indica que a l’hospital vallenc el termini màxim d’espera és de sis mesos per a algunes intervencions quirúrgiques, la CGT-assegura que «la realitat és que és d’entre 9 i 12 mesos per a operacions no urgents».

Ahir al matí al Pius Hospital es va presentar la campanya ‘No marxis sense hora, hi tens tot el dret’, una iniciativa que pretén que totes les persones que necessitin tenir cita per un altre dia surtin del centre hospitalari amb una hora assignada. El representant de la CGT i membre del Comitè d’Empresa del Pius, Robert Rosset, va afirmar que «el centre té obligació de donar hora en el plaç màxim d’una setmana». En aquest sentit, explica que «quan un pacient surt de l’hospital sense cita, l’usuari es pensa que ja està en llista d’espera, però en realitat no computa». «Com que no està escrit, no existeix», va especificar. Rosset considera que les dades oficials són doncs, «una veritat tergiversada».

En la mateixa línia es va expressar Joan Maria Guinovart, representant de la CUP al Consell d’Administració del Pius:-«La gent que marxa sense hora està apuntada a una llista de la llista d’espera». La campanya pretén precisament «aflorar» aquests casos de persones que esperen el servei sanitari però que no estan reflexades a les xifres del Departament.

Entre dues aigües

Per Rosset, els hospitalts «tenen l’obligació» de donar cita als pacients «en el termini d’una setmana», però sovint no passa perquè els treballadors «estan entre l’espasa i la paret». El representant de la CGT va assegurar que els responsables administratius o directors mèdics, sota directrius de la gerència, donen ordres als treballadors perquè no donin cita. «És l’empresa qui obre i tanca les llistes d’espera», va apuntar. Per això remarquen la importància dels usuaris a l’hora «d’exigir» una cita confirmada, encara que sigui amb un justificant on el centre es comprometi a donar hora.

Guinovart assegura que aquesta situació es produeix «com a conseqüència de les retallades, que afecten a treballadors i usuaris». Amb tot, considera que «és una invitació per part de l’ICS a passar-se a la privada».

La campanya ‘No marxis sense hora, hi tens tot el dret’ ja fa quasi un mes que dura. Es va iniciar al CAP-Sant Pere de Reus i a l’hospital Joan XXIII-de Tarragona i des dels sindicats esperen que s’estengui a tot Catalunya.

Segueix la mediació

D’altra banda, les negociacions per al nou conveni entre la gerència del Pius Hospital i els treballadors segueixen encallades. El conveni que regeix les condicions laborals va expirar el passat 7 de juliol i malgrat a principis d’agost hi havia hagut rumors que es donaria per liquidat i s’aplicaria l’estatut dels treballadors –molt més restrictiu pel què fa als drets dels professionals–, això no ha passat.

Les posicions estaven tant allunyades que el Pius va decidir recórrer a la mediació amb el Departament de Treball de la Generalitat per solucionar el conflicte. Però encara no s’ha desbloquejat i ahir els sindicats van assegurar que l’acord encara sembla lluny.

Reducció de personal

Els representants sindicals també van explicar que l’ampliació de la jornada laboral anunciada per la gerència que havia de començar el passat 1 de setembre tampoc s’ha produït. Aquest fet podia desembocar en acomiadaments.

Tot i això, des de la CGT temen que enlloc d’acomiadaments directes, des de la gerència s’opti perquè «no es renovin molts contractes que acaben el 31 de desembre», fet que a la pràctica suposaria una pèrdua de llocs de treball.

Grup de Treball a Valls

La roda de premsa d'ahir al Pius Hospital també va servir per presentar el Grup de Treball de Defensa de la Sanitat Pública. Aquest col·lectiu treballa a nivell de tot Catalunya, del Camp de Tarragona i ara també amb un grup local a Valls. Està format per usuaris, treballadors i membres dels sindicats i de la CUP. És un grup obert que, en el cas de Valls, s'adreça a tots els ciutadans de la ciutat però també de la resta de l?Alt Camp i la Conca de Barberà, les dues comarques a les quals dóna servei el Pius Hospital. Un dels seus responsables, Thais Bastida, va destacar la importància de que «els usuaris s'autoorganitzin». Aquest divendres explicaran la iniciativa al Casal d'Entitats de Montblanc a les 19 hores.

* Una crònica d'Eloi Tost al Diari de Tarragona.

http://www.diaridetarragona.com/noticia.php?id=10221


Vídeo:

El grup municipal de la CUP i el sindicat CGT denuncien que per ser operat al Pius Hospital de Valls, el pacient s’ha d’esperar una mitjana que va dels 9 mesos a l’any. Ho han explicat avui davant mateix del centre sanitari.

http://tac12.xiptv.cat/tac-valls/capitol/la-cup-denuncia-que-el-temps-despera-per-ser-operat-al-pius-hospital-esta-entre-9-mesos-i-un-any