CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les llistes d’espera es disparen un 51% des que Boi Ruiz és conseller de Salut

Dimarts, 5 març, 2013


Les llistes d'espera es disparen un 51% des que Boi Ruiz és conseller de Salut

Després de la denúncia que fèiem sobre la manipulació de dades de la Generalitat respecte a les llistes d'espera , el Departament de Salut s'ha vist obligat a publicar un nou document en el qual rectifica la informació i ens dóna unes dades que ens produeixen una profunda preocupació . Ens deien que les llistes d'espera havien baixat. Si vols saber el que estaven amagant, segueix llegint.

La següent taula mostra l'augment del temps d'espera des que Boi Ruiz és conseller de Salut (desembre de 2010) fins a l'última data de què disposem de dades, desembre de 2012.

Gràfic del temps espera en operacions garantides a la sanitat catalana període 201-2012 :

Gràfic del temps espera en operacions garantides a la sanitat catalana període 201-2012 #lesllistesdeboí

Gràfic comparatiu de l'Augment del temps d'espera Quirúrgic Període 2010-2012 a la sanitat pública catalana :

Gràfic comparatiu de l´augment del temps d´espera quirúrgic període 2010-2012 a la sanitat pública catalana #lesllistesdeboí

De mitjana, la pujada ha estat del 51%. Però en sis operacions (cataractes, artrocopias, circumcisions, pròtesis de maluc, pròtesis de genoll i galindons) s'ha més que duplicat el temps d'espera . Les operacions ombrejades en blau són les que sobrepassen el temps màxim d'espera de 6 mesos regulat per la legislació (Reial Decret 1039/2011, Decret 354/2002, Ordre SLT/203/2004). En total són 7 de les 14. Com ja hem dit en altres ocasions, un temps 1/2 d'espera és una mesura estadística en què s'oculten les dades dels extrems. És a dir, si tenim un temps 1/2 de 9 mesos, alguns pacients han estat menys i altres més d'aquests 9 mesos. Segons una distribució estadística normal de la població, podem assegurar que almenys la meitat està esperant més dels 9 mesos de mitjana.

L'evolució dels temps d'espera des de l'any 2006 indica fins on ens està portant el conseller de Salut. Els temps d'aquesta gràfica corresponen la mitjana de les 14 operacions:

Gràfic del temps mig augment llistes d´espera a Catalunya :

gràfic del temps mig augment llistes d´espera a Catalunya #lesllistesdeboí

El conseller Boi Ruiz va dir a principis de 2011 que les llistes d'espera augmentarien lleugerament, sobretot en aquells pacients que poguessin esperar. Estar gairebé 10 mesos esperant una pròtesi de genoll afecta seriosament al genoll sana. Les dades que aportem serveixen per desmentir una vegada més les paraules del conseller .

Documents relacionats:

1. Memòria CatSalut 2010 . Pàgina 46. Departament de Salut, Generalitat de Catalunya

2. Document llistes d'espera any 2012 (versió 2) . Pàgina 7. Departament de Salut, Generalitat de Catalunya

FONT: Plataforma Afectats per les Retallades Sanitàries (PARS)

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció