CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les pensions, al límit

Dilluns, 1 octubre, 2012

Quadre macroeconòmic

Rajoy obre la guardiola i en treu més de 3.000 milions per garantir-ne el pagament.

L'alça de l'IVA no paga l'augment dels interessos del deute.


Per primer cop, Mariano Rajoy s'ha vist obligat a foradar la guardiola dels jubilats. La situació és límit i l'Estat ha de recórrer al fons de reserva de les pensions per garantir pagaments de l'any vinent. El pressupost de l'Estat pel 2013 –aprovat ahir pel Consell de Ministres– pessigarà poc més de 3.000 milions d'euros del compte comú, creat el 1997 per quan vinguessin maldades, i on hi ha estalviats prop de 70.000 milions. Les pensions, de fet, són l'únic capítol que creix, ja que el president espanyol ha volgut mantenir el seu compromís de no castigar encara més els jubilats.

Això sí, l'augment de la paga mensual serà només de l'1% –el mateix que s'ha aplicat aquest any–, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va mostrar ambigu quan se li va insistir si estava previst revalorar-les en funció de l'IPC anual. La decisió es prendrà el pròxim mes de novembre. Llavors ja se sabrà també la reforma del sistema que el PP portarà al pacte de Toledo.

A canvi d'aquest lleuger increment de les pensions, el govern de Rajoy incomplirà el compromís de reduir un punt de les cotitzacions a la Seguretat Social que aporten els treballadors. La mesura s'havia de posar en marxa el 2013, i el 2014 s'ampliava un punt més de rebaixa.

Montoro admetia que l'obsessió de l'executiu és reduir el dèficit i frenar el creixement del deute (que l'any vinent superarà el 80% del PIB) i és per això que el conjunt de capítols experimenten una altra retallada. L'únic que també augmenta, “per desgràcia”, és el del pagament dels interessos del deute, que s'enfila un punt del PIB (10.000 milions d'euros més que l'any passat).

La tònica dels comptes per l'any vinent segueix la línia dels últims nou mesos: menys despesa en política social i màxima pressió als governs territorials –els que executen els serveis– perquè ajustin fins a l'asfíxia. “L'objectiu de dèficit es complirà sí o sí”, avisava Montoro. Fins i tot s'ha aprovat la creació de la figura d'un inspector fiscal independent que els vigilarà amb lupa.

La por del govern espanyol és que en un escenari de depressió –el PIB real seguirà en negatiu; en el -0,5%– i amb una taxa d'atur del 24,3%, les retallades aplicades fins ara i el fort increment de la pressió fiscal continuïn sent instruments insuficients per evitar haver de modificar les xifres l'endemà mateix d'haver-les aprovat.

En tots cas, els números presentats ahir no allunyen el fantasma del rescat, ja que la major part d'indicatius continuen en negatiu: atur, consum intern, balanços empresarials... Tot i així, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, no volia donar cap pista i mantenia la resposta de manual: no es prendrà la decisió fins que no se sàpiguen les implicacions que tindria demanar el rescat.

Més enllà de les retallades, els comptes també preveuen una recaptació addicional de l'IVA per l'any vinent de més de 6.000 milions, a banda de més mesures tributàries. Aquestes, però, no sembla que hagin de ser suficients per equilibrar els comptes, segons indicaven ahir els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha). Mantenir l'impost de patrimoni i l'augment de l'IRPF, o la recaptació addicional de 4.000 milions gravant el 20% en premis de loteria, la supressió de la deducció per compra d'habitatge, el setge a les plusvàlues per evitar l'especulació o la limitació de deduccions a les grans empreses no compensarà els més de 13.000 milions de retallades que es preveuen en els comptes del 2013.

* Un article de Montse Oliva publicat al diari El Punt Avui

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció